Βράβειο για τον «Ήχο του Βλαδιβοστόκ» και το Μάριο Ηλία στο «SonicScene» Music Film Fest

Οι διεθνείς βραβεύσεις για τον «χρυσό καλλιτέχνη» της Κύπρου, Μάριο Ιωάννου Ηλία, διαδέχονται η μια την άλλη. Μετά από τα πολλά διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει (Μόσχα, Σεούλ, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Βιέννη, κλπ.) καθώς και Ρεκόρ Γκίνες στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αυτή τη φορά, το Παλάτι Τεχνών Palazzo delle Arti Beltrani της ιταλικής πόλης Τράνι, της παραθαλάσσιας γραφικής αυτής πόλης της Απουλίας της Νότιας Ιταλίας, μαζί με το Δημαρχείο του Τράνι, του απένειμαν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ «SonicScene» Music Film Fest.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Ιωάννου Ηλία ανέφερε πως αντιπροσωπεύοντας τη Ρωσία και το ηχητικό της τοπίο, η μουσική ταινία «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία ταινιών μικρού-μεσαίου μήκους, μεταξύ 92 ταινιών από 33 χώρες. Το διαφορετικό στο είδος του φεστιβάλ «Sonic Scene» Music Film Fest είναι, όπως είπε, ότι εστιάζεται σε ταινίες μουσικού περιεχομένου.

Στις διαγωνιζόμενες χώρες για εφέτος ήταν, μεταξύ άλλων, ηχητικές σκηνές από την Αμερική, Ταϊλάνδη, Ιράν, Καναδά, Ισπανία και Γαλλία.

Το φεστιβάλ  συνέχισε, αποβλέπει στη δημιουργία κινηματογραφικών και μουσικών οργάνων γνώσης, με στόχο την υποστήριξη της ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών και καλλιτεχνικών πλαισίων.

Οι διοργανωτές είπε ο κ. Ηλία  στοχεύουν στην προβολή ταινιών καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας, ικανές να διεγείρουν τον προβληματισμό για διάφορες μουσικές τάσεις στον κόσμο μέσω θεματικής, αφηγηματικής ή πειραματικής προσέγγισης.

Εξάλλου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Lucio de Candia, σε γραπτή του ανακοίνωση  ανέφερε ότι «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» είναι μια εξαιρετικά μοναδική και πρωτότυπη ταινία. Φυσικά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα κομματιών στα οποία η «μουσική» δημιουργείται από περιβαλλοντικούς ήχους ή από ηχητικά στοιχεία της καθημερινής ζωής, αλλά, στην περίπτωση αυτή, ο Ηλία δημιούργησε με υψηλή ακρίβεια ένα οπτικοακουστικό μωσαϊκό που δείχνει, ταυτόχρονα, μια συναρπαστική ατμόσφαιρα και ένα κοινωνικό πορτρέτο».

Ο κ. Ηλία σημείωσε πως, «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ» είναι «ένα μαγευτικό ακουστικό και οπτικό πορτρέτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας του Πριμόριε στην Άπω Ανατολή». Γυρίστηκε συχνά σε σκληρές καιρικές συνθήκες, σε μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Συμμετείχαν σε αυτό, όπως ανέφερε, 13 μουσικές ομάδες, στο σύνολο 350 μουσικοί, και 18 φορείς. Την κινηματογράφηση ανέλαβε ο Κωστής Νικόλας και τον ηχητικό σχεδιασμό σε τρισδιάστατη μορφή ο Nick Elias συνεργασία με την Dolby Atmos Ηνωμένου Βασιλείου και Mosfilm Μόσχας.

Σημειώνεται πως τόσο ο Δήμαρχος του Βλαδιβοστόκ όσο και ο Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Κράι Πριμόρσκι της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν τιμήσει τον Μάριο Ιωάννου Ηλία για τη βαρυσήμαντη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στην πόλη του Βλαδιβοστόκ και στο Κράι Πριμόρσκι αντίστοιχα.

You May Also Like

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, συμπληρώνοντας ...

Πικάσο ο ένας από τους κλεμμένους πίνακες

Έργο του Πικάσο είναι ο ένας από τους δύο πίνακες που εκλάπησαν τα ξημερώματα, ...

Κύπριος υποψήφιος για το βραβείο ερμηνείας «Δημήτρης Χορν» 2020

Το Βραβείο  «Δημήτρης Χορν» (για εικοστή χρονιά φέτος) είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ...

Σχέδιο του Τεν Tεν πουλήθηκε για 3,2 εκ., ήταν για χρόνια σε συρτάρι

Ένα σχέδιο του Τεν Τεν , το οποίο παρέμενε για χρόνια διπλωμένο σε ένα ...

Ο «Πλούτος» [της Φτωχολογιάς] επιστρέφει στη Λευκωσία

Μετά την επιτυχή παρουσίαση της παραγωγής «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ...

Stop Motion Animation workshop στο EYEKON COMIC CON

Ακόμα ένα εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, διοργανώνεται στο πλαίσιο του φετινού Eyekon ...

X