Βενετία: Το ολόλαμπρο δέντρο του Φαμπρίτσιο Πλέσι στην έρημη Πιάτσα Σαν Μάρκο

Μπορεί να είναι έρημη και χωρίς τουρίστες, αλλά δε θα μπορούσε να είναι σκοτεινή. Ο λόγος για τη Βενετία, την κορωνίδα του ευρωπαϊκού τουρισμού που δέχτηκε το 2020 ουκ ολίγα πλήγματα.

Μετά τις πλημμύρες που κυριολεκτικά διέλυσαν την πόλη, η πανδημία του κορωνοϊού την ερήμωσε ολοκληρωτικά. Και μπορεί να «αποδόθηκε» η πόλη στους κατοίκους που κυριολεκτικά υπέφεραν από τους τουρίστες και τα σκουπίδια, αλλά τη βύθισαν σε έναν πρωτοφανή οικονομικό μαρασμό.

Παρά τη δύσκολη χρονιά και το ερημικό τοπίο της πόλης που είναι σχεδόν διαρκώς σε καραντίνα από τον περασμένο Μάρτιο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να της δώσει λίγη από τη λάμψη που αξίζει να έχει και να φωτίσει με εντυπωσιακό τρόπο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύο από τα διασημότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη γέφυρα του Ριάλτο, πάνω από το Μεγάλο Κανάλι.

Ο Φαμπρίτσιο Πλέσι, ο καλλιτέχνης που ανέλαβε τον στολισμό της πλατείας εγκατέστησε ένα μονάχα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με οθόνες που εκπέμπουν ζεστό χρυσό φως, δίνοντας και ένα μήνυμα που κυριαρχεί αυτή τη χρονιά καθώς όλοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη. Οι οθόνες είναι έτσι εγκατεστημένες που έχουν σχήμα έλατου και φωτίζουν όλη την πλατεία με τον καλλιτέχνη να λέει πως «η πόλη, έχει ανάγκη από το φως, έχει ανάγκη τον πολιτισμό, έχει ανάγκη από νέα συναισθήματα».

Εκτός από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, η γέφυρα του Ριάλτο, ένα ακόμη σύμβολο της πόλης των Δόγηδων, έχει κι εκείνη φωτιστεί εντυπωσιακά για την περίοδο των εορτών, με αγγέλους να ξεπροβάλλουν στις καμάρες της αλλά και τα λιοντάρια εμβλήματα της Γαληνοτάτης να αντικατοπτρίζονται στα νερά των καναλιών.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Νέα ατομική έκθεση του Νικόλα Αντωνίου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Νικόλα Αντωνίου ...

To Κυπριακό Περίπτερο στην 58η Μπιενάλε Βενετίας

Με μια μεταθανάτια έκθεση του Χριστόφορου Σάββα με τίτλο «Πρόωρα, Ξανά», η Κύπρος συμμετέχει ...

Ένα γλυπτό για τη Ρήγαινα στο Λατσί

Μια δημιουργία της βραβευμένης γλύπτριας και ζωγράφου Γιώτας Ιωαννίδου κοσμεί από χτες το λιμανάκι ...

Κλειστό για το καλοκαίρι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Λόγω εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης θα παραμείνει κλειστό το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπως ...

Tο ευθύ βλέμμα της Λουκίας Nικολαΐδου

Eστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο ...

«7 Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», η πρώτη όπερα της Αμπράμοβιτς.

Δεδομένων των ορίων που συνήθιζε να σπάει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς – καλλιτεχνικές συναντήσεις με ...

X