Επέτειος 250 χρόνων από την γέννηση του Μπετόβεν / Άλμπουμ – Αφιέρωμα του Cyprien Katsaris

Με την ευκαιρία της επετείου των 250 χρόνων από την γέννηση του Μπετόβεν, στις 16 Δεκεμβρίου, 2020 (Έτος Μπετόβεν) έχουμε την τιμή και τη χαρά, ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, του παγκοσμίου φήμης Γαλλο- Κύπριου πιανίστα και συνθέτη Cyprien Katsaris, να σας παρουσιάσουμε το νέο του Άλμπουμ (6 CDs), που κυκλοφόρησε από την προσωπική του δισκογραφική εταιρεία, PIANO 21 αφιερωμένο στον Μπετόβεν, με τίτλο: ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, BEETHOVEN: A CHRONOLOGICAL ODYSSEY.

Το άλμπουμ περιέχει μια σειρά από συνθέσεις του Μπετόβεν από τις πρώιμες μέχρι τις τελευταίες του και συμπεριλαμβάνει μια επιλογή από σπουδαία πρωτότυπα έργα και σπάνιες μεταγραφές από τον ίδιο τον Μπετόβεν και από άλλους συνθέτες.

Οι λάτρεις του Μπετόβεν και του Cyprien Katsaris έχουν την δυνατότητα να το προμηθευτούν από το κατάστημα Opera CD, Ακαδημίας 57, Αθήνα, τηλέφωνα: 210 3626137, 2103625065, e-mail: operacd@otenet.gr, απευθείας ή μέσω του e-shop.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

CYPRIEN KATSARIS : Πιανίστας – Συνθέτης

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ / ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ 6 CD’s

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: “PIANO 21”

«Mια ισχυρή προσωπικότητα με αστραφτερά δάκτυλα… Έχει ένα έντονο μουσικό προφίλ, που τον τοποθετεί σε μια κατηγορία κατά πολύ ανώτερη από αυτή των συμβατικών ερμηνευτών της διεθνούς σχολής του σύγχρονου πιάνου.»

(Απόσπασμα από το βιβλίο του κριτικού μουσικής της εφημερίδας Νew York Times: Harold C. Schonberg. The Great Pianists: From Mozart to the Present. New York: Simon & Schuster, 1987).

Ο παγκοσμίου φήμης Γαλλο-Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Cyprien Katsaris, έχει εμβαθύνει ιδιαίτερα στο συνθετικό έργο  του Μπετόβεν και έχει ερμηνεύσει πολλά από τα έργα του,  από τα χρόνια  της εφηβίας του μέχρι και σήμερα.

Οι θρυλικές ηχογραφήσεις του, των 9 Συμφωνιών του Μπετόβεν σε μεταγραφή για πιάνο από τον  Liszt, έλαβαν δυο φορές το βραβείο Grand Prix du Disque, Franz Liszt (Βουδαπέστη, 1984 & 1989), το cd με την Ενάτη Συμφωνία βραβεύτηκε ως “ Record of the  Year” στη Γερμανία, (1984) και το άλμπουμ με τα 6 Cds από τις 9 Συμφωνίες σχολιάστηκε στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ως ηχογράφηση εξίσου υψηλού επιπέδου με τις  διάσημες ηχογραφήσεις του Herbert von Karajan με την  Berlin Philharmonic Orchestra, από τον Ingo Harden, Πρόεδρο των Μουσικοκριτικών της Γερμανίας.

Ο Cyprien Katsaris ηχογράφησε επίσης τα κοντσέρτα Νο. 3 με τον διάσημο Ρώσσο μαέστρο Rudolph Barshai και την Slovenian Philharmonic Orchestra και το Νο. 5, Αυτοκρατορικό (Emperor Concerto) με  τον διάσημο Βρετανό μαέστρο Sir Neville Marriner και την ορχήστρα του, “ Academy of Saint Martin in the Fields”, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ορχήστρα δωματίου στον κόσμο.

Ο Συπριέν Κατσαρής ηχογράφησε επίσης, σε παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση, μια εκδοχή για πιάνο από το Μπαλέτο “Τα Πλάσματα του Προμηθέα” (“The Creatures of Prometheus”) από τον ίδιο τον  Μπετόβεν, ένα αριστούργημα που είχε αγνοηθεί από όλους τους άλλους πιανίστες.

