Βενετία: Το ολόλαμπρο δέντρο του Φαμπρίτσιο Πλέσι στην έρημη Πιάτσα Σαν Μάρκο

Μπορεί να είναι έρημη και χωρίς τουρίστες, αλλά δε θα μπορούσε να είναι σκοτεινή. Ο λόγος για τη Βενετία, την κορωνίδα του ευρωπαϊκού τουρισμού που δέχτηκε το 2020 ουκ ολίγα πλήγματα.

Μετά τις πλημμύρες που κυριολεκτικά διέλυσαν την πόλη, η πανδημία του κορωνοϊού την ερήμωσε ολοκληρωτικά. Και μπορεί να «αποδόθηκε» η πόλη στους κατοίκους που κυριολεκτικά υπέφεραν από τους τουρίστες και τα σκουπίδια, αλλά τη βύθισαν σε έναν πρωτοφανή οικονομικό μαρασμό.

Παρά τη δύσκολη χρονιά και το ερημικό τοπίο της πόλης που είναι σχεδόν διαρκώς σε καραντίνα από τον περασμένο Μάρτιο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να της δώσει λίγη από τη λάμψη που αξίζει να έχει και να φωτίσει με εντυπωσιακό τρόπο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύο από τα διασημότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη γέφυρα του Ριάλτο, πάνω από το Μεγάλο Κανάλι.

Ο Φαμπρίτσιο Πλέσι, ο καλλιτέχνης που ανέλαβε τον στολισμό της πλατείας εγκατέστησε ένα μονάχα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με οθόνες που εκπέμπουν ζεστό χρυσό φως, δίνοντας και ένα μήνυμα που κυριαρχεί αυτή τη χρονιά καθώς όλοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη. Οι οθόνες είναι έτσι εγκατεστημένες που έχουν σχήμα έλατου και φωτίζουν όλη την πλατεία με τον καλλιτέχνη να λέει πως «η πόλη, έχει ανάγκη από το φως, έχει ανάγκη τον πολιτισμό, έχει ανάγκη από νέα συναισθήματα».

Εκτός από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, η γέφυρα του Ριάλτο, ένα ακόμη σύμβολο της πόλης των Δόγηδων, έχει κι εκείνη φωτιστεί εντυπωσιακά για την περίοδο των εορτών, με αγγέλους να ξεπροβάλλουν στις καμάρες της αλλά και τα λιοντάρια εμβλήματα της Γαληνοτάτης να αντικατοπτρίζονται στα νερά των καναλιών.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Στα χνάρια των ξένων | Έκθεση φωτογραφίας

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης στην Κύπρο των βραβευμένων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum Νίκου Οικονομόπουλου ...

David Hockney: “Hockney in Normandy”

Η έκθεση “Hockney in Normandy”, με ζωγραφιές του καλλιτέχνη που δημιούργησε ο ίδιος στο ...

Κοινή επιστολή Βαν Γκογκ – Γκογκέν πωλήθηκε €210.600 σε δημοπρασία στο Παρίσι

Μια επιστολή που έγραψαν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία ...

Έκθεση «Προ-Σχεδίου» του Γιώργου Γαβριήλ στην Γκαλερί Γκλόρια

Η νέα σεζόν στην Γκαλερί Γκλόρια αρχίζει με την έκθεση του Γιώργου Γαβριήλ με ...

Πάρης Ανδρέου Χατζηπαύλου: Ζωγράφος «από κούνια»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Μόλις έκλεισε τα πέντε του χρόνια και παρουσίασε την πρώτη ...

O Banksy δωρίζει 16,8 εκατομμύρια λίρες στο αγγλικό EΣΥ

Η προσφορά του Banksy στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανέρχεται σε 16,8 εκατομμύρια ...

X