Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 γίνεται η πρώτη δημόσια προβολή ταινίας από τους αδελφούς Lumière

Οι εφευρέτες του κινηματογράφου προέβαλαν για πρώτη φορά τις μικρού μήκους ταινίες τους με αντίτιμο στο Grand Café του Παρισιού.

Οι αδελφοί Λουί Ζαν και Ωγκύστ Μαρί Λουί Νικολά Λυμιέρ γεννήθηκαν στη Μπεζανσόν τη δεκαετία του 1860 και μεγάλωσαν στη Λυόν όπου δούλεψαν στο εργοστάσιο του πατέρα τους που κατασκεύαζε φωτογραφικές μηχανές.

Άρχισαν να ασχολούνται με την έρευνα της κινούμενης εικόνας και βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου του Ουίλλιαμ Ντίκσον (ο οποίος εργαζόταν στα εργαστήρια του Τόμας Έντισον), που ήταν μία μηχανή προβολής ταινίας σε ένα κουτί, που ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή μέσω μιας οπής, εφηύραν το 1894 τη συσκευή του κινηματογράφου («cinematographe»).

Η μηχανή αυτή μπορούσε να κάνει λήψη, προβολή και εκτύπωση του φιλμ και τα αδέλφια την κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ίδια χρονιά. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, το Μάρτιο του 1895 και έδειχνε εργάτες να βγαίνουν από το εργοστάσιό τους. Οι αδελφοί Λυμιέρ χρησιμοποίησαν φιλμ από celluloid με οδοντωτές τρύπες στο πλάι. Ένα δόντι της μηχανής ξετύλιγε το φιλμ, πηδώντας από τρύπα σε τρύπα. Κουρδιζόταν με μανιβέλα και μπορούσε να προβάλλει 16 φωτογραφίες το λεπτό, τόσες όσες χρειάζονταν για να δημιουργεί το αίσθημα της κίνησης.

Η πρώτη δημόσια προβολή των ταινιών μικρού μήκους που είχαν γυρίσει ως τότε οι Λυμιέρ έγινε το Δεκέμβριο του 1895 στο Grand Cafe του Παρισιού και οι ενδιαφερόμενοι θεατές καλούνταν να πληρώσουν την είσοδό τους.

Παρά τη θερμή υποδοχή που δέχθηκαν οι προβολές που έκαναν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, οι Λυμιέρ θεώρησαν ότι η εφεύρεσή τους δεν ήταν τόσο σημαντική και λίγο αργότερα την πούλησαν στον Ζορζ Μελιέ. Συνέχισαν ωστόσο να ασχολούνται με την εταιρεία τους «Λυμιέρ» που ήταν τότε μία από τις γνωστότερες στην Ευρώπη και το 1903 ανακάλυψαν την έγχρωμη φωτογραφική λήψη που άρχισε να διαδίδεται το 1907.

POPAGANDA

You May Also Like

Αφιέρωμα στον Μπέργκμαν για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Με την προβολή μερικών από τις σημαντικότερες ταινίες του, το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών ...

«Νύχτες Πρεμιέρας» για τέσσερις κυπριακές ταινίες

Τέσσερις ταινίες Κυπρίων δημιουργών προβάλλονται στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, όπως είναι γνωστό το Διεθνές ...

Ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις

“Ήρθε η ώρα να εξερευνήσω τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο” δήλωσε στην αρχή ...

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες|Παράλληλη Αυλαία: διά ζώσης και online

Το φετινό 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021 με διοργανωτές τις Πολιτιστικές ...

Διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Olympia» από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών παρουσιάζει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό ...

Μία εβδομάδα σε απομονωμένο νησί με συντροφιά ταινίες του Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία προσφέρει μια νέα εμπειρία για τη διοργάνωση ...

X