Τον Απρίλιο του 2019 ο Κατσαρής  αποφάσισε να ηχογραφήσει με ένα εντελώς πρωτότυπο τρόπο αυτό το άλμπουμ που συμπεριλαμβάνει 6 CDs με τον τίτλο: BEETHOVEN: A CHRONOLOGICAL ODYSSEY, αφιερωμένο στην επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν (16 Δεκεμβρίου 2020).

Το άλμπουμ περιέχει μια σειρά από συνθέσεις του Μπετόβεν από τις  πρώιμες  μέχρι τις  τελευταίες  του. Συμπεριλαμβάνει μια επιλογή από σπουδαία προτότυπα έργα (9 Σονάτες, 32 παραλλαγές, τη Φαντασία op.77 κ.α ), σπάνιες μεταγραφές από τον ίδιο τον Μπετόβεν και τους  Czerny, Mussorgsky, Liszt κ.α., (Σονάτες για βιολί Kreutzer & Spring, μέρη από Κουαρτέτα και από το Σεπτέτο, δυο έργα για Μαντολίνο) καθώς και το Adagio από τη Συμφωνία Νο. 9 σε μεταγραφή από τον Wagner κ.α.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

GRAMOPHON: Μ. Βρετανία

«Tο άλμπουμ του Cyprien Katsaris έρχεται σαν ένα καλοδεχούμενο δώρο, σαν ένα αντίδοτο απέναντι  στις αμέτρητες ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν, με το πλήρες έργο του συνθέτη. Ο Γαλλοκύπριος βιρτουόζος είναι συνηθισμένος να σκέφτεται  έξω από τον καθιερωμένο τρόπο και έχει  συλλάβει την ιδέα να παρουσιάσει ένα χρονολογικό πρόγραμμα των αυθεντικών έργων του Μπετόβεν αλλά και των μεταγραφών των έργων του. Είναι μια ελκυστική πρόταση τόσο για τους λάτρεις του Μπετόβεν, όσο και για τους φανατικούς του ρεπερτορίου. Δε θα συναντήσετε συχνά την “’Άνοιξη” και τις σονάτες για βιολί του Kreutzer σε μεταγραφή για σόλο πιάνο ή τη μεταγραφή του Adagio από την Ενάτη Συμφωνία του Wagner.»

REVIEW ON THE CAMBRIDGE CRITIQUE: Μ. Βρετανία 

«Η ερμηνεία του Κατσαρή είναι διαποτισμένη με εκλεπτυσμένο πάθος όπου απαιτείται, αλλά γεμάτο, δυνατό και τολμηρό. Το όραμα του είναι τεράστιο – ένα δυναμικό άλμπουμ ένα εξαπλό πακέτο (6 cd’s) μουσικής απόλαυσης που θα ενισχύσει την άποψή σας για τη μουσική του Μπετόβεν.»

CLASSICS TODAY REVIEW: Διεθνές

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Cyprien Katsaris παρουσιάζει  την πιο μεγαλοφυή άποψη για την επέτειο του Μπετόβεν. Ενθαρρύνω τους λάτρεις του πιάνου και τους  φανατικούς  των μεταγραφών να ακολουθήσουν τον Κατσαρή, για να  ξεφύγουν  από το συμβατικό μονοπάτι του Μπετόβεν. Τα ενημερωτικά συνοπτικά σχόλια  του πιανίστα κοσμούν και   ολοκληρώνουν  αυτό το συναρπαστικό και πολύ ευχάριστο άλμπουμ.»

MIDLANDS CLASSICAL MUSIC MAKING: Μ. Βρετανία

«Η 250η επέτειος από τη γέννηση του Μπετόβεν θα δει πολλές εορταστικές νέες ηχογραφήσεις, αλλά λίγες τόσο φανταστικά δομημένες όσο αυτή. Ο Κατσαρής δίνει συμπαγείς και στιβαρές εκτελέσεις από τις οκτώ σονάτες του Μπετόβεν, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκλονιστικής και φλογερής Appasssionata και φέρνει στο φως επίσης συναρπαστικά σπάνια έργα του Beethoven.»

