Τζανμπαττίστα Τιέπολο: Περιηγηθείτε στη μαγεία της έκθεσης ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Ευρώπης

Η Gallerie d’Italia – Piazza Scala (το μουσείο Intesa Sanpaolo στο Μιλάνο) φιλοξενεί την έκθεση “Tiepolo. Βενετία, Μιλάνο, Ευρώπη”, σε επιμέλεια των Fernando Mazzocca και Alessandro Morandotti με γενικό συντονισμό του Gianfranco Brunelli.

Για τον εορτασμό της 250ης επετείου του θανάτου του Giambattista Tiepolo (Βενετία 1696 – Μαδρίτη 1770), η πρώτη έκθεση του έργου του καλλιτέχνη εμφανίζεται στο Μιλάνο.

Έως τις 21 Μαρτίου 2021, η έκθεση, σε συνεργασία με την Gallerie dell’Accademia στη Βενετία, παρουσιάζει περίπου 70 έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Τιέπολο και σημαντικών σύγχρονών του καλλιτεχνών (συμπεριλαμβανομένων των Βενετών Antonio Pellegrini, Giovanni Battista Piazzetta, Sebastiano Ricci και του Lombard Paolo Pagani), ενώ ακολουθεί την καλλιτεχνική ιστορία του Βενετού δασκάλου, στις πόλεις όπου πρωταγωνίστησε καλλιτεχνικά: τη Βενετία, το Μιλάνο, τη Δρέσδη και τη Μαδρίτη.

Ο Τιέπολο μέσα από την τέχνη του γιορτάζει τη φαντασία και μας μεταφέρει σε περιοχές των μύθων με μια μεγαλοπρεπή, θεατρική γλώσσα. Γεμάτη κοσμοπολίτικη λαμπρότητα, μακριά από συμβάσεις, έκανε τα έργα του με ασύλληπτη ταχύτητα και παρουσίαζε ένα σύνολο που ακόμα και σήμερα είναι ασύγκριτης δεξιοτεχνίας. Ο κανόνας και το καπρίτσιο που ακολουθεί διαμορφώνουν την εικαστική φαντασία του, αυτή με την οποία ο θεατής του έργου του ακόμα και σήμερα επεξεργάζεται τα μυθικά του τοπία, τις αλληγορίες και τις παραβολές, τις λυρικές απεικονίσεις και τους αρχαίους θριάμβους των θεμάτων του.

Τα μεγαλύτερα έργα του Τιέπολο είναι οι τοιχογραφίες του στις εκκλησίες, τις βίλες και τα παλάτια της Βενετίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας που το αποτέλεσμα της εργασίας του μοιάζει εκθαμβωτικό και ονειρικό, επουράνιο. Διάσημος ήδη από την ηλικία των 20 ετών όταν κέρδισε ένα διαγωνισμό με το έργο «Το Πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας», έναν πίνακα που τον έκανε διάσημο και περιζήτητο ανάμεσα στους ομοτέχνους του, ο Τζανμπαττίστα Τιέπολο γεννήθηκε στη Βενετία το 1696 και έμεινε ορφανός σε ηλικία ενός έτους. Η μητέρα του μεγάλωνε έξι παιδιά με ένα πενιχρό εισόδημα και ο νεαρός Τιέπολο έδειξε από νωρίς το ταλέντο του σχεδιάζοντας γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Σε ηλικία 21 ετών έγινε μέλος της Fraglia, του επαγγελματικού σωματείου των ζωγράφων της Δημοκρατίας της Βενετίας και δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Σεσίλια Γκουάρντι που αν και ποτέ δεν έκανε το πορτραίτο της, απεικόνισε σε πολλά έργα του.

Με το έργο του ο Τιέπολο, ένας από τους σημαντικότερους  καλλιτέχνες του δέκατου όγδοου αιώνα, με την ποικιλία των θεμάτων, από κομψούς πίνακες με μυθολογικά ή ιστορικά θέματα μέχρι δραματικές θρησκευτικές εικόνες καθώς και καρικατούρες, σχέδια και χαρακτικά, μας υπενθυμίζει το κλέος και τη μεγαλοπρέπεια της βενετσιάνικης τέχνης και σε αυτόν οφείλουμε κυρίως την αναγέννηση της ιταλικής παράδοσης της τοιχογραφίας.

Μπορείτε να περιηγηθείτε online στους καταπληκτικούς χώρους της έκθεσης εδώ.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Νέος διαγωνισμός για τη διεύθυνση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας

«Σε νέο -διεθνή- διαγωνισμό για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ...

Το Κέντρο Πομπιντού αποτίει φόρο τιμής στον Ανρί Ματίς

Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Henri Matisse (1869-1954), ...

Island Drag, η νέα έκθεση στο The Island Club της Λεμεσού

Island Drag είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζει το The Island Club ...

Χριστόδουλος Παναγιώτου:Pulp Paintings

  Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση του ...

Ο μαγικός, ιδιωτικός κόσμος του Κρίστο και της Ζαν Κλoντ ανοίγει στο κοινό.

Ο κόσμος και οι φιλότεχνοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά ...

“Alice: Curiouser and Curiouser”, η νέα έκθεση του Μουσείου V&A στο Λονδίνο.

Η νέα έκθεση “Alice: Curiouser and Curiouser” που διοργανώνεται από το Μουσείο Καλών Τεχνών ...

X