ΘΟΚ: Πρεμιέρες Ιανουαρίου, κορωνοϊού επιτρέποντος

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ετοιμάζει για τον νέο χρόνο το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους για την Κεντρική Σκηνή, και το έργο «Σε κρίσιμη Κατάσταση» του Αντώνη Γεωργίου σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη για τη Νέα Σκηνή.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, μια τραγωδία του απλού ανθρώπου, ένα έργο για την πτώση και τη διάψευση των ιδανικών, που πραγματεύεται την αποτυχία των προτύπων της ευτυχίας, με επίκεντρο τη συγκρουσιακή σχέση πατέρα-γιου, είναι το έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο θάνατος του εμποράκου», που πρόκειται να ανέβει στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από 22 Ιανουαρίου 2021.

Σταθερά επίκαιρο

Ο εμποράκος του Άρθουρ Μίλερ είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανθρώπου που συνθλίβεται μέσα στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες του «αμερικανικού ονείρου». Ο ήρωας-αντιήρωας του έργου, ο μικροπωλητής Ουίλλυ, αποτελεί ένα πανανθρώπινο σύμβολο του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στην αμείλικτη πραγματικότητα της υλιστικής κοινωνίας. Ο θεατής παρακολουθεί επί σκηνής την προσπάθεια για επιβίωση του μικρομεσαίου πολίτη σε μια κοινωνία καταναλωτική, όπου οι ηθικές αξίες ξεπέφτουν και το μόνο που απασχολεί τον κόσμο είναι το χρήμα. «Ο Θάνατος του Εμποράκου» αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου και συγκαταλέγεται στα κλασικά του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει σταθερά επίκαιρο επί εφτά δεκαετίες και συγκινεί βαθιά όπου παρουσιάζεται. Ένα αριστούργημα που «μιλάει» σε όλους. Ο σκηνοθέτης Νεοκλής Νεοκλέους με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κειμένου, μα και με φαντασία, αναδεικνύει νέες διαστάσεις, φωτίζει νέες περιοχές και «συνομιλεί» με σημερινούς προβληματισμούς. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, του Ουίλλυ Λόμαν, κρατά ο Γιώργος Μουαΐμης. Μαζί του έμπειροι και νεότεροι ηθοποιοί συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο ερμηνευτών που καλούνται να μεταφέρουν στη σκηνή το Σύμπαν του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. Τη μετάφραση του έργου ανέλαβαν οι Νίκος Οικονομόπουλος και Δημήτρης Μπεραχάς και την επεξεργασία του κειμένου οι Νεοκλής Νεοκλέους και Γεωργία Μεσιήτη. Τα σκηνικά έφτιαξε ο Σάββας Μυλωνάς και τα κοστούμια η Ρέα Ολυμπίου. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιώργος Καλογήρου. Τον σχεδιασμό φωτισμών ανέλαβε ο Σταύρος Τάρταρης. Βοηθός σκηνοθέτη η Γεωργία Μεσιήτη. Συμμετέχουν οι Δέσποινα Βιολάρη, Νίκη Δραγούμη, Αντρέας Κουτσόφτας, Πάνος Λουκαΐδης, Λέα Μαλένη, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Μιχαήλ, Γιώργος Μουαΐμης, Νεοκλής Νεοκλέους, Φώτης Φωτίου και Βασίλης Χαραλάμπους.

«Σε κρίσιμη κατάσταση»

Έξω από την Εντατική ενός νοσοκομείου τοποθετείται το έργο του Κύπριου συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου, κορωνοϊού επιτρέποντος. Πέντε πρόσωπα περιμένουν νέα για τους αγαπημένους τους. Σε μια κατάσταση διαρκούς αναμονής μετατρέπονται από «επισκέπτες» σε «ασθενείς» που κατατρύχονται από τον τρόμο του υπαρξιακού κενού, της ψυχικής αποσύνδεσης από τον άλλο, καθώς και από την αγωνία και το βάρος της μοναξιάς. Μέσα τους υπάρχουν οι δυνατότητες για μια άλλη ζωή, κι ας μην το ξέρουν – κάποιοι θα το μάθουν, κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Το βαθιά εξομολογητικό νέο έργο του Αντώνη Γεωργίου, γραμμένο στο κυπριακό ιδίωμα, βάζει στο επίκεντρο ανθρώπους σε κρίση, οι οποίοι βιώνουν σε πυκνό χρόνο τα όρια μιας πραγματικότητας που είναι τόσο ρευστή όσο και η ανθρώπινη ζωή. Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο σχόλιο για το κοινό βίωμα του ενδεχόμενου της απώλειας, το φευγαλέο της ύπαρξης και την ανάγκη μας για επαφή και επικοινωνία. Ο σκηνοθέτης Αιμίλιος Χαραλαμπίδης προσεγγίζει με ευαισθησία το έργο του Γεωργίου, έχοντας στο πλευρό του μια δυνατή ομάδα ηθοποιών που καλούνται να δώσουν υπόσταση σε χαρακτήρες και πρόσωπα γνώριμα που ζουν καταστάσεις εξίσου γνώριμες, καταστάσεις οριακές, κρίσιμες, βαθιά ανθρώπινες.

  • «Σε κρίσιμη κατάσταση»: Παραστάσεις από 15 Ιανουαρίου 2021 στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.  Πληροφορίες: 77772717.

You May Also Like

Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος

Η Θάτσερ, ο Στάλιν, η Αντιγόνη, όλοι οι περιθωριακοί ήρωες του Σαίξπηρ, ο Λόρκα, ...

Ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά, πάει θέατρο

Τη μεταφορά του Μικρού Πρίγκιπα, έτσι όπως τον απέδωσε στην κυπριακή διάλεκτο ο Ιάκωβος ...

Ολοήμερα θεατρικά εργαστήρια με τον James Thomas Bailey

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο ...

«Το όνομα μου είναι Σέρλοκ Χολμς» στη Λευκωσία

Ο Μάριος Ιωάννου και η Μαρίνα Μακρή παρουσιάζουν μια επιτραπέζια παράσταση με τίτλο «Η ...

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2019

Με ιδιαίτερη χαρά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει την τελική κρίση της Επιτροπής Βραβείων ...

«Το κορίτσι που επιμένει» στη Σκηνή 018

Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα  το λένε και τα παραμύθια η αγάπη ...

X