«Ο Τριγωνοψαρούλης» από το Θέατρο Τσέπης

Το δημοφιλές παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Τσέπης που έρχεται να μεταδώσει μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας σε μικρούς και μεγάλους θεατές.

«Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που σχετίζεται με τη ζωή στον βυθό της θάλασσας, με πρωταγωνιστή τον Τριγωνοψαρούλη» είναι το έργο που θα παρουσιάσουμε, ανέφερε η ηθοποιός Αφροδίτη Ντζιούρου, μιλώντας στο «Π», με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα του έργου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο Μαρκίδειο Θέατρο, στις 5 το απόγευμα, σε σκηνοθεσία Μάριου Θεοχάρους.

Ποιά είναι η ιστορία του τριγωνοψαρούλη;

Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα μικρό τρίγωνο ψάρι, που είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Και το σπουδαίο αυτού του βιβλίου είναι το ότι έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα, τον αυτοσεβασμό, τη συγχώρεση, την αποδοχή, το να δεχόμαστε τους άλλους όπως είναι και να δεχόμαστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και ο καθένας μπορεί να είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Κι αυτό μας δείχνει αυτό το ψαράκι, το οποίο ενώ στην αρχή επειδή ήταν διαφορετικό δεν το ήθελε κανένα άλλο ψάρι – το θεωρούσαν χαζό γιατί το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι τριγωνάκια και το κορόιδευαν- τελικά λόγω του σχήματός του και της διαφορετικότητάς του κατάφερε να απελευθερώσει όλα τα άλλα ψάρια από τα δίκτυα του ψαρά και από βέβαιο θάνατο. Και τότε έγινε ο ήρωάς τους και όλοι κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να είσαι διαφορετικός και να δέχεσαι τον άλλο όπως είναι.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος θέατρο για παιδιά;

Θεωρώ ότι είναι ένα αρκετά απαιτητικό θέατρο, γιατί έχεις να κάνεις και με ένα αρκετά απαιτητικό κοινό. Επειδή τα παιδιά θα σου πουν τη γνώμη τους ξεκάθαρα, εσύ οφείλεις και η ιστορία που θα παρουσιάσεις να μιλήσει όντως στην καρδιά τους, να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να τους κρατήσει εκεί, γιατί αν δεν τα καταφέρεις τότε θα σταματήσουν να σε παρακολουθούν.

Ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου στο να μεταδώσουμε τόσο σημαντικά μηνύματα στα παιδιά;

Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος του θεάτρου στο να περάσουμε αυτά τα μηνύματα στα παιδιά και στο να οικειοποιηθούν αυτά τα μηνύματα από μόνα τους, χωρίς να τους πιέσει κάποιος να το κάνουν. Γιατί βλέποντας την ιστορία μπροστά τους, αντιλαμβάνονται και τα ίδια πόσο σημαντικό είναι τελικά να σέβεσαι τον άλλο, να του δείχνεις την εκτίμησή σου, να μην κοροϊδεύεις τον άλλο. Πράγματα που προσπαθούμε πολλές φορές να τους μεταφέρουμε με λόγια, και στο σχολείο και στο σπίτι, αλλά μέσω του θεάτρου και μέσω της παρακολούθησης της ιστορίας αυτής, μπορούν από μόνα τους τα παιδιά να αντιληφθούν καλύτερα αυτά τα λόγια.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό το έργο του Ηλιόπουλου;

Είναι μια σειρά παραμυθιών που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή μας και σήμερα νομίζω είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το έργο του Ηλιόπουλου. Είμαστε τόσο διαφορετικοί ο καθένας μας και στα σχολεία έρχονται παιδιά από άλλους πολιτισμούς ή παιδιά με ιδιαιτερότητες με τα οποία συνυπάρχουμε σε αυτό τον κόσμο. Δυστυχώς βλέπουμε και ακούμε πολύ συχνά να ασκείται εκφοβισμός οποιασδήποτε μορφής σε οτιδήποτε διαφορετικό γύρω μας. Αυτό το έργο λοιπόν πάει κόντρα σε όλα αυτά.

Γιατί είναι σημαντικό να παίρνουμε τα παιδιά μας θέατρο;

Γιατί τους δίνουμε πιο πολλά ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Επίσης το θέατρο είναι μια μορφή γνώσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Μπορεί να τα βοηθήσει να βελτιώσουν τον χαρακτήρα τους, να δουν άλλα πράγματα, να ανοίξουν οι ορίζοντές τους, να ξεφύγουν από την οθόνη του υπολογιστή και να δουν και κάτι άλλο που είναι ζωντανό και διαδραματίζεται μπροστά τους και στο οποίο μπορούν και να αλληλεπιδράσουν εκείνη τη στιγμή που διαδραματίζεται.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βάρσια Αδάμου, Λήδα Καραγιάννη, Αφροδίτη Ντζιούρου, Έλενα Παναγή.

Παραστάσεις:

07/11 στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 21/11 στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, 13/12 στο Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία και 14/02 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, στις 17:00.

Πληροφορίες: 96-297278

You May Also Like

ΝΤΑ του Χιου Λέναρντ | Για 11 παραστάσεις ακόμα στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Άργησα πολύ να καταλάβω πως μόνο όποιος σ’ αγαπάει πραγματικά ασχολείται μαζί σου». Η ...

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου – «Μουσική Αναδρομή 2»

Παρόλο που αυτή τη στιγμή οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ...

Η ΣΟΚ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια για τη συμπαραγωγή της ...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI, το οποίο θα λάβει χώρα το τριήμερο ...

Δέκα λεπτά με τη σκηνοθέτη του έργου “Φυλές” Αθηνά Κάσιου

“Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κώδικες. Γύρω μας υπάρχουν πολλές μικρές μικρές φυλές, ...

Κύπριοι στους Βαλκανικούς Πολέμους | Έκθεση και Ημερίδα

Μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της κυπριακής ιστορίας, εκείνη των Κύπριων εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους, ...

X