Βενετία: Το ολόλαμπρο δέντρο του Φαμπρίτσιο Πλέσι στην έρημη Πιάτσα Σαν Μάρκο

Μπορεί να είναι έρημη και χωρίς τουρίστες, αλλά δε θα μπορούσε να είναι σκοτεινή. Ο λόγος για τη Βενετία, την κορωνίδα του ευρωπαϊκού τουρισμού που δέχτηκε το 2020 ουκ ολίγα πλήγματα.

Μετά τις πλημμύρες που κυριολεκτικά διέλυσαν την πόλη, η πανδημία του κορωνοϊού την ερήμωσε ολοκληρωτικά. Και μπορεί να «αποδόθηκε» η πόλη στους κατοίκους που κυριολεκτικά υπέφεραν από τους τουρίστες και τα σκουπίδια, αλλά τη βύθισαν σε έναν πρωτοφανή οικονομικό μαρασμό.

Παρά τη δύσκολη χρονιά και το ερημικό τοπίο της πόλης που είναι σχεδόν διαρκώς σε καραντίνα από τον περασμένο Μάρτιο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να της δώσει λίγη από τη λάμψη που αξίζει να έχει και να φωτίσει με εντυπωσιακό τρόπο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύο από τα διασημότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη γέφυρα του Ριάλτο, πάνω από το Μεγάλο Κανάλι.

Ο Φαμπρίτσιο Πλέσι, ο καλλιτέχνης που ανέλαβε τον στολισμό της πλατείας εγκατέστησε ένα μονάχα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με οθόνες που εκπέμπουν ζεστό χρυσό φως, δίνοντας και ένα μήνυμα που κυριαρχεί αυτή τη χρονιά καθώς όλοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη. Οι οθόνες είναι έτσι εγκατεστημένες που έχουν σχήμα έλατου και φωτίζουν όλη την πλατεία με τον καλλιτέχνη να λέει πως «η πόλη, έχει ανάγκη από το φως, έχει ανάγκη τον πολιτισμό, έχει ανάγκη από νέα συναισθήματα».

Εκτός από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, η γέφυρα του Ριάλτο, ένα ακόμη σύμβολο της πόλης των Δόγηδων, έχει κι εκείνη φωτιστεί εντυπωσιακά για την περίοδο των εορτών, με αγγέλους να ξεπροβάλλουν στις καμάρες της αλλά και τα λιοντάρια εμβλήματα της Γαληνοτάτης να αντικατοπτρίζονται στα νερά των καναλιών.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Aνοικτό Κάλεσμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.21_TRACING NOW

Από το Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ / Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2021 Το Κέντρο Παραστατικών ...

John Wesley: Πέθανε ο «Cole Porter της ζωγραφικής»

Πριν μια βδομάδα πέθανε ο Αμερικανός καλλιτέχνης John Wesley, ένας ιδιαίτερος ζωγράφος, η δουλειά ...

Sold out τα t-shirts του Banksy για τη δίκη των «Colston Four»

Όλοι ήθελαν από ένα «αναμνηστικό» μπλουζάκι πριν τη δίκη των «Colston Four». Ενώ στο ...

Ο Ai Weiwei μιλά, με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Ai Weiwei: Yours Truly»

Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, παρουσιάστηκε από τη First Run Features το καινούργιο ντοκιμαντέρ του ...

600 χρόνια τράπουλας ταρώ, σε πολυτελές λεύκωμα.

Πανόραμα της τράπουλας ταρώ προσφέρει ένα καινούργιο λεύκωμα, παρουσιάζοντας περισσότερες από 500 κάρτες και ...

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας: Παρέχει εργαλείο δημιουργίας μεσαιωνικών μιμιδίων

Στο www.medievalmemes.org οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες από τη μεσαιωνική συλλογή της βιβλιοθήκης ...

X