Διαγραφή γκράφιτι κορυφαίου street artist στην Πάφο

Έβαψαν τον τοίχο που φιλοτέχνησε στην Πάφο ο διεθνούς φήμης Ιταλός καλλιτέχνης και κορυφαίος street artist Millo στα πλαίσια του φεστιβάλ δημόσιας τέχνης που έλαβε χώρα κατά το 2017, όταν δηλαδή η Πάφος ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του γνωστού καλλιτέχνη ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν.

Η αντίδραση του καλλιτέχνη:

 

Δεν έγινε σύμβαση με τους ιδιώτες

Τα γκράφιτι που έγιναν στα πλαίσια του Πάφος2017 βρίσκονται στο έλεος των ιδιοκτητών αφού δεν επιλέχθηκαν τότε δημόσιοι χώροι για τη φιλοξενία των καλλιτεχνικών δημιουργιών με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο Δήμος της πόλης να προστατέψει τα γκράφιτι, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εμποδίσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε αλλαγές και ανακαινίσεις της ιδιωτικής περιουσίας.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η τοπική αρχή είναι να κηρύξει διατηρητέο ένα κτήριο με βάση δηλαδή το νόμο Περί Πολεοδομίας και Οικήσεως και έτσι να επιβάλει περιορισμούς στον ιδιοκτήτη

Το λάθος που έγινε τότε είναι ότι δεν προχώρησαν σε συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων όπου φιλοξένησαν τα γκράφιτι των καλλιτεχνών οι οποίες να προβλέπουν την διατήρηση και την προστασία των καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Συνεπώς καμία σχετική σύμβαση δεν έγινε, άρα όλα τα καλλιτεχνικά έργα βρίσκονται στο έλεος των ιδιοκτητών.

Η αντίδραση του Φαίδωνα

Πάντως ο Δήμαρχος Πάφου κληθείς να σχολιάσει το συμφάν ανέφερε στο politis.com.cy ότι το 2021 ο Δήμος Πάφου θα επιλέξει τρία σημεία στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία νέων γκράφιτι με δαπάνη του δήμου.

«Έπρεπε», είπε, «να είχε γίνει επιλογή δημόσιων κτηρίων ώστε να μπορεί σήμερα ο Δήμος Πάφου να διατηρήσει και να προστατέψει τα γκράφιτι».

 

Η απάντηση των ιδιοκτητών

Πάντως οι ιδιοκτήτες του χώρου σε σχόλια που έκαναν στα σόσιαλ μίντια ανέφεραν ότι η ανακαίνιση του κτηρίου κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η μη ανατρέψιμη καταστροφή του.

«Στην εν λόγω ανακαίνιση», όπως υποστήριξαν, «έπρεπε να αναστηλωθεί η εξωτερική τειχοποιία από ζημιές και υγρασία, για να σοβατιστεί και να βαφτεί το κτήριο με τα κατάλληλα υλικά».

«Όπως προαναφέραμε», προσθέτουν, «οι σχετικές διαδικασίες έγιναν με κύριο γνώμονα την ασφάλεια της περιοχής και έπειτα την προστασία της περιουσίας μας, αφού αποτελεί ιδιωτική περιουσία».

Ενώ διευκρινίζουν ότι είναι θαυμαστές της τέχνης και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν την καταστροφή των δημιουργιών.

Του Σταύρου Αντωνίου /ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ατομική έκθεση του Michael Owen στη Λάνια

Ατομική έκθεση ζωγραφικής με νέα έργα του Michael Owen παρουσιάζεται στο χωριό Λάνια το ...

Αυτό είναι το νέο δ.σ. του Ιδρύματος «Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου»

Μουσικοί είναι στην πλειοψηφία τους τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνική ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 15η

Γράφει η Ήρα Σκαλιστή /Εικονογράφος Έχει δύο εβδομάδες που βρίσκομαι σε lockdown τζαι επομένως ...

Στον Τζαφάρ Παναχί η Χρυσή Άρκτος 2015

Στον Ιρανό αντιφρονούντα σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και στην ταινία του «Taxi» απονεμήθηκε το κορυφαίο ...

«Το Σπίτι» της Αλιγέ Ουμμανέλ στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ

Στο πλαίσιο του θεσμού «Ο ΘΟΚ Φιλοξενεί» και υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής ...

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Ο Δμήτρης Λιγνάδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος διαδέχεται ...

X