Παρουσίαση Βιβλίου: «Mare Nostrum: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου»

«Mare Nostrum: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου, Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές Προκλήσεις»

Μόλις κυκλοφόρησε μια πολύ επίκαιρη έκδοση, από τον γνωστό οίκο Παπαζήση. Στο πλαίσιο της καταξιωμένης σειράς Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική. Την έκδοση επιμελείται ο διευθυντής της σειράς Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Ντάλης.

Κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου αυτού είναι η συγκέντρωση των προσεγγίσεων πενήντα περίπου διαφορετικών πολιτικών, διεθνολόγων, διπλωματών, ακαδημαϊκών, και αρθρογράφων· οι οποίοι προσφέρουν μέσα από τα κείμενά τους εύληπτες αλλά και πλήρως διαφωτιστικές αναλύσεις διαφορετικών όψεων αυτού που βιώνουμε σήμερα ως κατάσταση και ως προοπτική στην περιοχή. Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Ντόρα Μπακογιάννη, και τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μέχρι τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Αυτή η πολυπρισματικότητα δίνει πολύ πλούτο και πληρότητα στην έκδοση.

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη. Στις 700 σελίδες του αναλύονται τομείς όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα νέα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα, η θέση και ο ρόλος της Ε.Ε., η προσφυγική κρίση, ο ρόλος των ΗΠΑ κλπ. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη θέση και τον ρόλο της Κύπρου στο νέο σκηνικό, με κείμενα των Αλέκου Μαρκίδη, Τάκη Χατζηδημητρίου, Μιχάλη Ατταλίδη, Μακάριου Δρουσιώτη και Παύλου Μ. Παύλου.

Στην εκτενή εισαγωγή του, ο επιμελητής της έκδοσης Καθηγητής Σωτήρης Ντάλης κάνει μιαν εμπεριστατωμένη ανάλυση της πολυμορφίας του μεσογειακού χώρου, και αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της σχέσης Ευρώπης και Μεσογείου διαχρονικά – αλλά και κάτω από τον φακό της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κατάστασης. Η προσέγγιση δεν είναι «στεγνά» περιορισμένη στο πλαίσιο των κλασικών παραμέτρων που μας έχουν συνηθίσει οι διεθνολόγοι. Αγγίζει με ανοιχτό και τολμηρό πνεύμα διαστάσεις που απεγκλωβίζουν την πολιτική ανάλυση από τα στεγανά των καταμετρήσεων του συσχετισμού ισχύος. Αξιοποιώντας πάντα με ρεαλισμό αλλά και τόλμη τις συλλήψεις άλλων επιστημών, της σύγχρονης πνευματικής παραγωγής γενικότερα. Μέσα από την οπτική της Παγκόσμιας διάστασης, διαγράφει τη μεταψυχροπολεμική κατάσταση και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Ευρώπη και τον ρόλο της σ’ αυτήν την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν διστάζει δίπλα στις προοπτικές και τις προκλήσεις να τοποθετήσει καθαρά και με παρρησία τις αδυναμίες, τα βαρίδια, τα ελλείμματα. Αλλά και να προτείνει διεξόδους προς το μέλλον.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της έκδοσης – ίσως από τις σημαντικότερες αρετές του βιβλίου – είναι η αρμονική ζεύξη του επιστημονικού λόγου με τον σοβαρό δημόσιο πολιτικό λόγο. Της πρότυπης έρευνας με τη συνθετική προσέγγιση. Με έναν καινοτόμο τρόπο, που «δένει» αρμονικά με την καινοτάμα διάθεση των κειμένων. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαλεχθεί με έννοιες όχι και τόσο συνηθισμένες και «κλασικές». Από τις λειτουργίες της δημόσιας διπλωματίας μέχρι τις στρατηγικές ανατροπές που συνεπιφέρουν οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Από το τι συμβαίνει στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στην Εγγύς Ανατολή, μέχρι τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ευρώπης σε σχέση με το παζλ των υδρογονανθράκων.

Οι καινοτομίες δεν είναι πάντα επιτυχημένες. Το βιβλίο αυτό είναι.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κώστας Λυμπουρής: «Να μη μείνουμε σε άλλη μια αφήγηση χαμένης πατρίδας»

Συνέντευξη στον Χρίστο Λαζανιά | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου “Επιβάτες Φορτηγών”, ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγει, ...

Γιώργος Σεφέρης – Προς την καρδιά της ποίησης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, το Θέατρο ...

Στήριξη στον -ζωτικής σημασίας- πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απολύτως αναγκαίοι αλλά -ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή- ζωτικής σημασίας». ...

«Άψαν τα Σπέσιαλ» και άλλες ιστορίες…

Ο Νικόλας Σπαρσής τρέφει μια ιδιαίτερα αγάπη για το γράψιμο καθώς, όπως ο ίδιος ...

«Άβυσσος η ωμότητα του ανθρώπου»: Μια βιβλιοπαρουσίαση σε συνεργασία με 7 καλλιτέχνες

Παρουσίαση του βιβλίου συλλογής ποιημάτων «Άβυσσος η ωμότητα του ανθρώπου», της συγγραφέως και ποιήτριας ...

Ψηφιακός Δον Κιχώτης από το Μουσείο Παραμυθιού

Η ψηφιακή διαδραστική αφήγηση παραμυθιού “Το ταξίδι του ιππότη Δον Κιχώτη!” ταξιδεύει σε νηπιαγωγεία ...

X