Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή ξενάγηση από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Tο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ψηφιακής ξενάγησης στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Research and Startups 2016 που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Η υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας έγινε από την Βluepath Ltd με κείμενα από τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης και αγγλική μετάφραση από τον κ. Δημήτριο Δούμα.

Η ξενάγηση αποτελείται από 29 θεματικές ενότητες από τις Συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Χρήστος Συμεού της Bluepath Ltd συνεργάστηκε με το Μουσείο για την επιλογή του τρόπου ξενάγησης με τη χρήση ψηφιακών ταμπλετών τοποθετημένων σε ειδικά εκθετήρια που τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των Συλλογών.

Οι θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί καλύπτουν ένα ευρύ ιστορικό και καλλιτεχνικό φάσμα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης. Μέσα από τις ψηφιακές συσκευές ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για τις ακόλουθες ενότητες στα ελληνικά και στα αγγλικά:

1. TO ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, 2. Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄, 3. Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 4. ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΚΑΡΙΑ, 5. 9ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΙΑ ΣΟΛΩΜΟΝΗ, 6. ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (10ΟΣ-11ΟΣ ΑΙ.) ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΕΙΚΟΝΕΣ, 7. 12ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΥΣΤΕΡΟΚΟΜΝΗΝΕΙΑ ΤΕΧΝΗ, 8. (1191-1300) ΜΑΝΙΕΡΑ ΚΥΠΡΙΑ (13ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ -ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ), 9. ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΊΕΣ ΑΓΊΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑΝΟΎ ΛΎΣΗΣ, 10. (1300-1489) ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ ΤΕΧΝΗ (ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ), 11. ΝΕΚΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, 12. (1489-1571) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ), 13. (1489-1571) ΚΥΠΡΟΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 14. (1489-1571) ΕΙΚΌΝΕΣ ΤΩΝ MADONNERI, 15. (1571-1700) Α΄ ΠΕΡ. ΤΟΥΡΚΟΚΡ.- ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, 16. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1571-1700), 17. 18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, 18. 18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΙΟΥ, 19. 18ΟΣ-19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ, 20. 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, 21. ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΕΟΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 22. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ, 23. ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ, 24. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 15ΟΣ-19ΟΣ, 25. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, 26. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, 27. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 28. ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, 29. TO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ.

Η ξενάγηση παρουσιάζει εκτός από κείμενο και συνοδευτικό φωτογραφικό και άλλο ψηφιακό υλικό προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κάθε θεματικής ενότητας. Το πρόγραμμα ψηφιακής ξενάγησης ενδέχεται στο μέλλον να επεκταθεί και σε νέες θεματικές και να μεταφραστεί σε περισσότερες γλώσσες. Το έργο έχει υποστηρίξει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μέσω των προγραμμάτων ‘Restart 2016 – 2020’, με στήριξη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

You May Also Like

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Συνεχίζονται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – NiMAC τα πολύ πετυχημένα μαθήματα χαρακτικής και ...

«Δυαδικότητα»: Έκθεση Ζωγραφικής των Λάρα Σόφι Βενιαμίν και Hannah Uhde

Η Δυαδικότητα είναι μια έκθεση ζωγραφικών έργων που προέρχεται από τη συνεργασία της Κύπριας ...

Θερινός Κινηματογράφος στα Κάτω Πολεμίδια

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2018», που διοργανώνει ...

Τον Αύγουστο, κάθε νότα του Woodstock 1969 (σε 38 cd)

Αν και υπάρχει η πιθανότητα το Woodstock 50, η συναυλία αφιερωμένη στα 50 χρόνια ...

Δυο παραστάσεις του χειμώνα στο Θέατρο Δέντρο

Το Θέατρο Δέντρο υποδέχεται το 2018, με δύο αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις: “Καρέκλες” του Ευγένιου Ιονέσκο  ...

Μπιενάλε Λάρνακας: πραγματεύεται τη σχέση «Δοχείο – Περιεχόμενο»

Η μήτρα είναι δοχείο και συνδέεται με τη ζωή κι αντιθέτως το φέρετρο ή ...

X