Δέκα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά μέρη στον κόσμο

Περιηγούμαστε μέσα από ένα συναρπαστικό τόμο του Σμιθσόνιαν σε πολύ αλλά και λιγότερο γνωστά μέρη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δείγματα της ανθρώπινης επινοητικότητας και επιμονής.

Ένας συναρπαστικός τόμος του Σμιθσόνιαν είναι το βιβλίο «Απίστευτη αρχαιολογία: Τα εμπνευσμένα μέρη από το ανθρώπινο παρελθόν μας», μια περιήγηση σε πολύ αλλά και λιγότερο γνωστά μέρη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δείγματα της ανθρώπινης επινοητικότητας και επιμονής.

Στα μέρη που ξεχωρίζουν βρίσκεται ένας οικισμός των Βίκινγκ που ονομάζεται L’Anse Aux Meadows και μας παρέχει τις πληροφορίες για το πώς οι Βίκινγκς έφτασαν μέχρι εκεί, τον 11ο αιώνα και οι ανασκαφές του 1960 έφεραν στο φως οκτώ σπίτια, ένα κατάστημα ξυλουργικής, έναν κλίβανο ξυλάνθρακα και πολλά αντικείμενα.

Μεγάλης σημασίας είναι και το συγκρότημα Chaco Canyon στο Νέο Μεξικό, παράδειγμα της ανθρώπινης ανθεκτικότητας ενός από τους μεγαλύτερους αυτόχθονες πολιτισμούς στη Βόρεια Αμερική. Οι Ancestral Puebloans δημιούργησαν την πόλη γύρω στο 800 μ.Χ., με ένα σύστημα άρδευσης που συλλέγει και διανέμει βρόχινο νερό στη γύρω γη για να καλλιεργήσουν αραβόσιτο και φασόλια κάνοντας το μέρος σημαντικό τόπο εμπορικών συναλλαγών.

L’Anse Aux Meadows στον Καναδά

Συναρπαστικές είναι οι Nazca Lines, μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάζκα στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού και απεικονίζουν πάνω από 800 ζώα, από κολιμπρί και πιθήκους μέχρι φάλαινες και σαύρες που εκτείνονται σε μήκος 100.000 στρεμμάτων. Τα γεωγλυφικά αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα ένα μυστήριο σχετικά με το αν σχετίζονται με ιερούς δρόμους, προβλέψεις συγκομιδής και ηλιακά ημερολόγια.

Στην Πολωνία, το Biskupin, ο οικισμός της εποχής του σιδήρου, κατασκευάστηκε το 738 π.Χ., και το νερό που ανέβηκε με τον καιρό τον έκρυψε για χρόνια από τα ανθρώπινα μάτια. Όταν το νερό υποχώρησε το 1933, ένας ντόπιος δάσκαλος σχολείου το έδειξε σε αρχαιολόγους και άρχισαν οι ανασκαφές. Βρήκαν εργαστήρια, στάβλους και σπίτια, τα οποία πιθανότατα φιλοξενούσαν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Το συγκρότημα περικυκλώνεται από έναν ενιαίο ξύλινο τοίχο και οι κάτοικοι εισέρχονται και εξέρχονται από τη μοναδική πύλη του.

Chaco Canyon στο New Mexico

Οι Δίδυμοι Ναοί του Αμπού Σιμπέλ βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου και είναι σκαλισμένοι σε βράχια από ψαμμίτη. Ο Αιγύπτιος Φαραώ Ραμσής Β’ εμπνεύστηκε από τη φυσική γεωλογία της περιοχής και διέταξε τη δημιουργία των ναών γύρω στο 1279 π.Χ. Ο ναός βρίσκεται έτσι ώστε, δύο φορές το χρόνο, το φως του ήλιου να μπαίνει από την πόρτα και να φωτίζει όλα τα αγάλματα μέσα στο ιερό, με εξαίρεση το άγαλμα του Πτα, ενός θεού που σχετίζεται με τον θάνατο. Στη δεκαετία του 1960 με ένα θεαματικό επίτευγμα μηχανικής, οι ναοί υψώθηκαν πάνω από 200 πόδια πάνω από την αρχική τους θέση, ώστε να σωθούν από το νερό.

Το Game Pass Shelter στην Αφρική είναι ένα έργο τέχνης, το οποίο βρίσκεται στα βουνά του Ντράκενσμπεργκ του KwaZulu-Natal, και υπολογίζεται ότι είναι 2.000 ετών. Τα σχέδια απεικονίζουν τόσο ανθρώπους όσο και ζώα, μαζί με μορφές μερικών ζώων-ατόμων που πιστεύουν ότι οι αρχαιολόγοι αντιπροσωπεύουν σαμανικές εμπειρίες.

Στο σύγχρονο ερημικό τοπίο του Ιράκ δεσπόζει μια περιφραγμένη μητρόπολη που χτίστηκε γύρω στο 4000 π.Χ. και φιλοξενεί ένα μεγάλο νεκροταφείο ανθρώπων που είναι θαμμένοι με είδη πολυτελείας, όπως πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους.

Monte Albán, η πρωτεύουσα των Zapotec στο Μεξικό.

Το ίδιο εντυπωσιακοί είναι οι βράχοι σε μια ζούγκλα της Ινδίας, στο δυτικό της μέρος, που ανακαλύφθηκαν το 1819. Αυτός ο συγκλονιστικός θησαυρός της βουδιστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα π.Χ. Οι σπηλιές στους βράχους φιλοξενούσαν βουδιστές μοναχούς και διαθέτουν γλυπτά, σύνθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία και εντυπωσιακούς πίνακες.

Τέλος ανάμεσα στις αριστουργηματικές περιοχές του κόσμου βρίσκονται και οι Δελφοί, εκεί που λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν κέντρο της δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’.

Nazca Lines, τα υπέροχα ιερογλυφικά του Περού.

Tο Biskupin, της εποχής του σιδήρου στην Πολωνία.

Δελφοί, Κεντρική Ελλάδα.

Το Αμπού Σίμπελ, ένας από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς τόπους της Αιγύπτου.

Η πόλη του Ουρ

Game Pass Shelter, η μεγάλη ανακάλυψη με δεκάδες χιλιάδες σχέδια στους βράχους του Αμαζόνιου.

Ένα μοναδικό βουδιστικό μοναστήρι στους βράχους της Αγιάντα

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Ανασκαφές στη θέση Μακούντα – Βούλες στην Πάφο

Την είσοδο κυκλικού Χαλκολιθικού κτίσματος που διατηρεί άθικτα τα ευρήματα στο δάπεδό του έφεραν ...

«Παράνομες οι ανασκαφές στη Γαληνόπορνη και θα αντιδράσουμε»

Διεθνείς και τοπικούς νόμους παραβιάζουν αυτοί που διεξάγουν τις ανασκαφές στην τοποθεσία λόφος του ...

ΔΙΑΛΕΞΗ | Από το παρόν στο παρελθόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης

Ο συναρπαστικός μύθος της Θεάς Αφροδίτης σε σχέση με την κοινωνία της Κύπρου, ξετυλίγεται ...

Διαδικτυακή έκθεση για την Αγία Σοφία

«Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έκφραση της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης» είναι ο ...

Το Εθνικό Θέατρο στην Κύπρο

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο [παλαιό] αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 7 Δεκεμβρίου 1964. Είναι ...

Μια σπάνια εικόνα σε βράχο για τον τελευταίο βασιλιά της Βαβυλώνας

Μια εικόνα ηλικίας 2.550 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, σκαλισμένη σε ένα βράχο στη βόρεια ...

X