Οι υποβρύχιες φωτογραφίες με «άρωμα» μπαρόκ της Christy Lee Rogers

Η φωτογράφος Christy Lee Rogers, έπειτα από την «εμπειρία» της απώλειας, δημιουργεί την πιστή στις αρχές του μπαρόκ, υποβρύχια εικονική σειρά “Muses”.

Η τέχνη από την περίοδο του Μπαρόκ, καλλιτεχνικό ρεύμα του 17ου και 18ου αιώνα στην Ιταλία, είναι γνωστή για τις εξαιρετικές συνθέσεις και την χρήση του φωτός με στοιχεία αιθέρα. Παρόλο που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι τα βασικά στοιχεία του μπαρόκ είναι τα ελαιοχρώματα ως το μόνο μέσο που μπορεί να επιτύχει αυτήν την αισθητική, η φωτογράφος και καλλιτέχνιδα Christy Lee Rogers αποδεικνύει ότι η υποβρύχια φωτογραφία μπορεί να είναι εξίσου δυναμική ώστε να επιτευχθεί αυτή η αισθητική με την σειρά της, “Muses”.

Με στροβιλισμούς αλληλένδετων μορφών και με υφάσματα να πλανώνται, κάθε εντυπωσιακή φωτογραφία μοιάζει να ζωντανεύει την ζωγραφική του 17ου αιώνα που συμβολισμός και ορθολογισμός συνυπάρχουν αρμονικά. Συγκεκριμένα, το “Muses” δανείζεται χαρακτηριστικά από τους μεγάλους δασκάλους του μπαρόκ, συμπεριλαμβανομένων των αντιθέσεων του Caravaggio ανάμεσα στο φως και τη σκιά, την εστίαση της Gentileschi στην κίνηση και την πλούσια χρωματική παλέτα του Rubens. Σε αντίθεση με το έργο αυτών των καλλιτεχνών, ωστόσο, οι σκηνές της Rogers δεν πραγματοποιούνται σε πολυτελείς εσωτερικούς χώρους ή μυθολογικά τοπία. Αντ’ αυτού, είναι «τοποθετημένα» κάτω από το νερό.

Κάθε φωτογραφία που εμφανίζεται στο “Muses” τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της νύχτας σε μια πισίνα με έντονους φωτισμούς και χρώματα. Αυτή η μοναδική ρύθμιση δίνει στις φωτογραφίες την χαρακτηριστική πινελιά στοιχείων μπαρόκ.

Η ιδέα της ελεύθερης τέχνης στον νερό, ήταν εμπνευσμένο από τα ίδια τα βιώματα της δημιουργού. Η ζωή της Rogers, σε μικρό χρονικό διάστημα, «ντύθηκε» με το πέπλο της αίσθησης του πόνου που φέρουν οι απώλειες. Αποφάσισε τότε ότι πρέπει να «βυθιστεί» πλήρως στην πρακτική της. Αυτή η τολμηρή της απόφαση, πυροδότησε την δημιουργία της σειράς “Muses”.

«Οποιαδήποτε μέρα θα μπορούσε να είναι η τελευταία μου και ήξερα ότι δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν έκανα ό, τι μπορούσα να κάνω τώρα», είπε στην PHOTOFAIRS. «Αυτή ήταν η πύρινη σκέψη λοιπόν των Μουσών, η έμπνευση που με ώθησε μπροστά.

Πηγή: culturenow.gr

You May Also Like

“Χώρα των Θαυμάτων”στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την εικαστική πρόταση “Χώρα των Θαυμάτων” της Pepi Martin. ...

Τούλα Λιασή: Με την αγάπη του αδελφού της, Γιαννάκη

Μια επιγραφή/υπογραφή από μπλε νέον δεσπόζει στον χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση της Τούλας ...

Εντοπίστηκε κλεμμένος πίνακας του Πικάσο

Ένας πίνακας που πιστεύεται ότι είναι το “Κεφάλι Αρλεκίνου” του Πάμπλο Πικάσο, τον οποίο ...

Παράταση για τον διαγωνισμό έργων τέχνης στο κτήριο ΘΟΚ

Την παράταση χρόνου για την υποβολή προτάσεων στον Διαγωνισμό εμπλουτισμού του κτηρίου του με ...

Εφαρμογή του 1% ζητά ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών

Πιέσεις προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου για την προσθήκη έργων τέχνης σε ...

100 χρόνια Bauhaus

Ένα αιώνα μετά τη γέννησή της , η επιρροή της μεγάλης Γερμανικής σχολής καλών ...

X