Διαδικτυακά η 7η Πλατφόρμα Jazz and World Music

Σε ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί φέτος η 7η έκδοση του μουσικού φεστιβάλ, σε μια διήμερη γιορτή της τζαζ μουσικής, μεταξύ 18 και 19 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, χωρίς την παρουσία κοινού

Μετά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η 7η Πλατφόρμα Jazz and World Music θα πραγματοποιηθεί μόνο σε live streaming μεταξύ 18 και 19 Δεκεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους μουσικόφιλους να παρακολουθήσουν, έστω και διαδικτυακά μόνο, μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας. Τα δέκα συνολικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ευρύτερης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και τα οποία έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στο Showcase προετοιμάζονται εντατικά για να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ας σημειωθεί πως τα δύο σχήματα που θα άνοιγαν τα Jam Sessions, τα οποία λόγω των μέτρων δεν θα πραγματοποιηθούν, θα αποτελέσουν την opening band στο πρόγραμμα της αντίστοιχης μέρας.

Πλούσιο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ανοίγει το μουσικό σχήμα Present Almost Identified, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 18:00. To Present Almost Identified είναι ένα νέο μουσικό σύνολο που συστάθηκε στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2020 με τον Γιώργο Μπίζιο στην ηλεκτρική κιθάρα και στις συνθέσεις, τον Κυριάκο Κέστα στο κοντραμπάσο και τον Όμηρο Μιλτιάδους στα τύμπανα.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας συνεχίζεται με το Yerolatsitis Organic Trio, το οποίο θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις από το επικείμενο δισκογραφικό του ντεμπούτο, που γράφτηκε από τα αδέρφια Αντρέα και Χρίστο Γερολατσίτη και ενορχηστρώθηκε από τα τρία μέλη της μπάντας. Μέσα από τις συνθέσεις τους, αναζητούν έναν αυθεντικό ήχο με στοιχεία από την παραδοσιακή τζαζ μουσική.

Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια το Τζαζ Κουαρτέτο της Ιωάννας Τρουλλίδου, το οποίο αποτελείται από τους Μάριο Τούμπα στο πιάνο, Μιχάλη Μέσσιο στο κοντραμπάσο και Μάριο Σπύρου στα τύμπανα. Αν και το συγκεκριμένο σχήμα θεωρείται νεοσύστατο, οι τρεις μουσικοί συνεργάζονται στενά τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν εμφανιστεί μαζί σε συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με τον Μάριο Σπύρου, η συνεργασία έχει ξεκινήσει τα τελευταία 7 χρόνια. Η Ιωάννα Τρουλλίδου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά αυθεντικές της συνθέσεις σε στίχους και μουσική, καθώς και επιλεγμένα κομμάτια από το ρεπερτόριο της τζαζ.

Ultima Banda

Ακολούθως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει –έστω και διαδικτυακά– την Ultima Banda, ένα σεξτέτο με βάση την Κύπρο, τα μέλη του οποίου έχουν ξεχωριστά το καθένα ενεργή δράση στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή τζαζ σκηνή. Ένα σύνολο μουσικών που μοιράζονται παρόμοια ακούσματα και επιρροές, δίνουν στη μουσική ένα αίσθημα συνοχής και ενότητας, αφήνοντας ταυτόχρονα ο καθένας με τη σειρά του το δικό του μοναδικό στίγμα. Οι Μάριος Σπύρου και Greg Makamian αποτελούν τη ρυθμική βάση του γκρουπ, η οποία αναδεικνύει τις μελωδίες του Χάρη και Ηλία Ιωάννου. Οι Μάριος Τούμπας και Ορέστης Μίαρης έρχονται να ενώσουν τους δύο κόσμους –τον ρυθμό και τη μελωδία– με τις αρμονίες τους, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο. Η μουσική τους βασίζεται σε χαρακτηριστικά της χαρντ μποπ, φανκ και μπλουζ μουσικής. Εμπνευσμένο από τους ήχους των Lou Donaldson, Grant Green και Lee Morgan, το σχήμα επιδιώκει να συνδυάσει τη δυναμικότητα, πλούσια αρμονία και δεξιοτεχνία της χαρντ μποπ μουσικής, με τη χορευτική φύση και τον γκόσπελ χαρακτήρα της φανκ. Η μπάντα δίνει έμφαση στην εξερεύνηση των δυναμικών που δημιουργούνται από τη συγχώνευση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα δύο είδη. Ορέστης Μίαρης: κιθάρα, Χάρης Ιωάννου: τενόρο σαξόφωνο, Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα, Μάριος Τούμπας: ηλεκτρικό πιάνο, πιάνο, Greg Makamian: κοντραμπάσο, Μάριος Σπύρου: τύμπανα.

