Ανακαλύφθηκε ένα αριστούργημα της φλαμανδικής τέχνης, κρεμασμένο στον τοίχο του Δημαρχείου των Βρυξελλών.

Πρόκειται για ένα έργο του Γιάκομπ Γιόρντενς, ηλικίας 400 ετών, το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια απογραφής της δημόσιας συλλογής τέχνης της πόλης, ενώ ήταν σε κοινή θέα σε ένα γραφείο για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ένας ιστορικός τέχνης στο Βέλγιο ανακάλυψε ένα έργο που «κρυβόταν» σε κοινή θέα, κρεμασμένο στον τοίχο ενός γραφείου στο δημαρχείο των Βρυξελλών για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Φλαμανδού ζωγράφου και δασκάλου του μπαρόκ Γιάκομπ Γιόρντενς. Πρόκειται για ένα έργο ηλικίας 400 ετών το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια απογραφής της δημόσιας συλλογής τέχνης της πόλης, και ήταν σε κοινή θέα σε ένα γραφείο για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η απογραφή που έκαναν οι ιστορικοί τέχνης από το Βασιλικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς για να καταγράψουν τη συλλογή, περιελάμβανε την εξέταση και των 800 έργων στο δημαρχείο του Saint-Gilles.

Το πάνελ του 16ου αιώνα κρέμεται στο γραφείο ενός διευθυντή πολεοδομικού σχεδιασμού για σχεδόν 60 χρόνια και οι εργαζόμενοι της πόλης είχαν από καιρό υποθέσει ότι ήταν αντίγραφο. Οι εμπειρογνώμονες από τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου συνεργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο για να επικυρώσουν το έργο του Γιόρντενς, το οποίο απεικονίζει βρέφος τον Ιησού με τον Ιωσήφ, τη Μαρία και τη μητέρα της, την Αγία Άννα. Τώρα αποδίδεται στον σπουδαίο Φλαμανδό ζωγράφο και χρονολογείται γύρω στο 1617-18, καθιστώντας την εικόνα ως την παλαιότερη γνωστή εκδοχή της Αγίας Οικογένειας, την οποία ζωγράφισε πολλές φορές.

Μεταγενέστερες εκδόσεις της σύνθεσης υπάρχουν σε μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου: το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και την Alte Pinakothek στο Μόναχο. Η ανάλυση του ξύλινου πάνελ αποκάλυψε ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο δέντρο που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει διάφορα πάνελ και ενός άλλου σπουδαίου της μπαρόκ ζωγραφικής, του Anthony van Dyck. Αυτό επιβεβαιώνει και τη θεωρία ότι και οι δυο ζωγράφοι ήταν ενεργοί ταυτόχρονα στο εργαστήριο του Ρούμπενς.

Το βερνίκι στο έργο που βρέθηκε στο Δημαρχείο των Βρυξελλών έχει κιτρινίσει με τον χρόνο και έχει πολλά σκοτεινά σημεία από προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης. Τώρα θα αποκατασταθεί πλήρως και θα αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω ρωγμές και απώλεια χρωμάτων. Το έργο θα προβληθεί στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου στα τέλη του 2021 ως το επίκεντρο της συλλογής των έργων του Γιόρντενς στο μουσείο.

Jacob Jordaens’s The Holy Family, Metropolitan Museum of Art.

Jacob Jordaens’s The Holy Family (1617–18), Βέλγιο.

Ο Γιάκομπ Γιόρντενς γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1593  και πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 1678. Ήταν Φλαμανδός ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής ταπισερί, γνωστός για τους πίνακες με ιστορικά θέματα, θέματα καθημερινότητας και τις προσωπογραφίες του. Μετά τους Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς και Άντονι βαν Ντάικ ήταν η ηγετική φυσιογνωμία στη φλαμανδική ζωγραφική του μπαρόκ της εποχής του.

Έζησε όλη του τη ζωή στην Αμβέρσα και μετά τον θάνατο του Ρούμπενς ήταν ο σημαντικότερος ζωγράφος στην Αμβέρσα με πολλές παραγγελίες έργων μεγάλης κλίμακας από κοινωνικά ανώτερους πάτρωνες. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστός για τους πολυάριθμους μεγάλων διαστάσεων πίνακες με σκηνές της καθημερινότητας, βασισμένες σε παροιμίες, με τον ίδιο τρόπο του συγχρόνου του Γιαν Μπρίγκελ του πρεσβύτερου. Ο Γιόρντενς αν και δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ιταλία, όπως πολλοί σύγχρονοί του ζωγράφοι επηρεάστηκε, εκτός από τον Ρούμπενς και την οικογένεια Μπρίγκελ, από τους Ιταλούς καλλιτέχνες Τζάκοπο Μπασσάνο, Πάολο Βερονέζε και Καραβάτζο.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Φωτογραφίες από τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου

Μία φωτογράφος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με σκοπό να καταγράψει τα αρχαιότερα δέντρα ...

World Press Photo|Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2017

Ο Βενεζουελάνος φωτογράφος Ρονάλντο Σέμιντ πήρε το βραβείο World Photo Press για την φωτογραφία ...

Ολοκληρώθηκε η 28η Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρης

Η 28η δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία αποφέροντας στον ...

Σε τιμή ρεκόρ πωλήθηκε σε δημοπρασία ένας πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι

Στην τιμή ρεκόρ των 92,2 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε σήμερα ένας πίνακας του διακεκριμένου ζωγράφου ...

Δυο νέες εκθέσεις στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία εμπλουτίζεται και παρουσιάζει από την Τρίτη, 1 ...

Αφιέρωμα στους Jake & Dinos Chapman στο ΤΕΠΑΚ

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την έναρξη του πτυχιακού ...

X