Βράβειο για τον «Ήχο του Βλαδιβοστόκ» και το Μάριο Ηλία στο «SonicScene» Music Film Fest

Οι διεθνείς βραβεύσεις για τον «χρυσό καλλιτέχνη» της Κύπρου, Μάριο Ιωάννου Ηλία, διαδέχονται η μια την άλλη. Μετά από τα πολλά διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει (Μόσχα, Σεούλ, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Βιέννη, κλπ.) καθώς και Ρεκόρ Γκίνες στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αυτή τη φορά, το Παλάτι Τεχνών Palazzo delle Arti Beltrani της ιταλικής πόλης Τράνι, της παραθαλάσσιας γραφικής αυτής πόλης της Απουλίας της Νότιας Ιταλίας, μαζί με το Δημαρχείο του Τράνι, του απένειμαν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ «SonicScene» Music Film Fest.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Ιωάννου Ηλία ανέφερε πως αντιπροσωπεύοντας τη Ρωσία και το ηχητικό της τοπίο, η μουσική ταινία «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία ταινιών μικρού-μεσαίου μήκους, μεταξύ 92 ταινιών από 33 χώρες. Το διαφορετικό στο είδος του φεστιβάλ «Sonic Scene» Music Film Fest είναι, όπως είπε, ότι εστιάζεται σε ταινίες μουσικού περιεχομένου.

Στις διαγωνιζόμενες χώρες για εφέτος ήταν, μεταξύ άλλων, ηχητικές σκηνές από την Αμερική, Ταϊλάνδη, Ιράν, Καναδά, Ισπανία και Γαλλία.

Το φεστιβάλ  συνέχισε, αποβλέπει στη δημιουργία κινηματογραφικών και μουσικών οργάνων γνώσης, με στόχο την υποστήριξη της ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών και καλλιτεχνικών πλαισίων.

Οι διοργανωτές είπε ο κ. Ηλία  στοχεύουν στην προβολή ταινιών καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας, ικανές να διεγείρουν τον προβληματισμό για διάφορες μουσικές τάσεις στον κόσμο μέσω θεματικής, αφηγηματικής ή πειραματικής προσέγγισης.

Εξάλλου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Lucio de Candia, σε γραπτή του ανακοίνωση  ανέφερε ότι «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» είναι μια εξαιρετικά μοναδική και πρωτότυπη ταινία. Φυσικά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα κομματιών στα οποία η «μουσική» δημιουργείται από περιβαλλοντικούς ήχους ή από ηχητικά στοιχεία της καθημερινής ζωής, αλλά, στην περίπτωση αυτή, ο Ηλία δημιούργησε με υψηλή ακρίβεια ένα οπτικοακουστικό μωσαϊκό που δείχνει, ταυτόχρονα, μια συναρπαστική ατμόσφαιρα και ένα κοινωνικό πορτρέτο».

Ο κ. Ηλία σημείωσε πως, «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» είναι «ένα μαγευτικό ακουστικό και οπτικό πορτρέτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας του Πριμόριε στην Άπω Ανατολή». Γυρίστηκε συχνά σε σκληρές καιρικές συνθήκες, σε μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Συμμετείχαν σε αυτό, όπως ανέφερε, 13 μουσικές ομάδες, στο σύνολο 350 μουσικοί, και 18 φορείς. Την κινηματογράφηση ανέλαβε ο Κωστής Νικόλας και τον ηχητικό σχεδιασμό σε τρισδιάστατη μορφή ο Nick Elias συνεργασία με την Dolby Atmos Ηνωμένου Βασιλείου και Mosfilm Μόσχας.

Σημειώνεται πως τόσο ο Δήμαρχος του Βλαδιβοστόκ όσο και ο Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Κράι Πριμόρσκι της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν τιμήσει τον Μάριο Ιωάννου Ηλία για τη βαρυσήμαντη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στην πόλη του Βλαδιβοστόκ και στο Κράι Πριμόρσκι αντίστοιχα.

You May Also Like

Πήγα στο IntuNition της Λίας Χαράκη

Τον Μάρτιο, λίγες μέρες πριν το lockdown, η Χριστίνα Παρή παρακολούθησε ένα από τα ...

Εξ Ελλάδος προβληματισμός για την «Αντιγόνη» στα κατεχόμενα

Επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο θέατρο της ...

Νέα κομμάτια από τους Bad Religion

Στις 22 του μήνα κυκλοφορεί ο νέος στούντιο δίσκος του punk rock συγκροτήματος Bad Religion, ...

Για τον δημιουργό του πιάνου το νέο doodle της Google

Στον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, ο οποίος επινόησε το fortepiano -την πρώτη εκδοχή του πιάνου- είναι ...

Μιούζικαλ για τη ζωή του Μάικλ Τζάκσον στο Μπρόντγουεϊ

Ένα μιούζικαλ εμπνευσμένο από τη μουσική του Μάικλ Τζάκσον ετοιμάζεται να ανέβει στο Μπρόντγουεϊ ...

Στις 22 Ιουλίου στις αίθουσες το Springsteen and I

Ταυτόχρονα θα μεταδοθεί σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο η ταινία «Springsteen & ...

X