Η αυλαία πέφτει για την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ με το a.R project, το οποίο συστάθηκε για τη νέα δισκογραφική δουλειά του μπασίστα Αντρέα Ροδοσθένους, η οποία ηχογραφήθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Ως νέο πρότζεκτ έχει παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2019 στο Φεστιβάλ Τζαζ EUNIC στο Βερολίνο με μουσικές και από τους τρεις συντελεστές. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο Simplicity, ο Ανδρέας Ροδοσθένους επανέρχεται και προτείνει τη μετεξέλιξή της με τίτλο Complexity. Το σχήμα επιχειρεί να μεταδώσει τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τον σύγχρονο και πολύπλοκο τρόπο ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην αποξένωση.

Oρχηστρικά κομμάτια

Το εγχείρημα βασίζεται σε ορχηστρικά κομμάτια που από τη μία καθιστούν δυσκολότερη τη μετάδοση του μηνύματος, αλλά από την άλλη αυξάνουν την πρόκληση ώστε να βρεθεί μια κοινή μουσική πανανθρώπινη γλώσσα μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού που να στηρίζεται περισσότερο στις ανησυχίες, την έκφραση και τον ήχο παρά απλά στις νότες. Πρόκειται για μια καινούρια παραγωγή, καθώς οι συνθέσεις που θα ακουστούν αποτελούν ανέκδοτα κομμάτια, γραμμένα τα τελευταία πέντε χρόνια από τον Ανδρέα Ροδοσθένους. Η μουσική ηχογραφήθηκε τον περασμένο Μάιο αμέσως μετά την καραντίνα, ενώ λόγω των μέτρων κατά της Covid-19 δεν έχει ακόμη προβληθεί στο ευρύ κοινό της Κύπρου. Το σχήμα αποτελείται από τους Χρίστο Γερολατσίτη στο πιάνο, Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα και Αντρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό και άταστο μπάσο.

Το πρόγραμμα της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του 7ου Cyprus Jazz & World Music Showcase ανοίγει με το μουσικό σχήμα Nabuma και συνεχίζεται με τα επίσης αξιόλογα σχήματα Jazzologia Cyprus Big Band, Fuzz Bus, Ody 3 και Chunky Funky.

+ Πληροφορίες:www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com/www.rialto.com.cy / www.cymic.org.cy. Facebook page: Cyprus Jazz & World Music Showcase. Instagram: @cyprusjazzworldmusicshowcase

You May Also Like

Ξενάγηση / Από την Δύση στην Ανατολή

Το Φανερωμένης 70 σε συνεργασία με την Αντιγόνη Μιχαήλ (αρχαιολόγος/ξεναγός) ξεκινά μια σειρά ξεναγήσεων ...

“Libertango” από την αλυσίδα πολιτισμού ΔΙΟΤΙΜΑ

Η αλυσίδα πολιτισμού ΔΙΟΤΙΜΑ παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση ”Libertango” με πέντε καταξιωμένους Κύπριους μουσικούς να μας ...

“ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ” | Ρέουσες φωνές ενοποιημένες ενέργειες

Η 2η μορφή της έκθεσης “Αδελφότητα” γίνεται στο χώρο “koraï” στην Λευκωσία. Αποτελείται από ...

Fine Arts Sale της Cypria

Εσπερινή Δημοπρασία, 23 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Κώστα και Ρίτας ...

Διάλεξη από την Νάσα Παταπίου για τον «Πύργο της Χήνας»

«Νέα στοιχεία για τον Πύργο της Χήνας» είναι το θέμα της διάλεξης που θα ...

Διάλεξη με θέμα «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία και Βυζαντινή Αντίληψη»

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία: Βυζαντινή αντίληψη της ηλιακής εικόνας και της ...

X