Κρίστο και Ζαν-Κλοντ: Ένας τόμος για ένα σπουδαίο ζευγάρι της τέχνης

Ένα νέο βιβλίο που καταγράφει το πλούσιο και πρωτοποριακό έργο του ζευγαριού που πραγματοποίησε τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Τύλιξαν με ύφασμα τα πιο σπουδαία μνημεία στον κόσμο. Έκαναν τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις επί δεκαετίες στις πόλεις του κόσμου αλλά και στα πιο απίθανα σημεία του, έδωσαν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Υόρκης μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων με την εγκατάστασή τους στο Σέντραλ Παρκ, ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ δεν είναι πια στη ζωή αλλά το έργο τους παραμένει ζωντανό και αξεπέραστο.

Γεννημένοι το 1935, την ίδια μέρα, το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι ένωσε τη ζωή του πραγματοποιώντας τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Το ζευγάρι δημιούργησε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που περιελάμβαναν την περιτύλιξη του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, με ύφασμα και την εγκατάσταση 7.503 «πυλών» σε 23 μίλια μονοπατιών στο Σέντραλ παρκ – έργα που ο ίδιος ο Christo περιέγραψε ως «εντελώς παράλογα, εντελώς άχρηστα». Εντούτοις, ήταν εντυπωσιακοί στην πρακτική τους.

Τώρα, ένα νέο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Taschen με τίτλο Christo and Jeanne-Claude: Temporary Projects, Eternal Impressions καταγράφει την εκπληκτική δουλειά του ζευγαριού. Καθώς κοιτάζουμε πίσω φέτος και θυμόμαστε αυτούς τους καλλιτέχνες που χάσαμε – ο Κρίστο πέθανε στις 31 Μαΐου 2020 – και η Ζαν Κλοντ στις 18 Νοεμβρίου 2009, το βιβλίο δίνει μια ευκαιρία να ρίξουμε μια κρυφή ματιά μέσα στο πλούσιο και πρωτοποριακό έργο τους.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δημόσια διάλεξη και συζήτηση με θέμα: «Πόλη, Πολίτες και Κλιματική Κρίση»

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Past-forward: Stavros Economou Unarchived”, προσκαλείστε σε δημόσια διάλεξη και συζήτηση ...

«ΒΟΟΚ ΜΕ» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, διοργανώνει και φέτος, μια μονοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο, ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας Bridges στο Θέατρο Πόλης

Ένα νέο είδος εδαφικότητας στο πλαίσιο του οποίου θα επιτρέπονται οι αμφισβητήσεις, οι μεταλλάξεις ...

Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ανέκδοτου Μυθιστορήματος & Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου αθλοθετεί δύο διαγωνισμούς λογοτεχνίας. Τον ετήσιο διαγωνισμό για ανέκδοτο ...

Παρουσιάστηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή του Άντρου Λυρίτσα

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Καστελιώτισσα η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του ...

Ένα Πομπιντού στο Jersey City

Σε μια ίσως μη αναμενόμενη τοποθεσία θα ανοίξει το πρώτο αμερικανικό παράρτημα του Πομπιντού. ...

X