Η Σπανιόλα της Μαίρη Κασάτ: Η ανακάλυψη ενός μοναδικού και σπάνιου πίνακα

Το έργο “Spanish Girl Leaning on a Window Sill” ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της Μαίρη Κασάτ, της Αμερικανίδας ζωγράφου που εκπροσωπούσε τη νέα γυναίκα του 19ου αιώνα.

Το κορίτσι έχει σαρκώδη χείλη και μισάνοιχτο στόμα, βλέμμα προσμονής και κόκκινα μάγουλα. Τα μαλλιά της είναι στολισμένα με τριαντάφυλλα και στα αυτιά είναι κρεμασμένα ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια. Θα μπορούσε να ακουμπάει σε ένα περβάζι της Ανδαλουσίας περιμένοντας να δει κάποιον. Έχει ένταση στο βλέμμα και έχει μια θηλυκή πόζα. Θα μπορούσε να είναι έργο ενός Ισπανού ζωγράφου, αλλά είναι ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της Μαίρη Κασάτ, της Αμερικανίδας ζωγράφου που εκπροσωπούσε τη νέα γυναίκα του 19ου αιώνα και δημιουργούσε εικόνες από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή των γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στενό δεσμό ανάμεσα στις μητέρες με τα παιδιά.

Το έργο αυτό που έχει τίτλο “Spanish Girl Leaning on a Window Sill” και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι μια ελαιογραφία της ζωγράφου που έγινε γύρω στο 1872. Συμπεριλαμβάνεται σε μια έκθεση Αμερικανών ζωγράφων που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία με τίτλο “Americans in Spain: Painting and Travel, 1820-1920″, που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Τέχνης Chrysler και το Μουσείο Τέχνης του Μιλγουόκι.

Η γεννημένη στην Πενσυλβάνια το 1844 Μαίρη Κασάτ ταξίδεψε στην Ισπανία ως νεαρή καλλιτέχνης προκειμένου να μελετήσει του παλιούς δασκάλους της χώρας. Στη Σεβίλλη απέκτησε ένα στούντιο και ζωγράφισε μια ομάδα έργων όπως το “Spanish Girl Leaning on a Window Sill”, το οποίο αποδεικνύει την επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι Ισπανοί ζωγράφοι όπως ο Γκόγια και ο Μουρίγιο. Φεύγοντας από την Ισπανία, η Κάσατ άφησε τον πίνακα σε ένα φίλο της ζωγράφο, τον  Μανουέλ Μπαρέρα, ο οποίος την είχε βοηθήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη. Σήμερα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή στη Μαδρίτη.

Ο πίνακας είναι από τους σημαντικούς που εκτίθενται σε μια έκθεση που εξετάζει τη σχέση πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών που ταξίδεψαν στην Ισπανία τόσο για να απεικονίσουν τις ομορφιές της χώρας όσο και για να μελετήσουν τη μεγάλη εικαστική και πολιτιστική παράδοση και τον εντυπωσιακό πολιτισμό της Ισπανίας.

“Carmencita” – William Merritt Chase

Περισσότερα από 100 έργα τέχνης, όπως πίνακες που εκτείνονται από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, καθώς και φωτογραφίες, εκτυπώσεις και ταξιδιωτικοί οδηγοί, από καλλιτέχνες όπως η Μαίρη Κάσατ, ο Τζον Σάρτζεντ, ο Γουίλιαμ Μέριτ Τσέις και ο Ρόμπερτ Χένρι θα έρθουν σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών του Πράδο που τους επηρέασαν, σε μια ψηφιακή γέφυρα που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ισπανικό και το Αμερικανικό Μουσείο.

Τα ταξίδια των Αμερικανών καλλιτεχνών στην Ισπανία είναι σημαντικά και για έναν ακόμα λόγο. Έσπασαν τον κύκλο των ταξιδιών που περιορίζονταν μέχρι τότε στο Λονδίνο και την Ιταλία, γνωρίζοντας στον κόσμο μια ακόμα χώρα που μέχρι τότε δεν υπήρχε στο Grand Tour των καλλιτεχνών που ταξίδευαν.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές

Ο Μεξικανός καλλιτέχνης Stefan Brüggemann δημιούργησε κόκκινα, άσπρα και μπλε φώτα νέον με τις ...

Στο «Open Studio» της Βασιλείας Αναξαγόρου

Η καλλιτέχνης Βασιλεία Αναξαγόρου ανοίγει το δικό της χώρο δημιουργίας στη Λάρνακα, επ’ ευκαιρία ...

Η εικαστικός και video artist Άννα Φωτιάδου στο Rencontres Internationales Paris/Berlin

Το βίντεο “Sealed Faithful Halls” της βραβευμένης εικαστικού και video artist Άννας Φωτιάδου επιλέχθηκε ...

Λίγα λουλούδια, αν θέλεις, στείλε μου…

«Να θυμάσαι πως το χειμώνα εκεί,                  ...

Ο Damien Hirst διοργανώνει έκθεση με πρώιμα έργα του

Δεξαμενές με τεμαχισμένους καρχαρίες μέσα σε φορμαλδεΰδη, ιατρικά απόβλητα και μπουκάλια χαπιών συνθέτουν την ...

Λεπτομέρειες μιας περιπέτειας: ΔΕΣΜΟΣ στα χρόνια του ’70 και του ’80

Η Art Seen Projects έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση «Λεπτομέρειες μιας ...

X