Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος:«Στηρίξτε τον πολιτισμό»

Μέτρα στήριξης των ανθρώπων της τέχνης προτείνει το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» υπογραμμίζοντας ότι «οι καλλιτέχνες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δικαιούνται να ζουν αξιοπρεπώς»

«Δεν είναι του παρόντος να σχολιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτά θα φανούν εξάλλου εκ του αποτελέσματος. Πλήττονται όμως σημαντικά μικροεπιχειρήσεις, χαμηλοεισοδηματίες και άνθρωποι χωρίς σημαντικά εισοδήματα» γράφει σε ανακοίνωσή του το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», εστιάζοντας στη στήριξη που θα έπρεπε να γνωρίσει ο πολιτισμός συγκεκριμένα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς από την Πολιτεία. «Πλήττεται και ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του, που τον προάγουν και τον αναδεικνύουν μέσα από την τέχνη τους, την εργασία τους, τον κόπο τους: οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού παραμένουν εδώ και καιρό χωρίς ουσιαστικά εισοδήματα, μετέωροι, χωρίς ουσιαστικό πλάνο γι’ αυτούς. Αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σαν να μην είναι σημαντική η προσφορά τους στην κοινωνία», όπως αναφέρουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας.

«Αξίζουν σεβασμό»

Μάλιστα όπως αναφέρουν στο πλαίσιο της σχετικής ανακοίνωσης «Η στάση όμως της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού είναι ανεξήγητη, φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκή αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού και της τεράστιας ευθύνης που έχουν προς την κοινωνία, καθώς ο πολιτισμός είναι η πεμπτουσία ενός λαού, προάγει αξίες, αναπτύσσει συνειδήσεις, καλλιεργεί ήθος. Μια λογική εξήγηση που μπορούμε να σκεφτούμε για τη στάση τους είναι ότι θεωρούν τον πολιτισμό αχρείαστο, πολυτέλεια ή ένα είδος χόμπι. Ό,τι πάντως και να πιστεύουν, έχουν τεράστια ευθύνη και απέναντι σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ζουν μέσα από την παραγωγή και προαγωγή του πολιτισμού και δεν πρέπει να τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το έργο τους είναι πολυδιάστατο, πολυσήμαντο, αξίζουν σεβασμό, δικαιούνται να ζουν αξιοπρεπώς». Συγκρίνοντας δε τη στήριξη που παρείχαν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τους καλλιτέχνες προτείνουν στην Πολιτεία κάποιες λύσεις. Όπως αναφέρει το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έσπευσαν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού με γενναία οικονομικά μέτρα, φοροελαφρύνσεις και μέτρα ασφαλιστικής πρόνοιας. Προτείνουμε στην Πολιτεία γι’ αυτήν την περίοδο να χρηματοδοτήσει ή και να συγχρηματοδοτήσει μαζί με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών που να προβάλλουν την Κύπρο και τον πολιτισμό της. Προτείνουμε στο ΥΠΠΑΝ να δημιουργήσει τηλεοπτικές εκπαιδευτικές σειρές σε σχέση με τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων, καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προτείνουμε στην Πολιτεία και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνία ένα διαφορετικό μοντέλο χειρισμού της κρίσης, το οποίο να είναι βιώσιμο και να δίνει προοπτικές για όλους. Προτείνουμε στην Πολιτεία να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης του πολιτισμού, προγράμματα για τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών στις οποίες μπορούν να εργοδοτηθούν πολλοί άνθρωποι από διάφορους κλάδους του πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, φτάνει να υπάρχει όραμα και θέληση. Καμία κρίση δεν πρέπει να αφήνεται να πηγαίνει χαμένη, ανεκμετάλλευτη. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

  • Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» είναι ένα κοινωνικο-πολιτικό «startup», που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό. Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»  δημιουργήθηκε από ανεξάρτητους, ελεύθερα σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, προερχόμενους από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα. Όπως αναφέρουν στο «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» «μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας καθώς και η αγωνία για τη μέχρι τώρα πορεία του. Μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα μας».

 

You May Also Like

Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ πέταξαν πάνω από πέντε πόλεις των ΗΠΑ

Καθώς αναταραχές ξέσπασαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ως απάντηση ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του βραβείου Turner

Μια καλλιτέχνης που κάποια στιγμή είχε βασίσει ένα έργο της γύρω από τον χαρακτήρα ...

12 Years A Slave | Πρεμιέρα για καλό σκοπό

Η ταινία «12 Υears A Slave» προβάλλεται την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Κ-Cineplex στον ...

Το Κορίτσι με το Μπαλόνι σε δημοπρασία βρετανικής τέχνης

Ένα αντίγραφο του έργου “Κορίτσι με το Μπαλόνι (Girl With Balloon) του Banksy και ...

Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Την ποικιλότητα των κινηματογραφικών εικόνων, συχνά εκείνων που βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» προβάλλει και ...

«Σμύρνη μου αγαπημένη» στην Κύπρο

Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στην ...

X