Μία πολύχρωμη βιβλιοθήκη για άστεγες οικογένειες στην καρδιά του Μπρονξ

Μέσα στη «δομή» φροντίδας, Concourse House, για τις άστεγες γυναίκες και τα παιδιά τους, ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο MKCA η δημιουργία μίας βιβλιοθήκης σαν ένα πολύχρωμο διασκεδαστικό πάρκο ανάγνωσης.

Tο Concourse House είναι μια «δομή» φροντίδας για τις άστεγες γυναίκες και τα παιδιά τους στην καρδιά του Μπρονξ. Ιδρύθηκε το 1991 από την Fordham Bedford Housing Corporation (FBHC) για να γίνει ένα «καταφύγιο» σε 44 κάθε φορά γυναίκες με τα παιδιά τους ηλικίας μέχρι 9 ετών και για περίοδο 6-9 μηνών.

Βασικό του όραμα η εξάλειψη των άστεγων οικογενειών και η κοινωνική τους απομόνωση αλλά και η φροντίδα τους κατά τη μετάβασή τους προς μια μόνιμη στέγαση.

Σε συνεργασία και διάλογο με κάθε ξεχωριστή οικογένεια, το Concourse House, μέσα σε ένα ζεστό και υποστηρικτικό περιβάλλον, καταγράφει τις ξεχωριστές τους ανάγκες,  και παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την ομαλή και επιτυχημένη τους αυτή μετάβαση.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ανάγνωσης στη γνωστική ανάπτυξη και τη συναισθηματική υγεία των παιδιών, ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο MKCA η σχεδίαση μιας βιβλιοθήκης μέσα στο Concourse House. Έτσι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος υψηλής αισθητικής, με πλούσιο αναγνωστικό περιεχόμενο, προσφέρει χώρο και ευκαιρίες για εξερεύνηση και φαντασία σε παιδιά που συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε δικά τους βιβλία.

Η σχεδίαση αλλά και η προσφορά των υλικών κατασκευής ήταν μια προσφορά του γραφείου αλλά και λοιπών εθελοντικών φορέων που αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου για την κοινότητα και τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.

Ο χώρος ξεφεύγει από τα σχεδιαστικά στεγανά μιας κοινωνικής δομής και προσομοιάζει με ένα πολύχρωμο διασκεδαστικό πάρκο ανάγνωσης. Ένας χώρος φωτεινός, παιχνιδιάρικος, ευχάριστος και ευέλικτος ώστε να φιλοξενήσει πολλές και παράλληλες δράσεις φιλαναγνωσίας όπως ομαδικές αναγνώσεις και αφηγήσεις.

elculture.gr (Πέπη Νικολοπούλου)

You May Also Like

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης του Παν. Κύπρου

Σε στάση εργασίας κατέβηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου ...

Διεθνής διάκριση για τον Κύπριο αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Μάρκου

Σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εικονογραφημένης ιστορίας συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Μάρκου και απέσπασε έπαινο για την ...

Η ολιστική τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μέσω σύγχρονων μεθόδων ψηφιοποίησης

Αναμφίβολα, ο 21ος αιώνας αντιπροσωπεύει την προσαρμογή μας στην ψηφιακή εποχή, στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές ...

Amagansett Modular: Εξοχική κατοικία φτιαγμένη από κοντέινερ

Το Amagansett Modular είναι μια εξοχική κατοικία 167 τετραγωνικών μέτρων σε μια μικρή δασώδη ...

Αναβάλλεται για το 2021 η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Το 2021 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στην οποία συμμετέχει και ...

To MοΜΑ παρεμβαίνει για διάσωση οικοδομήματος στο Οσλο με τοιχογραφίες του Πικάσο

Τα σχέδια για την κατεδάφιση ενός κενού κυβερνητικού κτιρίου στο Οσλο που είναι διακοσμημένο ...

X