Στη Βουλή η κατοχύρωση καλλιτέχνη

Μετά από δεκαέξι χρόνια καλλιτέχνες κλήθηκαν ξανά στη Βουλή για να συζητηθεί η κατοχύρωση του επαγγέλματος τους, είτε εργάζονται ως ηθοποιοί, είτε ως σκηνοθέτες, είτε ως χορευτές, είτε ως μουσικοί.

Με στόχο τη δημιουργία μητρώου, την κατοχύρωση των καλλιτεχνών και την αναγνώριση του επαγγέλματός τους, καλλιτέχνες κλήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά στη Βουλή για συζήτηση του θέματος. «Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας, μεταξύ άλλων συζήτηση προτάσεων νόμων που αφορούν τους περί ηθοποιών νόμος του 2004 καθώς επίσης τους περί εγγραφής σκηνοθετών νόμους του 2019. Πρέπει να τονίσω ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, υπάρχει μία προσπάθεια από πλευράς πολιτείας να ενισχύσουμε αλλά και να αναπτύξουμε τον καλλιτεχνισμό. Αυτή η μεγάλη πολιτική που χρειάζεται να γίνει, χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση, χρειάζεται μία συνολική προσέγγιση και όχι αποσπασματικές απλώς πρωτοβουλίες για να λέμε ότι κάνουμε κάτι για να κάνουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κύριος Κυριάκος Χατζηγιάννης . Όπως ανέφερε ο ηθοποιός Ανδρέας Τσέλεπος, Πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, μιλώντας εκ μέρους των ηθοποιών στην εκπομπή «Alpha καλημέρα» «πρόκειται για μία πρόταση απαρχαιωμένη καθώς κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2004 στη Βουλή. Ωστόσο η βάση αυτής της πρότασης νόμου είναι πάρα πολύ σωστή. Θέτει τους σωστούς τρόπους για να κατοχυρωθεί, να αναγνωριστεί επιτέλους το επάγγελμα του ηθοποιού, να δημιουργηθεί επίσης μητρώο και να υπάρχει βασικά ένας ξεκάθαρος τρόπος να διευκρινιστεί ποιος είναι επαγγελματίας ηθοποιός και ποιοί πράγματι μπορούν να δουλεύουν σε αυτό τον χώρο επαγγελματικά».

«Τώρα που βράζει το σίδερο»

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης όπως ανέφερε είναι να «προστατεύσουμε όχι μόνο τα μέλη της ΕΗΚ, αλλά και όλους τους επαγγελματίες ηθοποιούς που ζουν και βιοπορίζονται απ’ αυτό το επάγγελμα.» Μάλιστα όπως δήλωσε έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού του νομοσχεδίου αυτού πάντα σε επικοινωνία με την Ένωση Σκηνοθετών και το Υπουργείο Εργασίας. Εντούτοις δε δίστασε να υπογραμμίσει ότι ευελπιστεί αυτή τη φορά σε μία ταχύτερη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών κι ελπίζει η Βουλή να τους ξανακαλέσει άμεσα για να μη βρεθεί και πάλι στον πάγο η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, καθώς είναι πολύ σημαντικό να κλειδωθεί, «τώρα που βράζει το σίδερο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο κύριος Τσέλεπος, διευκρίνισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το προσχέδιο νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Αυτό το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει βασικά το επάγγελμα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μητρώο των επαγγελματιών ηθοποιών και με αυτό τον τρόπο όταν κατοχυρώσουμε και το στάτους του καλλιτέχνη θα μπορούν πολύ εύκολα τα μητρώα να μπουν κάτω από την ομπρέλα του καθεστώτος του καλλιτέχνη. Άρα με αυτό τον τρόπο βοηθούμε επίσης και το κράτος, για να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση και να μπούμε στο καθεστώς του καλλιτέχνη που συζητούμε με τη συμβουλευτική επιτροπή του ΥΠΠΑΝ και είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρόταση». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η πρόταση νόμου για την κατοχύρωση του επαγγέλματος δεν πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα «προστατευόμενα μέλη», έτσι όπως τα ονόμασε η ΕΗΚ, αναφερόμενη σε ανθρώπους οι οποίοι δεν σπούδασαν μεν, δουλεύουν δε αρκετά χρόνια σαν ηθοποιοί. Πρόκειται για μέλη που αναγνωρίζονται επίσημα ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Όπως υπογράμμισε: «Το θέμα είναι να προστατεύσουμε το επάγγελμα από δω και πέρα. Διότι ναι είναι αλήθεια ότι βλέπουμε ξαφνικά πολύ συχνά το φαινόμενο κάποιος να αποφασίζει να αυτοβαπτίζεται ηθοποιός γιατί έχει πολλούς followers στο ίνσταγκραμ και να παίζει για παράδειγμα σε μια σειρά. Όλο αυτό είναι όχι μόνο κακό για το επάγγελμα, αλλά και άδικο. Άδικο ειδικά σε τέτοιες μέρες όταν έχουμε ανθρώπους μεγάλους, σπουδαίους/ες κύριους/ες κυρίες του θέατρου ή της τηλεόρασης που δεν δουλεύουν, την ώρα που κάποιοι που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα, δουλεύουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει.»

You May Also Like

Ομίλος Φίλων Κινηματογράφου στη νέα σεζόν

Στις 25 Σεπτεμβρίου και με την ταινία Nεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν, ξεκινά η νέα ...

Πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Συνάντηση του Walls_Separate Worlds

Αιτήσεις συμμετοχής από νεαρούς ηθοποιούς δέχεται το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ], ...

Ο «Τζόκερ» οδηγεί την κούρσα των BAFTA

Η ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς ηγείται της κούρσας των φετινών Βραβείων BAFTA, που ...

Κλειδί η ανάπτυξη για τον νέο διευθυντή του Ριάλτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι ο νέος διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο ...

Ακροάσεις στη Fresh Target | Ζητούνται άντρες ηθοποιοί

Ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου και η Fresh Target Theatre Ensemble αναζητoύν, για τις ανάγκες ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Πρόσκληση για την κυπριακή συμμετοχή

Ικανοποιητικό χρόνο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να οργανώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή ...

X