«Όργουελ»: Μια διαφορετική εικονογραφημένη βιογραφία για τον Τζορτζ Όργουελ

Ο βετεράνος δημιουργός και κειμενογράφος κόμικς Πιερ Κριστέν σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Σεμπαστιάν Βερντιέ δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, συστήνοντας έτσι ένα υβριδικό είδος το οποίο θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει “graphic biography”.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου καθιστά τη βιογραφία ενός πασίγνωστου δημιουργού χρήσιμη εκτός από ενδιαφέρουσα είναι η εστίαση στην έμπνευση, τη συναισθηματική, ιδεολογική και αισθητική πηγή των γνωστότερων έργων του. Ο Πιερ Κριστέν αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι του βιβλίου στο να εξηγήσει με απλό και αβίαστο τρόπο στον αναγνώστη τις διάφορες συνθήκες και συγκυρίες που οδήγησαν τον Όργουελ στη σύλληψη και συγγραφή των περίφημων έργων του, τόσο στον χώρο της δημοσιογραφίας όσο και σε εκείνο της μυθοπλασίας. Όλα τα κρίσιμα επεισόδια που διαμόρφωσαν την πολιτική του συνείδηση παρελαύνουν από το βιβλίο: η εμπειρία της αποικιοκρατικής αντίληψης στη Βιρμανία, η δουλειά του λαντζέρη σε εστιατόρια του Παρισιού, ο ισπανικός εμφύλιος, όλα έβαλαν από ένα λιθαράκι στο γεμάτο αντιφάσεις ψηφιδωτό που υπήρξε ο Όργουελ.

Παράλληλα, υπάρχουν σύντομες αναφορές στο κείμενο των δύο πιο γνωστών του έργων μυθοπλασίας: τη Φάρμα των Ζώων και φυσικά το 1984, με την αντίστοιχη εικονογράφηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία που η προσέγγιση της βιογραφίας βασίζεται στα ίδια τα έργα του Όργουελ, αντί να αναλώνεται απλώς σε λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής.

Το σχέδιο είναι όμορφο και ελίσσεται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο σκίτσο και την επιλεκτική χρήση χρώματος. Αυτή η εικονογραφική ποικιλομορφία βασίζεται ως ένα βαθμό στην επικουρική συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Ένκι Μπιλάλ.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συνεπώς είναι άρτιο και δένει αρμονικά με το κείμενο. Ευκολοδιάβαστο, βατό, ενημερωτικό και ποιητικό, το Όργουελ είναι μια αξιόλογη εικονογραφημένη βιογραφία που απευθύνεται σε όλους. Κυκλοφορεί τόσο με μαλακό όσο και με σκληρό εξώφυλλο, σε συλλεκτική, αριθμημένη έκδοση.

«Όργουελ» των Πιέρ Κριστέν και Σεμπαστιάν Βερντιέ, από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Πηγή: elculture.gr (Κωστής Καλογρούλης)

You May Also Like

‘Εξι βιβλία του Dr. Seuss σταματούν να εκδίδονται λόγω ρατσιστικών εικόνων

Έξι βιβλία του Dr. Seuss, του Αμερικανού συγγραφέα, εικονογράφου, ποιητή και σκηνοθέτη, Θίοντορ Σους ...

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν…» Η Παγκόσμια ...

“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”| Από τον πραγματικό στον φανταστικό κόσμο

Γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Ορφάνεψε από ...

Παρουσίαση βιβλίου ποίησης «ΟΥΜΑΜΙ» του Δώρου Γεωργίου

Την πρώτη ποιητική συλλογή του Δώρου Γεωργίου παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Τεχνοδρόμιον στο Βιβλιοπωλείο Rivergate. ...

Από το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΦ (ΙΙ)

Η εισήγηση της Βαλεντίνας Δημητριάδου – Σαλτέ (φιλολόγου) είχε τον τίτλο “Όψεις της Κύπρου ...

Ο Ούγκο Φόσκολο και η αγαπημένη γενέθλια γη

Ο Ούγκο Φόσκολο θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς ποιητές του 19ου αιώνα. Ο ...

X