Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή ξενάγηση από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Tο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ψηφιακής ξενάγησης στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Research and Startups 2016 που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Η υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας έγινε από την Βluepath Ltd με κείμενα από τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης και αγγλική μετάφραση από τον κ. Δημήτριο Δούμα.

Η ξενάγηση αποτελείται από 29 θεματικές ενότητες από τις Συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Χρήστος Συμεού της Bluepath Ltd συνεργάστηκε με το Μουσείο για την επιλογή του τρόπου ξενάγησης με τη χρήση ψηφιακών ταμπλετών τοποθετημένων σε ειδικά εκθετήρια που τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των Συλλογών.

Οι θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί καλύπτουν ένα ευρύ ιστορικό και καλλιτεχνικό φάσμα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης. Μέσα από τις ψηφιακές συσκευές ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για τις ακόλουθες ενότητες στα ελληνικά και στα αγγλικά:

1. TO ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, 2. Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄, 3. Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 4. ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΚΑΡΙΑ, 5. 9ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΙΑ ΣΟΛΩΜΟΝΗ, 6. ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (10ΟΣ-11ΟΣ ΑΙ.) ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΕΙΚΟΝΕΣ, 7. 12ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΥΣΤΕΡΟΚΟΜΝΗΝΕΙΑ ΤΕΧΝΗ, 8. (1191-1300) ΜΑΝΙΕΡΑ ΚΥΠΡΙΑ (13ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ -ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ), 9. ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΊΕΣ ΑΓΊΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑΝΟΎ ΛΎΣΗΣ, 10. (1300-1489) ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ ΤΕΧΝΗ (ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ), 11. ΝΕΚΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, 12. (1489-1571) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ), 13. (1489-1571) ΚΥΠΡΟΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 14. (1489-1571) ΕΙΚΌΝΕΣ ΤΩΝ MADONNERI, 15. (1571-1700) Α΄ ΠΕΡ. ΤΟΥΡΚΟΚΡ.- ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, 16. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1571-1700), 17. 18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, 18. 18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΙΟΥ, 19. 18ΟΣ-19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ, 20. 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, 21. ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΕΟΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 22. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ, 23. ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ, 24. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 15ΟΣ-19ΟΣ, 25. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, 26. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, 27. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 28. ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, 29. TO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ.

Η ξενάγηση παρουσιάζει εκτός από κείμενο και συνοδευτικό φωτογραφικό και άλλο ψηφιακό υλικό προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κάθε θεματικής ενότητας. Το πρόγραμμα ψηφιακής ξενάγησης ενδέχεται στο μέλλον να επεκταθεί και σε νέες θεματικές και να μεταφραστεί σε περισσότερες γλώσσες. Το έργο έχει υποστηρίξει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μέσω των προγραμμάτων ‘Restart 2016 – 2020’, με στήριξη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Aphrodite’s Snack: Oι guru του Σάντουιτς

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Πάνω σ’ ένα καραβάνι στην παραλία «Γλυτζήν νερό» της Αγίας ...

Φεστιβάλ Buffer Fringe: Αποστάσεις σε μετατόπιση

Με μια «υβριδική» μορφή διαδικτυακής και φυσικής παρουσίας, προσαρμοσμένη στους καιρούς που ζούμε, το ...

Μουσείο του Λούβρου: Όλες οι συλλογές του διαθέσιμες online και δωρεάν

Περισσότερα από 480.000 έργα του Μουσείου του Λούβρου που ανήκουν στις συλλογές του μπορεί ...

21ο Paradise Jazz Festival

Το 21ο Paradise Jazz Festival επιστρέφει φέτος μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής απουσίας. Θα ...

Τι γίνεται φέτος με το Art Basel;

To Art Basel είναι η σημαντικότερη φουάρ τέχνης. Γίνεται κάθε Ιούνιο στη Βασιλεία της ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ |Μέρα 10η

Γράφει η Βάλια Ματσεντίδου   Γράμματα σε άγνωστο Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 10η μέρα ...

X