Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς η Αμμόχωστος, λέει το ΣΑΕ

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Αμμόχωστος και κάθε ασύντακτη, άτακτη και πειρατική παρέμβαση, εκτός της παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι βάναυσα καταστροφική για την παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο αναφέρεται στις επιστημονικές μελέτες του σύμφωνα με τις οποίες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αμμόχωστος είναι μνημείο παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Ολόκληρο το συγκρότημα της περίκλειστης πόλης είναι μοναδική, παγκόσμια παγωμένη, εικόνα της περιόδου 1900 – 1970», προστίθεται.

Τα Βαρώσια, αναφέρεται, «είναι παγωμένο αποτέλεσμα πολεοδομικών γνώσεων 1950 – 1960». «Είναι εν δυνάμει ένα μοναδικό και πανάκριβο «εργαστήριο» έρευνας συμπεριφοράς οικοδομικών υλικών εκτεθειμένων στη φύση και στη θαλάσσια ατμόσφαιρα χωρίς συντήρηση», προστίθεται, μεταξύ άλλων.

«Το ΣΑΕ πιστεύει ότι κάθε ασύντακτη, άτακτη και πειρατική παρέμβαση, εκτός της παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι βάναυσα καταστροφική για την παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Χρυσές» ταινίες, άφαντες στην Κύπρο

Οι Χρυσές Σφαίρες ανοίγουν τον «χορό» των κινηματογραφικών βραβείων, αναδεικνύοντας τις καλύτερες ταινίες της ...

6ο Windcraft Music Festival

Η πιο αέρινη μουσική γιορτή του καλοκαιριού επιστρέφει για έκτο συναπτό έτο και σε ...

Ο θόρυβος πίσω από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας

Δεν βλέπει κάποιο λόγο για να αφαιρέσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τον Γερμανό ...

Αποτελέσματα Παγκυπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2015

Η 25η Οκτωβρίου 2015 ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών στον Παγκύπριο Διαγωνισμό φωτογραφίας ...

«Μίκρο/Μάκρο» | Εκθεση μικτών μέσων της Μαρίσας Σατσιά

Η εικαστικός Μαρίσα Σατσιά παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση μικτών μέσων, στο επίκεντρο της οποίας «βρίσκονται ...

Μέρα Γνωριμίας στο UCLan Cyprus

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus σε προσκαλεί στη Μέρα Γνωριμίας, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ...

X