Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού

Φωτογραφικά έργα που ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το περιβάλλον καθώς αφηγούνται ιστορίες για τον φυσικό κόσμο και τους κατοίκους του.

Ο Earth Photo, ο διεθνής διαγωνισμός που δημιουργήθηκε από τη Forestry England και τη Royal Geographical Society (με τη συνεργασία του Institute of British Geographers), αναδεικνύει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που καταγράφουν τον φυσικό κόσμο, την εκπληκτική ομορφιά του και την ολοένα αυξανόμενη ευθραυστότητά του.

Από τις περισσότερες από 2.600 συμμετοχές, διακρίθηκαν 54 φωτογραφίες και βίντεο από 35 καλλιτέχνες. Τα έργα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα για το Earth Photo 2020 από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς στους τομείς της φωτογραφίας, του κινηματογράφου, της γεωγραφίας και της οικολογίας, υπό την προεδρία της βραβευμένης με Πούλιτζερ φωτογράφου Marissa Roth.

Πριν από λίγες μέρες η επιτροπή του Earth Photo ανακοίνωσε τους νικητές της το 2020, οι οποίοι με το έργο τους ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το περιβάλλον λέγοντας ιστορίες για τον φυσικό κόσμο και τους κατοίκους του.

Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στο Society’s Pavilion, στο Λονδίνο από τις 18 Ιανουαρίου ως τις 31 Μαρτίου του 2021.

Νικητής στην κατηγορία Place: Jonk / Theatre, Abkhazia.

Γοητευμένος από εγκαταλελειμμένα μέρη που καταλήφθηκαν από τη φύση, ο Jonk το 2018 δημοσίευσε το «Naturalia: A Chronicle of Contemporary Ruins», με το οποίο θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: Ποιά είναι η θέση των ανθρώπων στη γη και ποια η σχέση τους με τη φύση;

Φωτο: Jonk / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής στην κατηγορία Place: Jonk / Hotel, Portugal.

Χωρίς να είναι πεσιμιστής και σε μια εποχή που η ανθρώπινη κυριαρχία στη φύση δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, οι εικόνες του στοχεύουν στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης.

Φωτο: Jonk / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής στην κατηγορία Place: Jonk / Swimming Pool, Italy.

Ενώ οι φωτογραφίες του είναι ένα θλιβερό σχόλιο για τον 20ο αιώνα -την εποχή της «μεγάλης επιτάχυνσης»- υπάρχει επίσης κάτι ελπιδοφόρο για τις, όπως φαίνεται ισχυρές, ικανότητες της φύσης να ανακάμπτει.

Φωτο: Jonk / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής στην κατηγορία Nature: Yi Sun με τον Dryland Farming, Study 7.

Ο Yi Sun είναι φωτογράφος εναέριων τοπίων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Φωτογραφίζει πετώντας με μικρά αεροσκάφη ή ελικόπτερα. Ένα μακροπρόθεσμο έργο του είναι να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επιρροής στο περιβάλλον. Όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, η Αραγονία υφίσταται σοβαρές ξηρασίες εδώ και δεκαετίες. Αυτή η εικόνα των αγροτεμαχίων τραβήχτηκε σε απόσταση μεγαλύτερη από 3.000 πόδια από ένα διθέσιο αεροπλάνο.

Φωτο: Yi Sun / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής στην κατηγορία Climate of Change: Joe Habben με το In Moleca.

Ο Joe Habben επικεντρώνεται στην ανθρώπινη παρέμβαση, την εξερεύνηση της παγκοσμιοποίησης, του δημόσιου χώρου, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτή η εικόνα, στο Moleca, τεκμηριώνει τα γεγονότα και τις επιπτώσεις του φαινομένου των παλιρροιών που εμφανίζεται κάθε χρόνο στη Βενετία. Η παλιρροιακή δραστηριότητα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Φωτο: Joe Habben / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής στην κατηγορία Changing Forests category: Charles Xelot με το Dead Tree.

Για πολλά χρόνια ο Charles Xelot μελετά τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Στη νέα του συλλογή, Ashes, ο Xelot φωτογραφίζει τη φύση που καταστράφηκε από πυρκαγιές. Χρησιμοποιώντας τεχνητό φως, υπενθυμίζει ότι η φωτιά είναι παρενέργεια της ανθρώπινης δραστηριότητας και ως εκ τούτου αυτά τα τοπία δεν είναι εντελώς φυσικά. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά ενός δάσους. Ο κορμός του νεκρού δέντρου είναι ακόμα ανέπαφος αλλά γκρίζος σαν στάχτη.

Φωτο: Charles Xelot / Earth Photo 2020 / RGS

Νικητής κατηγορίας βίντεο: Sean Gallagher με το Cambodia Burning.

Το έργο του Βρετανού φωτορεπόρτερ Sean Gallagher επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Το «Cambodia Burning» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2020 και δείχνει τον αντίκτυπο της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης. Το 2018, πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των δασών στη βόρεια και κεντρική Καμπότζη. Η αποψίλωση των δασών επιταχύνεται και εκτιμάται ότι έχει μείνει μόνο το 3% του πρωτογενούς δάσους σε όλη τη χώρα.

Φωτο: Sean Gallagher

Νικητής στην κατηγορίας People: Yanrong Guo με το Miss.

Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στα βουνά Daliang, στην περιοχή Liangshan Yi της Κίνας όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός της εθνοτικής ομάδας των Yi. Οι νέοι της περιοχής μετακομίζουν συχνά σε άλλες περιοχές για να εργαστούν, αφήνοντας τους ηλικιωμένους και τα παιδιά στο σπίτι. Ο άντρας στην εικόνα χάνει τους συγγενείς του.

Φωτο: Earth Photo 2020 / RGS

LiFO

You May Also Like

Η εικαστικός και video artist Άννα Φωτιάδου στο Rencontres Internationales Paris/Berlin

Το βίντεο “Sealed Faithful Halls” της βραβευμένης εικαστικού και video artist Άννας Φωτιάδου επιλέχθηκε ...

Γλάυκος Κουμίδης και Φάνος Κυριάκου στο The Office Gallery

Στην εντός των τειχών Λευκωσία και ειδικότερα σε ένα από τα µυστηριώδη ενδότερά της, ...

«Ποίηση και Πηλός» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει έκθεση του διεθνούς φήμης κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους με ...

Έκθεση οσφρητικών γλυπτών στο Παρίσι

Μπορεί η αίσθηση της όσφρησης να είναι μέσον για καλλιτεχνική δημιουργία; Θετικά απαντά η ...

Number 31 (1949) | To έργο του Τζάκσον Πόλοκ που αναμένεται να αγγίξει τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

Εάν το παρόν έργο φτάσει στην υψηλή του εκτίμηση, θα είναι ανάμεσα στα τέσσερα ...

Έτοιμη η ανακαινισμένη Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε

Η ανακαίνιση της Neue Nationalgalerie, του μουσείου που έχει σχεδιάσει ο Λούντβιχ Μις βαν ...

X