«Όργουελ»: Μια διαφορετική εικονογραφημένη βιογραφία για τον Τζορτζ Όργουελ

Ο βετεράνος δημιουργός και κειμενογράφος κόμικς Πιερ Κριστέν σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Σεμπαστιάν Βερντιέ δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, συστήνοντας έτσι ένα υβριδικό είδος το οποίο θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει “graphic biography”.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου καθιστά τη βιογραφία ενός πασίγνωστου δημιουργού χρήσιμη εκτός από ενδιαφέρουσα είναι η εστίαση στην έμπνευση, τη συναισθηματική, ιδεολογική και αισθητική πηγή των γνωστότερων έργων του. Ο Πιερ Κριστέν αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι του βιβλίου στο να εξηγήσει με απλό και αβίαστο τρόπο στον αναγνώστη τις διάφορες συνθήκες και συγκυρίες που οδήγησαν τον Όργουελ στη σύλληψη και συγγραφή των περίφημων έργων του, τόσο στον χώρο της δημοσιογραφίας όσο και σε εκείνο της μυθοπλασίας. Όλα τα κρίσιμα επεισόδια που διαμόρφωσαν την πολιτική του συνείδηση παρελαύνουν από το βιβλίο: η εμπειρία της αποικιοκρατικής αντίληψης στη Βιρμανία, η δουλειά του λαντζέρη σε εστιατόρια του Παρισιού, ο ισπανικός εμφύλιος, όλα έβαλαν από ένα λιθαράκι στο γεμάτο αντιφάσεις ψηφιδωτό που υπήρξε ο Όργουελ.

Παράλληλα, υπάρχουν σύντομες αναφορές στο κείμενο των δύο πιο γνωστών του έργων μυθοπλασίας: τη Φάρμα των Ζώων και φυσικά το 1984, με την αντίστοιχη εικονογράφηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία που η προσέγγιση της βιογραφίας βασίζεται στα ίδια τα έργα του Όργουελ, αντί να αναλώνεται απλώς σε λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής.

Το σχέδιο είναι όμορφο και ελίσσεται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο σκίτσο και την επιλεκτική χρήση χρώματος. Αυτή η εικονογραφική ποικιλομορφία βασίζεται ως ένα βαθμό στην επικουρική συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Ένκι Μπιλάλ.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συνεπώς είναι άρτιο και δένει αρμονικά με το κείμενο. Ευκολοδιάβαστο, βατό, ενημερωτικό και ποιητικό, το Όργουελ είναι μια αξιόλογη εικονογραφημένη βιογραφία που απευθύνεται σε όλους. Κυκλοφορεί τόσο με μαλακό όσο και με σκληρό εξώφυλλο, σε συλλεκτική, αριθμημένη έκδοση.

«Όργουελ» των Πιέρ Κριστέν και Σεμπαστιάν Βερντιέ, από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Πηγή: elculture.gr (Κωστής Καλογρούλης)

You May Also Like

Συναυλία Μιχάλης Πασιαρδής – «Τραγούδια μιας άλλης νύχτας»

Η Κίνηση Πολιτισμού και ο Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας Λευκωσίας, διοργανώνουν συναυλία αφιέρωμα στον μεγάλο ...

Ο “Παπα-Νάρκισσος”. Ένα βαθιά ανθρώπινο διήγημα

Το όνομα του Δημήτριου Βικέλα -ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο του 1908- συνδέθηκε περισσότερο ...

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή Προς τα Νερά του Σέλενα»

Το Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και οι Εκδόσεις «Αιγαίον» παρουσιάζουν το βιβλίο: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή ...

«Άψαν τα Σπέσιαλ» και άλλες ιστορίες…

Ο Νικόλας Σπαρσής τρέφει μια ιδιαίτερα αγάπη για το γράψιμο καθώς, όπως ο ίδιος ...

Οικοδομώντας έναν κόσμο που γκρεμίζεται

Ως γνωστόν, ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1863, έζησε στην ...

H Δίκη του Σωκράτη / Eυθύφρων-Aπολογία-Kρίτων

H δίκη και η καταδίκη του Σωκράτη είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά που ...

X