Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Ένα έργο με πολλά μηνύματα στο εξώφυλλο του New Yorker

Το εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker φιλοξενεί το έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, “Hearth” από τις λέξεις θερμότητα (Heat) και γη (Earth), μια φωτιά σε τζάκι που παραπέμπει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην απομόνωση της Νορμανδίας ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, δεν παύει να είναι δημιουργικός, αλλά και να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Ο 83χρονος καλλιτέχνης έκανε πάταγο πραγματικά όταν στην περίοδο της πρώτης καραντίνας έστειλε με ένα σχέδιο με ανθισμένους νάρκισσους το μήνυμα “Do remember they can’t cancel the spring” (Θυμήσου, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη), το οποίο επανέλαβε και το φθινόπωρο και τα ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Χόκνεϊ μοιάζει να βρίσκεται στο ζενίθ της δημιουργίας του και όπως δήλωσε σκοπεύει μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσει 220 πίνακες στο iPad που είναι το αγαπημένο μέσο των πειραματισμών του τα τελευταία χρόνια. Ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει εικόνες της φύσης, μάλιστα στο New Yorker είπε ότι περιμένει τα τελευταία έργα που θα φτιάξει αυτή τη χρονιά να δείχνουν τα γυμνά δέντρα και χιόνι.

Ο ακριβότερος εν ζωή καλλιτέχνης παγκοσμίως είδε τα έργα του να εκτινάσσονται στις δημοπρασίες τα τελευταία χρόνια, μάλιστα το έργο του Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) του 1972 σημείωσε ρεκόρ για το μεγαλύτερο ποσό που καταβλήθηκε σε ζώντα καλλιτέχνη όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2018 για 90 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόσφατα, περισσότερα από 18 εκατομμύρια στερλίνες μπήκαν στα ταμεία της Royal Opera House που αποφάσισε προκειμένου να μείνει ανοιχτή και να περιορίσει τις ζημίες της από την πανδημία του κορωνοϊού να πουλήσει έναν πίνακα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ που κατέχει και απεικονίζει τον Sir David Webster, διευθύνοντα σύμβουλο της βασιλικής Όπερας από το 1945 έως το 1970, του οποίου η προσωπικότητα και η παρουσία του διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Όπερας και του Βασιλικού Μπαλέτου. Παρόλο που δεν του αρέσει καθόλου να δημοπρατούνται τα έργα του ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ δε φαίνεται να διαφωνεί να φύγει από τη θέση του ο πίνακας. Ο γεννημένος το 1937, Χόκνεϊ έχει συνεργαστεί με τη Βασιλική Όπερα κάνοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια για το έργο του Richard Strauss «Γυναίκα χωρίς σκιά».

Τώρα είναι ξανά στο επίκεντρο μιας συζήτησης που αφορά τόσο τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της όσο και τη δουλειά του Χόκνεϊ στο iPad. Πρόκειται για το εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker που φιλοξενεί το έργο του Hearth από τις λέξεις θερμότητα (Heat) και γη (Earth) στο εξώφυλλό του στο τεύχος που κυκλοφορεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Το έργο δείχνει μια φωτιά σε τζάκι που παραπέμπει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Χόκνεϊ, καλλιτέχνης της εποχής μας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού βλέπει στο μέλλον που θα καθοριστεί όχι μόνο από μια πανδημία αλλά και από την επίμονη καταστροφή του κλίματος από το ανθρώπινο χέρι. Και θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα μας απασχολήσουν με την αλλαγή του κλίματος μέχρι τους κλιματικούς πρόσφυγες από την αρχή της νέας αυτής δεκαετίας.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Artist’s alley στο φετινό Eyekon Comic Con | Ξεκίνησαν στην Ελλάδα, βλέπουν προς τον κόσμο

Τρεις δημιουργοί της 9ης τέχνης -αυτής των κόμικς- φτάνουν στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα ...

Διάλεξη του επιμελητή Luca Lo Pinto στο NiMAC

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ hypersurfacing που διοργανώνει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

Taring Padi | Προκάλεσε σάλο με το “People’s Justice” μπροστά στην documenta 15 στο Κάσελ

Ένα ορθόδοξος Εβραίος με το σήμα των SS σε μια μεγάλη εγκατάσταση-πανό από την ...

NiMAC: PROJECTROOM #6 – «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα»

Το NiMAC [Δηµοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία:΄Ιδρυµα Πιερίδη] παρουσιάζει στο πλαίσιο του θεσµού “Project ...

Η σκόνη ως υλικό μεθοριακών χώρων

Η εικαστικός Κυριακή Κώστα είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην περιοδεύουσα έκθεση του ...

theYard.Residency.20: Μελίτα Κούτα και Pascal Caron

Toν μήνα Οκτώβριο το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ φιλοξενεί στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα theYard.Residency.20 την ...

X