Το κερδοσκοπικό Bitcoin

Η είδηση είναι ότι την περασμένη Δευτέρα το Bitcoin έφτασε σε νέο ρεκόρ: 19.850,11 δολάρια το ένα. Και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αφού τον περασμένο Μάρτιο με το ξεκίνημα της πανδημίας στις ΗΠΑ είχε βουλιάξει στα 4.000 δολάρια. Από τα 18 χιλιάδες και κάτι που ήταν κάποια στιγμή στις αρχές του 2018.

Δύο εύκολα συμπεράσματα: 1. Εάν τον Μάρτιο είχα 4.000 ευρώ και ασχολιόμουνα με το Bitcoin και όχι με τον κορωνοϊό τώρα θα ήμουν κατιτίς πιο πλούσια ή καλύτερα κάτι πολύ λιγότερο χρεωμένη. 2. Εάν είχα τώρα Bitcoin θα πούλαγα. Αυτά ως συμβουλές για επίδοξους επενδυτές. (Εν τω μεταξύ τρώω και γκρίνιες του τύπου αν είχαμε πάρει το ’16 που δεν έκαναν ούτε ένα ευρώ τώρα θα ήμασταν πλούσιοι και κάτι τέτοιες αηδίες. Να σου πω πουλάκι μου, για να γίνεις πλούσιος πρέπει να έχεις την αντίστοιχη νοοτροπία, να έχεις τη σωστή πληροφορία τη σωστή στιγμή και να διαθέτεις και αρχικό κεφάλαιο ή δική σου τεχνολογία. Αυτά.)

Για να προσπαθήσεις να γίνεις miner με τον υπολογιστή σου να το ξεχάσετε από τώρα. Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν. Κάποτε το έκανες με τον υπολογιστή σου και μια καλή κάρτα γραφικών. Τώρα υπάρχουν «φάρμες». Έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για έναν τύπο που έγινε εκατομμυριούχος αλλά έχει έναν αχυρώνα να το πω, δεν ξέρω, έτσι μοιάζει, με χιλιάδες μηχανήματα μέσα, που το καθένα κοστίζει χιλιάδες ευρώ. Και είναι και κάπου στην Ισλανδία (για την ψύξη, ντε, ξέρετε πόση θερμότητα παράγουν αυτά τα μηχανήματα και πόσο ρεύμα χρειάζεται για την ψύξη; Ο πάγος είναι το παρόν της τεχνολογίας).

 

bitΕΠΕΝΔΥΣΗ: «Εάν τον Μάρτιο είχα 4.000 ευρώ και ασχολιόμουνα με το Bitcoin και όχι με τον κορωνοϊό τώρα θα ήμουν κατιτίς πιο πλούσια»

 

Διάβασα με προσοχή το ρεπορτάζ των «New York Times» που ανέλυε την εντυπωσιακή άνοδο του Bitcoin. Έχω ξεπεράσει την αρχική τσαντίλα του «δεν καταλαβαίνω πώς δουλεύει» κι έχω περάσει στην τσαντίλα του «δεν καταλαβαίνω πώς κυκλοφορεί». Καταλαβαίνω δηλαδή ότι υπάρχει μια παράλληλη οικονομία κρυπτονομισμάτων. Τα αγοράζεις από το διαδίκτυο (λέμε τώρα) ή από «καταστήματα», στις ΗΠΑ μάλιστα υπάρχουν και ΑΤΜ που βάζεις την κάρτα (και δεν βγάζεις τίποτα γιατί είπαμε είναι άυλο). Καταλαβαίνω ότι το δίκτυο αυτό δεν ελέγχεται από τους παγκόσμιους μηχανισμούς (τώρα καλό είναι αυτό;) και άρα στην αρχή χρησιμοποιήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα για να κρύψει τα κέρδη (αυτό σίγουρα δεν είναι καλό). Αλλά κοίτα τώρα τι διαβάζω:

«Τον Μάιο, ο Πολ Τιούντορ Τζόουνς, ένας από τους πιο γνωστούς hedge fund managers, έβαλε το 2% του φακέλου του (των αλλωνών τα λεφτά δηλαδή) σε Bitcoin. Γιατί είπε ότι είναι ελκυστική εναλλακτική στην υποτίμηση των παραδοσιακών νομισμάτων, η οποία πιστεύει ότι είναι αναπόφευκτη γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα τυπώσουν περισσότερο χρήμα για να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάκαμψη».

Για να περάσουν οι οικονομολόγοι να σκίσουν πτυχία μπροστά μου. Εάν καταλαβαίνω καλά ο κορωνοϊός κατέστρεψε την οικονομία μας (παγκοσμίως) άρα οι τράπεζες θα τυπώσουν χρήμα για να σωθούμε, αναγκαστικά το χρήμα θα χάσει την αξία του αλλά όμως θα πέσει στην «πραγματική οικονομία», που λέμε, για να πάρουμε μια ανάσα όλοι μας και να ταϊσουμε τα παιδιά μας, να πληρώσουμε τους εργαζόμενούς μας, να κρατήσουμε το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό μας σύστημα που τόσο τα έχουμε ανάγκη, όρθια. Αλλά αυτό είναι «κακό» και οι επενδυτές χρηματοπιστωτικών προϊόντων δεν το βρίσκουν «ελκυστικό» και δεν θα κάνουν επενδύσεις ούτε καν στα κλασικά προϊόντα (για να μην πούμε για την πραγματική οικονομία και κάτσε εσύ περίμενε επενδύσεις κορόιδο χώρα, όποια και να ‘σαι) αλλά θα επενδύσουν τα ωραία τους λεφτάκια σε Bitcoin.

Το ‘χω σωστά ή τα διάβασα λάθος; Τεχνολογία σου λέει και αηδίες. Άμα τώρα εγώ αρχίσω να μιλάω για μεταλλάξεις του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και κερδοσκοπία πάνω στην πανδημία, θα φταίω; Άμα αρχίζω να διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου ότι η τεχνολογία δεν είναι «ουδέτερη» θα φταίω; Ή να πάω να κάνω μια ανάρτηση ηλιοβασίλεμα στο Instagram να ηρεμήσω λίγο;

 

You May Also Like

Η ρητορική μίσους στο YouTube

Το διάβασα πέρσι για πρώτη φορά στο Vice με τίτλο “Γιατί η Δεξιά κυριαρχεί ...

Τι μας «σερβίρισαν» πριν τις εκλογές #2

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές κυκλοφόρησαν και τα ευρήματα του The Computational Propaganda Project (https://comprop.oii.ox.ac.uk/about-the-project/). ...

Το καλάθι της Google

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω μείνει με τα μάτια γουρλωμένα, το σαγόνι πεσμένο και ...

Επιστήμη και Ορίζοντας 2020

Έβλεπα πριν από λίγες μέρες τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» την τριετία ...

Amazon, πιάσε ένα κιλό τομάτες

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από έξι μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016 ...

Πυροβολήστε την Instamom

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Ας κάνουμε ένα πείραμα μαζί. Πάμε στο Google και βάζουμε ...

X