PIZZICATO: Λουξεμβούργο  

«Μια εξαιρετικά πρωτότυπη συνεισφορά στο Έτος του Μπετόβεν. Ο Katsaris δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Δείχνει το μεγάλο ταλέντο του και το κύρος  του με ερμηνείες που είναι πολύ προσωπικές, αλλά ποτέ υπερβολικές, ακαδημαϊκές ή ακόμη και εξεζητημένες. Είτε στις μεταγραφές είτε στις  σονάτες, οι απόψεις του είναι αξιοθαύμαστα περίτεχνες και  δομημένες. Οι δυναμικές διαβαθμίσεις του Katsaris και το στιβαρό,  εμφατικό φινάλε του στη  Moonlight Sonata είναι τόσο εκπληκτικά όσο η ρητορική της Tempest Sonata, η συνοχή  της Appassionata ή η πολύπλευρα  πειστική δραματουργία στο Opus 111.»

ONLINEMERKER.COM: Γερμανία

«Σε κάθε περίπτωση  ο Katsaris  είναι ευλογημένος με το ταλέντο να  αφηγείται μουσικές  ιστορίες.  Γήινος στην έκφρασή  του, γεμάτος ευρηματικότητα και αυθορμητισμό στις δυναμικές του αντιθέσεις ,  ανάλαφρος  στο άγγιγμα του, η ερμηνεία  του συνδυάζει εκπληκτική τεχνική με μια αδιάκοπη απόλυτη φρεσκάδα.»

PIANO NEWS: Γερμανία

«Ο Cyprien Katsaris βρήκε πραγματικά την  αποστολή   του ως “εξερευνητής” ή μάλλον ως  ιδιαίτερα οξυδερκής ερμηνευτής  στην ανάμίξη του γνώριμου (οικείου)  με το άγνωστο.. Αυτό το άλμπουμ του Beethoven είναι κάτι το μοναδικό, ένα πραγματικό δώρο για το Έτος Beethoven.»

DIAPASON: Γαλλία

«Στην ακριβή ερμηνεία του Cyprien Katsaris (καλά ισορροπημένες αποχρώσεις,  σαφώς σχεδιασμένες φράσεις,  τέχνη των διαθέσεων) απαντάται η φαντασία της κάθε στιγμής, που  φέρνει στο φως μια   αναπάντεχη αντίστιξη, καθώς επανέρχεται η ίδια μελωδική φράση, ή μια τέτοια σαγηνευτική  στιγμή  που τονίζεται από μια διακριτική επιβράδυνση. Με αυτό τον τρόπο ανανεώνεται η αντίληψή μας όσον αφορά στα πιο γνωστά έργα του ρεπερτορίου και προσφέρεται στο ακροατήριο το ιδανικό πλαίσιο για την ουσιαστική τους υπόσταση.»

AUDIOFILE MAGAZINE: Γαλλία

«Ακόμη και αν το έτος της 250ης επετείου ήδη μετρά πολλές προτάσεις, αναμφίβολα λίγες   ανταποκρίνονται στο ύψος  αυτής το θαυμάσιας ιστορικής έρευνας, καθώς και της αναζήτησης των  αισθήσεων, που εξυπηρετείται από μια ερμηνεία υψηλής καλλιτεχνικής αξίας  και μεγάλης  δεξιοτεχνίας. Bravissimo!»

FONOFORUM: Γερμανία

«Όποιος ακούσει αυτό το άλμπουμ  μπορεί να βιώσει κάθε δυνατή διάσταση  του Μπετόβεν, ακόμη και στα πιο λησμονημένα και υποτιμημένα έργα του.»

RECORD GEIJIUTSU MAGAZINE : Ιαπωνία

Η ηχογράφηση του μήνα!  (Ιούλιος 2020)

Από το πρόσφατο πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Cyprien Katsaris, με εξώφυλλο, της γερμανικής και της Ολλανδικής έκδοσης του περιοδικού PIANIST.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O παγκοσμίου φήμης Γαλλο-Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής γεννήθηκε στη Μασσαλία. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών στο Cameroun, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία.

Απέσπασε βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς: Cziffra, Πρώτο Βραβείο, Βερσαλίες- Reine Elisabeth, Βρυξέλλες – Νέων Ερμηνευτών Rostrum-Unesco, Μπρατισλάβα, κ.α.

Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες: Φιλαρμονική Βερολίνου, Staatskapelle, Dresden, Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Λειψίας, Philharmonia London, the Philadelphia Orchestra, The NHK Symphony Orchestra, Tokyo, Moscow Philharmonic Orchestra, Cleveland, Washington D.C., Detroit, Montréal, Toronto και συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους: Leonard Bernstein, Kurt Masur, Eugene Ormandy, Myung-Whun Chung, Sir Simon Rattle, Mstslav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Kent Nagano, Karl Münchinger κ.α.

Έχει συνεργαστεί με τις πιο ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες: Teldec (Record of the Year Award, Γερμανία, 1984 – Grand Prix du Disque Franz Liszt, Βουδαπέστη, 1984 και 1989 – Grand Prix du Disque Frédéric Chopin, Βαρσοβία, 1985 – British Music Retailer’s Association’s Award, 1986), Sony Classical, Deutsche Grammophon, EMI, BMG-RCA, Decca, Pavane, κα. Τον Ιανουάριο του 2001, ίδρυσε την προσωπική του δισκογραφική εταιρία Piano 21.

Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους  καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.

Το 1992 η ιαπωνική τηλεόραση NHK TV του αφιέρωσε σειρά δεκατριών εκπομπών. Στις 17 Οκτωβρίου 1999 έδωσε ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, για την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την Piano 21. Το 2006 δίδαξε marsterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη.

Τον Αύγουστο του 2008 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μετά από ειδική πρόσκληση. ο Cyprien Katsaris εμφανίσθηκε  στο National Center for the Performing Artsτου Πεκίνου με την Beijing Symphony Orchestra και με άλλους 9 διεθνείς, επίλεκτους- πιανίστες από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του κινέζου «σταρ» Lang Lang, σε ένα κοντσέρτο για 10 πιάνα που γράφτηκε ειδικά γι αυτή την ιστορική συναυλία

Από το 1977 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echternach στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Aρχηγού του Κράτους, Μεγάλου Δούκα Henri.

Η συνεργασία του Συπριέν με τον θρυλικό έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της  Κύπρου και στη  συνέχεια το 1980 για την ηχογράγηση ενός cd με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Το 2017 ο Κατσαρής ηχογράφισε  και εξέδωσε με την Piano 21   την  διάρκειας 53 λεπτών σύνθεσή του για πιάνο  “Grand Fantasy on Zorba”. βασισμένη πάνω  στο έργο του Θεοδωράκη  το οποίο του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Μίκης πολλά χρόνια πριν.

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Συπριέν Κατσαρής έλαβε τιμητική πρόσκληση μετά από επιθυμία του Προέδρου της Κίνας και έλαβε  μέρος ως ο μοναδικός   καλεσμένος   πιανίστας στην φαντασμογορική επίσημη τελετή λήξης του China International Film Festival όπου μεταξύ άλλων ήταν καλεσμένοι διεθνούς φήμης αστέρες του κινηματογράφου όπως η Juliette Binoche, Johnny Depp, Isabelle Huppert κ.α.

Το έργο του έχει  τιμηθεί με τις  διακρίσεις: Ιππότης Τιμής του Cameroun, 1975 – Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη, 1997 – Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών,Γαλλία, 2000 – Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού, 2001, “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg”, 2009,  Takis and Louki Nemitsas Foundation Prize, Λευκωσία, 2011, “150 Great Cypriots’ βραβεία εφημερίδας Φιλελεύθερος, Λευκωσία, 2015  ”Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών” Υπ. Πολιτισμού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, Λευκωσία 2016.

www.cyprienkatsaris.net 

You May Also Like

Φεστιβάλ Αξιοθέας: “Success Story” του Χάρη Σοφοκλέους – Τρίο Οστινάτο

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Κύπριου συνθέτη Χάρη Σοφοκλέους επικεντρώνεται στις φασματικές πτυχές του ήχου ...

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: STARLIGHT 2

Λεμεσός: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30 Λευκωσία: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ...

Φεστιβάλ Λευκωσίας: εκδηλώσεις Αυγούστου

Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018, την ...

“Βeyond 6 Strings” στα πλαίσια των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2020

Η Αυστριακή Πρεσβεία παρουσιάζει στα πλαίσια των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2020 κονσέρτο με σπάνια ...

Η Μαρίζα Ρίζου στην Κύπρο

Η Μαρίζα Ρίζου έρχεται στην Κύπρο για δύο μοναδικές συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό, ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2021

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος επιστρέφει στη μαγευτική τοποθεσία του γραφικού χωριού Κάτω Δρυς, όπου ...

X