Ένα γλυπτό που μοιάζει με ερπετό ξεπροβάλλει σε όχθη της Γαλλίας

Λίγο έξω από τη Νάντη της Γαλλίας, στην όχθη του ποταμού Loire ξεπροβάλλει μέσα από το νερό ένα γιγαντιαίο γλυπτό, που θυμίζει ερπετό, του Γαλλο-Κινέζου καλλιτέχνη Huang Yong Ping.

Ο ποταμός Loire είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος στη Γαλλία και το γλυπτό των 130 μέτρων, που ολοκληρώθηκε το 2012 και φέρει τον τίτλο Serpent d’océan (Φίδι του ωκεανού), αποτελεί μέρος μίας μόνιμης σειράς από τέχνη στο δημόσιο χώρο. Τα έργα αυτά βρίσκονται σε όλη την έκταση της όχθης του ποταμού, σε μία έκταση 37 μιλίων.

Ο αλουμινένιος σκελετός του ερπετού κρύβεται και εμφανίζεται ξανά σύμφωνα με τη ροή της παλίρροιας, θυμίζοντας συχνά αρχαιολογικό εύρημα. Η καμπυλωτή σπονδυλική στήλη του γλυπτού αντανακλά την αρχιτεκτονική της γειτονικής γέφυρας Saint-Nazaire, εναρμονίζοντας το πλάσμα αυτό με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο καλλιτέχνης Huang Yong Ping ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αβαντ-γκαρντ σκηνής στην Κίνα τη δεκαετία του ’80, αλλά το έργο του απαγορεύτηκε από την τότε κυβέρνηση. Το 1989 μετακόμισε στη Γαλλία και έχει γίνει έκτοτε Γάλλος πολίτης. Στο έργο του συχνά αναφέρεται σε έννοιες όπως η ταυτότητα και η μίξη των διαφορετικών πολιτισμών. Για το λόγο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη η τοποθέτηση ενός ζώου από την κινέζικη μυθολογία στην καρδιά της Ευρώπης.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του και το υλικό κατασκευής του, το γλυπτό χαρακτηρίζεται από κίνηση. Ο σκελετός του καταλήγει σε μία λεπτή ουρά, που θυμίζει μαστίγιο, και διαπερνά χαριτωμένα το νερό σε μία προσπαθεια να μεταφέρει όλο τον όγκο προς την ακτή. Η όψη του αλλάζει συνεχώς τόσο από την στάθμη του κινούμενου νερού, όσο και από την αντανάκλαση του φωτός ανάλογα με την ώρα. Τα φυσικά στοιχεία, όπως η άλγη, το μεταμορφώνουν με το χρόνο δίνοντάς του μία ακόμα διάσταση, αφού αποτυπώνει έτσι τον κύκλο της ζωής.

Το 2016, ο Yong Ping δημιούργησε ένα ακόμα ερπετό, αυτή τη φορά 240 μέτρων, στο πλαίσιο της Monumenta, που φιλοξενήθηκε στο Grand Palais του Παρισιού.

culturenow.gr

You May Also Like

«As Time Goes By» | Έκθεση Γιώργου Σταμκόπουλου

Η γκαλερί eins παρουσιάζει την ατομική έκθεση τoυ Γιώργου Σταμκόπουλου «As Time Goes By». ...

Πέθανε ο γλύπτης Θεόδωρος

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας γλύπτης Θεόδωρος. Πιο αναγνωρίσιμο έργο ...

«Homeland» στην Γκαλερί Mitos

H γκαλερί mitos εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής “homeland” των εικαστικών Αθηνάς Χατζή και Γεύσως ...

Εικόνες από την έκθεση EcoArt στους Εφτά Άη Γιώρκηες

Επτά διεθνείς καλλιτέχνες προσκλήθηκαν από τον επιμελητή Καθ. Hermann Pitz για να δημιουργήσουν έργα ...

Nicosia Pop Up Festival 2020

Ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα ...

Η Μαρία Λοϊζίδου συνδέεται εκ νέου με 22 χώρους της Λευκωσίας

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ανοίγει επίσημα για το κοινό η έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου ...

X