Λίντα ΜακΚάρτνεϋ: Οι φωτογραφίες της στον τόπο που «γεννήθηκαν» οι Beatles

Με την αναδρομική έκθεση “Linda McCartney Retrospective” το Εθνικό Μουσείο του Λίβερπουλ τιμά τη Λίντα ΜακΚάρτνεϋ, τη φωτογράφο που όσο λίγοι βρέθηκαν δίπλα στο συγκρότημα των Beatles.

Με μια αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει μια επιλογή από εικόνες που τραβήχτηκαν στο Λίβερπουλ, οι οποίες δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ δημόσια, το Εθνικό Μουσείο του Λίβερπουλ τιμά τη Λίντα ΜακΚάρτνεϋ, τη φωτογράφο που όσο λίγοι βρέθηκαν δίπλα στο διάσημο συγκρότημα των Μπιτλς. Η Λίντα ΜακΚάρτνεϋ, σύζυγος του Πολ, που έφυγε από τη ζωή το 1998 χτυπημένη από καρκίνο, ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. Είχε στρέψει τον φακό της στη ροκ αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960.

Η έκθεση “Linda McCartney Retrospective” στην Walker Art Gallery δίνει την ευκαιρία για ένα προσωπικό βλέμμα στη ζωή πασίγνωστων ροκ σούπερσταρ, όπως ο Τζίμι Χέντριξ και ο Μικ Τζάγκερ. Αναδεικνύει, παράλληλα, το ταλέντο της Λίντα ως φωτογράφου, το οποίο συχνά επισκιαζόταν από τη μουσική προσωπικότητα του συζύγου της. Με αυτήν την έκθεση, ο Πολ ελπίζει να αποκαταστήσει τη φήμη της και βοήθησε μαζί με τις κόρες τους, Στέλλα και Μαίρη, στην οργάνωσή της.

Από τις εικονικές της απεικονίσεις της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του 1960, μέχρι την οικογενειακή ζωή με τον Πολ, η Λίντα συνέλαβε ολόκληρο τον κόσμο της ποπ σκηνής.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εξαιρετικές εικόνες που αποκαλύπτουν ότι ήταν μια παραγωγική φωτογράφος και πώς είχε μεγάλη αγάπη για τον φυσικό κόσμο, σουρεαλιστικό αίσθημα του χιούμορ και ένα εξαιρετικό μάτι στην αυθόρμητη σύλληψη που έδωσε στη δουλειά της ένα ασύγκριτο στυλ.

Η  Λίντα ΜακΚάρτνεϋ, το 1968, έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος με έργο της στο εξώφυλλο του Rolling Stone (μια εμβληματική φωτογραφία του Έρικ Κλάπτον). Μετά από λιγότερο από μια δεκαετία, η ίδια και ο Πολ εμφανίστηκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού ως νιόπαντροι, και η Λίντα έγινε η πρώτη φωτογράφος που φωτογράφισε για το εξώφυλλο του Rolling Stone και, ταυτοχρόνως, εμφανιζόταν και στη φωτογραφία.

The Beatles at Brian Epstein’s home in Belgravia at the launch of Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, London, 1967.

Brian Jones and Mick Jagger, Hudson River, New York, 1966.

Paul and family, Liverpool, 1978.

Lucky Spot in Daisy Field, 1985.

Paul, Stella and James. Scotland, 1982.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Τούλα Λιασή: Με την αγάπη του αδελφού της, Γιαννάκη

Μια επιγραφή/υπογραφή από μπλε νέον δεσπόζει στον χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση της Τούλας ...

Larnaca Biennale 2021: Επίσημη έναρξη

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στην πόλη της Λάρνακας, η 2η Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών που ...

Οι κατάφυτες τοιχογραφίες του Thiago Mazza

Στις υπέροχες τοιχογραφίες του, ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Thiago Mazza αναδημιουργεί το πυκνό φύλλωμα και ...

H Ludmila Budanov εκθέτει στις Πλάτρες

Μια θύελλα χρώματος που ταιριάζει με την ορμή της μουσικής, αποτελεί η έκθεση τέχνης ...

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτική εικαστική δράση στην έκθεση «Ξαναγέννηση» στην ΣΠΕΛ

Σειρά ξεναγήσεων καθώς και εκπαιδευτική εικαστική δράση διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

To δεύτερο πιο ακριβό πορτρέτο του Πικάσο στην Ασία

Το έργο πουλήθηκε έναντι 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν Ιάπωνα συλλέκτη, ένα ποσό που ...

X