Οι υποβρύχιες φωτογραφίες με «άρωμα» μπαρόκ της Christy Lee Rogers

Η φωτογράφος Christy Lee Rogers, έπειτα από την «εμπειρία» της απώλειας, δημιουργεί την πιστή στις αρχές του μπαρόκ, υποβρύχια εικονική σειρά “Muses”.

Η τέχνη από την περίοδο του Μπαρόκ, καλλιτεχνικό ρεύμα του 17ου και 18ου αιώνα στην Ιταλία, είναι γνωστή για τις εξαιρετικές συνθέσεις και την χρήση του φωτός με στοιχεία αιθέρα. Παρόλο που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι τα βασικά στοιχεία του μπαρόκ είναι τα ελαιοχρώματα ως το μόνο μέσο που μπορεί να επιτύχει αυτήν την αισθητική, η φωτογράφος και καλλιτέχνιδα Christy Lee Rogers αποδεικνύει ότι η υποβρύχια φωτογραφία μπορεί να είναι εξίσου δυναμική ώστε να επιτευχθεί αυτή η αισθητική με την σειρά της, “Muses”.

Με στροβιλισμούς αλληλένδετων μορφών και με υφάσματα να πλανώνται, κάθε εντυπωσιακή φωτογραφία μοιάζει να ζωντανεύει την ζωγραφική του 17ου αιώνα που συμβολισμός και ορθολογισμός συνυπάρχουν αρμονικά. Συγκεκριμένα, το “Muses” δανείζεται χαρακτηριστικά από τους μεγάλους δασκάλους του μπαρόκ, συμπεριλαμβανομένων των αντιθέσεων του Caravaggio ανάμεσα στο φως και τη σκιά, την εστίαση της Gentileschi στην κίνηση και την πλούσια χρωματική παλέτα του Rubens. Σε αντίθεση με το έργο αυτών των καλλιτεχνών, ωστόσο, οι σκηνές της Rogers δεν πραγματοποιούνται σε πολυτελείς εσωτερικούς χώρους ή μυθολογικά τοπία. Αντ’ αυτού, είναι «τοποθετημένα» κάτω από το νερό.

Κάθε φωτογραφία που εμφανίζεται στο “Muses” τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της νύχτας σε μια πισίνα με έντονους φωτισμούς και χρώματα. Αυτή η μοναδική ρύθμιση δίνει στις φωτογραφίες την χαρακτηριστική πινελιά στοιχείων μπαρόκ.

Η ιδέα της ελεύθερης τέχνης στον νερό, ήταν εμπνευσμένο από τα ίδια τα βιώματα της δημιουργού. Η ζωή της Rogers, σε μικρό χρονικό διάστημα, «ντύθηκε» με το πέπλο της αίσθησης του πόνου που φέρουν οι απώλειες. Αποφάσισε τότε ότι πρέπει να «βυθιστεί» πλήρως στην πρακτική της. Αυτή η τολμηρή της απόφαση, πυροδότησε την δημιουργία της σειράς “Muses”.

«Οποιαδήποτε μέρα θα μπορούσε να είναι η τελευταία μου και ήξερα ότι δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν έκανα ό, τι μπορούσα να κάνω τώρα», είπε στην PHOTOFAIRS. «Αυτή ήταν η πύρινη σκέψη λοιπόν των Μουσών, η έμπνευση που με ώθησε μπροστά.

Πηγή: culturenow.gr

You May Also Like

Δέκα δραστηριότητες από τη ΦΕΚ Πάφου εν μέσω πανδημίας

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Πάφου) κατάφερε να οργανώσει 10 μεγάλες δραστηριότητες το 2020 ...

Χριστόφορος Σάββα: 50 χρόνια μετά

Γράφουν οι Χριστίνα Λάμπρου και Μερόπη Μωυσέως* «Είμαι πολύ κακός στο να εκφράζομαι με ...

Ανοιχτή πρόσκληση από το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], η Ακαδημία Valand του Πανεπιστημίου ...

«Είμαστε Κύπριοι»

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει έκθεση με φωτογραφίες της Lisa Fuhr συνοδευόμενες από αναφορές ...

Το Μουσείο του Λονδίνου κάνει συλλογή από τα όνειρα Λονδρέζων εν μέσω πανδημίας

Μια συλλογή ονείρων των Λονδρέζων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό: αυτό είναι το ...

Spritz Palace στο Θκιό Παλλιές

Το Θκιό Παλλιές Artist Run Project Space ανακοινώνει την έκθεση Spritz Palace, με τους ...

X