Κρίστο και Ζαν-Κλοντ: Ένας τόμος για ένα σπουδαίο ζευγάρι της τέχνης

Ένα νέο βιβλίο που καταγράφει το πλούσιο και πρωτοποριακό έργο του ζευγαριού που πραγματοποίησε τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Τύλιξαν με ύφασμα τα πιο σπουδαία μνημεία στον κόσμο. Έκαναν τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις επί δεκαετίες στις πόλεις του κόσμου αλλά και στα πιο απίθανα σημεία του, έδωσαν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Υόρκης μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων με την εγκατάστασή τους στο Σέντραλ Παρκ, ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ δεν είναι πια στη ζωή αλλά το έργο τους παραμένει ζωντανό και αξεπέραστο.

Γεννημένοι το 1935, την ίδια μέρα, το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι ένωσε τη ζωή του πραγματοποιώντας τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Το ζευγάρι δημιούργησε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που περιελάμβαναν την περιτύλιξη του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, με ύφασμα και την εγκατάσταση 7.503 «πυλών» σε 23 μίλια μονοπατιών στο Σέντραλ παρκ – έργα που ο ίδιος ο Christo περιέγραψε ως «εντελώς παράλογα, εντελώς άχρηστα». Εντούτοις, ήταν εντυπωσιακοί στην πρακτική τους.

Τώρα, ένα νέο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Taschen με τίτλο Christo and Jeanne-Claude: Temporary Projects, Eternal Impressions καταγράφει την εκπληκτική δουλειά του ζευγαριού. Καθώς κοιτάζουμε πίσω φέτος και θυμόμαστε αυτούς τους καλλιτέχνες που χάσαμε – ο Κρίστο πέθανε στις 31 Μαΐου 2020 – και η Ζαν Κλοντ στις 18 Νοεμβρίου 2009, το βιβλίο δίνει μια ευκαιρία να ρίξουμε μια κρυφή ματιά μέσα στο πλούσιο και πρωτοποριακό έργο τους.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Damien Hirst διοργανώνει έκθεση με πρώιμα έργα του

Δεξαμενές με τεμαχισμένους καρχαρίες μέσα σε φορμαλδεΰδη, ιατρικά απόβλητα και μπουκάλια χαπιών συνθέτουν την ...

Η μεγαλύτερη έκθεση με φωτογραφίες της Βίβιαν Μάιερ το 2021 στο Παρίσι

Η μεγαλύτερη έκθεση αφιερωμένη στη φωτογράφο Βίβιαν Μάιερ, τη μυστικοπαθής νταντά που φωτογράφισε ανθρώπους ...

Ολοκληρώθηκε ο 6ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης ‘Κ. Π. Καβάφης’ 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος  Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης “ που διοργανώθηκε από ...

«Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Σταύρου Χριστοδούλου «Τη ...

Αναμένοντας το ΡΙΚ για την επιστροφή των έργων από τα κατεχόμενα

Σε αναμονή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) βρίσκεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον ...

Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού

Φωτογραφικά έργα που ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το περιβάλλον καθώς αφηγούνται ιστορίες για τον ...

X