Η Σπανιόλα της Μαίρη Κασάτ: Η ανακάλυψη ενός μοναδικού και σπάνιου πίνακα

Το έργο “Spanish Girl Leaning on a Window Sill” ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της Μαίρη Κασάτ, της Αμερικανίδας ζωγράφου που εκπροσωπούσε τη νέα γυναίκα του 19ου αιώνα.

Το κορίτσι έχει σαρκώδη χείλη και μισάνοιχτο στόμα, βλέμμα προσμονής και κόκκινα μάγουλα. Τα μαλλιά της είναι στολισμένα με τριαντάφυλλα και στα αυτιά είναι κρεμασμένα ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια. Θα μπορούσε να ακουμπάει σε ένα περβάζι της Ανδαλουσίας περιμένοντας να δει κάποιον. Έχει ένταση στο βλέμμα και έχει μια θηλυκή πόζα. Θα μπορούσε να είναι έργο ενός Ισπανού ζωγράφου, αλλά είναι ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της Μαίρη Κασάτ, της Αμερικανίδας ζωγράφου που εκπροσωπούσε τη νέα γυναίκα του 19ου αιώνα και δημιουργούσε εικόνες από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή των γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στενό δεσμό ανάμεσα στις μητέρες με τα παιδιά.

Το έργο αυτό που έχει τίτλο “Spanish Girl Leaning on a Window Sill” και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι μια ελαιογραφία της ζωγράφου που έγινε γύρω στο 1872. Συμπεριλαμβάνεται σε μια έκθεση Αμερικανών ζωγράφων που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία με τίτλο “Americans in Spain: Painting and Travel, 1820-1920″, που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Τέχνης Chrysler και το Μουσείο Τέχνης του Μιλγουόκι.

Η γεννημένη στην Πενσυλβάνια το 1844 Μαίρη Κασάτ ταξίδεψε στην Ισπανία ως νεαρή καλλιτέχνης προκειμένου να μελετήσει του παλιούς δασκάλους της χώρας. Στη Σεβίλλη απέκτησε ένα στούντιο και ζωγράφισε μια ομάδα έργων όπως το “Spanish Girl Leaning on a Window Sill”, το οποίο αποδεικνύει την επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι Ισπανοί ζωγράφοι όπως ο Γκόγια και ο Μουρίγιο. Φεύγοντας από την Ισπανία, η Κάσατ άφησε τον πίνακα σε ένα φίλο της ζωγράφο, τον  Μανουέλ Μπαρέρα, ο οποίος την είχε βοηθήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη. Σήμερα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή στη Μαδρίτη.

Ο πίνακας είναι από τους σημαντικούς που εκτίθενται σε μια έκθεση που εξετάζει τη σχέση πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών που ταξίδεψαν στην Ισπανία τόσο για να απεικονίσουν τις ομορφιές της χώρας όσο και για να μελετήσουν τη μεγάλη εικαστική και πολιτιστική παράδοση και τον εντυπωσιακό πολιτισμό της Ισπανίας.

“Carmencita” – William Merritt Chase

Περισσότερα από 100 έργα τέχνης, όπως πίνακες που εκτείνονται από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, καθώς και φωτογραφίες, εκτυπώσεις και ταξιδιωτικοί οδηγοί, από καλλιτέχνες όπως η Μαίρη Κάσατ, ο Τζον Σάρτζεντ, ο Γουίλιαμ Μέριτ Τσέις και ο Ρόμπερτ Χένρι θα έρθουν σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών του Πράδο που τους επηρέασαν, σε μια ψηφιακή γέφυρα που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ισπανικό και το Αμερικανικό Μουσείο.

Τα ταξίδια των Αμερικανών καλλιτεχνών στην Ισπανία είναι σημαντικά και για έναν ακόμα λόγο. Έσπασαν τον κύκλο των ταξιδιών που περιορίζονταν μέχρι τότε στο Λονδίνο και την Ιταλία, γνωρίζοντας στον κόσμο μια ακόμα χώρα που μέχρι τότε δεν υπήρχε στο Grand Tour των καλλιτεχνών που ταξίδευαν.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

H Ludmila Budanov εκθέτει στις Πλάτρες

Μια θύελλα χρώματος που ταιριάζει με την ορμή της μουσικής, αποτελεί η έκθεση τέχνης ...

28η Δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών Έργων Τέχνης / Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης

28η Δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών Eργων Τέχνης, από τον Οίκο Δημοπρασιών Ψαθάρης, την Τετάρτη ...

Τέχνη και ακτιβισμός | “Living Between – Future and Past”

Πέντε καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του ΜΚΟ Visual Voices για συμμετοχή σε ένα ...

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ: «ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ»

Το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, ανοίγει στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ μια ...

Έκθεση Δώρας Ορόντη

Έκθεση της Δώρας Ορόντη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, τα εγκαίνια της οποίας θα ...

Διαγωνισμός Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων: οι νικητές

Μετά τον Διαγωνισμό Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων για την Κοινότητα Κυπερούντας που έλαβε χώρα ...

X