Κρίστο και Ζαν-Κλοντ: Ένας τόμος για ένα σπουδαίο ζευγάρι της τέχνης

Ένα νέο βιβλίο που καταγράφει το πλούσιο και πρωτοποριακό έργο του ζευγαριού που πραγματοποίησε τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Τύλιξαν με ύφασμα τα πιο σπουδαία μνημεία στον κόσμο. Έκαναν τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις επί δεκαετίες στις πόλεις του κόσμου αλλά και στα πιο απίθανα σημεία του, έδωσαν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Υόρκης μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων με την εγκατάστασή τους στο Σέντραλ Παρκ, ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ δεν είναι πια στη ζωή αλλά το έργο τους παραμένει ζωντανό και αξεπέραστο.

Γεννημένοι το 1935, την ίδια μέρα, το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι ένωσε τη ζωή του πραγματοποιώντας τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Το ζευγάρι δημιούργησε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που περιελάμβαναν την περιτύλιξη του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, με ύφασμα και την εγκατάσταση 7.503 «πυλών» σε 23 μίλια μονοπατιών στο Σέντραλ παρκ – έργα που ο ίδιος ο Christo περιέγραψε ως «εντελώς παράλογα, εντελώς άχρηστα». Εντούτοις, ήταν εντυπωσιακοί στην πρακτική τους.

Τώρα, ένα νέο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Taschen με τίτλο Christo and Jeanne-Claude: Temporary Projects, Eternal Impressions καταγράφει την εκπληκτική δουλειά του ζευγαριού. Καθώς κοιτάζουμε πίσω φέτος και θυμόμαστε αυτούς τους καλλιτέχνες που χάσαμε – ο Κρίστο πέθανε στις 31 Μαΐου 2020 – και η Ζαν Κλοντ στις 18 Νοεμβρίου 2009, το βιβλίο δίνει μια ευκαιρία να ρίξουμε μια κρυφή ματιά μέσα στο πλούσιο και πρωτοποριακό έργο τους.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ρινίσματα»: Η νέα ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Γέττου

Επτά χρόνια μετά το «Προσάναμμα’» (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2013), ο Βαγγέλης Γέττος παρουσιάζει τη ...

Ο Μίλτον Γκλέιζερ και το δίκιο του εργάτη

Λένε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν καλλιτέχνη είναι να ξέρουν τη δουλειά του, ...

Ο Μάρξ σε παιδικό βιβλίο και ταινία άνιμε στην Κίνα

Το ιστορικό, θεωρητικό έργο “Το Κεφάλαιο” (Das Kapital) του Καρλ Μαρξ σε εικονογραφημένη έκδοση ...

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής “I A Metamorfosis”

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ιγνάτιου Μητροφάνους, με ...

Online το φετινό Buffer Fringe Festival, με το καινούργιο του blog.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe συνεχίζει να ενώνει τον κόσμο απέναντι στις όποιες ...

Μεταξύ τρέλας και λογικής…

Το λογοτεχνικό έργο του Edgar Allan Poe (πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849) αποτέλεσε θεμέλιο ...

X