Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών είναι κάτι συνηθισμένο αλλά η συνεργασία ενός εικαστικού με 60.000 μέλισσες δεν είναι κάτι που συναντά κανείς κάθε μέρα.

 

 

Κι όμως, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, αμέτρητα υμενόπτερα έντομα βοήθησαν (εν αγνοία τους) τον Σλοβάκο καλλιτέχνη Τόμας Λιμπερτίνι στην τελευταία του δημιουργία, την προτομή της αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο γλύπτης και εικαστικός που ζει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, άφησε 60.000 εργάτριες μέλισσες να δημιουργήσουν ένα σύστημα κερηθρών γύρω από το λεπτό πλαίσιο της προτομής που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, γεμίζοντας τα κενά.

 

 

Ο Λιμπερτίνι εργάστηκε πάνω στο πρότζεκτ «Αιωνιότητα» για περισσότερο από δύο χρόνια, διαλέγοντας ως πρώτη ύλη το κερί μελισσών με την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των εντόμων. «Με ενδιέφερε να δουλέψω με κερί, επειδή η ιδέα του εφήμερου μου είναι πολύ ελκυστική. Τα πάντα είναι φευγαλέα. Κάποια πράγματα παραμένουν για λίγο παραπάνω από άλλα, αλλά τελικά εξαφανίζονται τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ένα από αυτά τα τραγικά αντικείμενα είναι και το κερί.»

Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Τέχνης Kunsthal στο Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Οι εφήμεροι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις μέλισσες στην ολοκλήρωση της εφήμερης προτομής. Το γλυπτό τελείωσε στο τέλος του 2020 και στεγάστηκε στην Γκαλερί Rademakers στο Άμστερνταμ, με την αξία του έργου να εκτιμάται στα 38.000 με 46.000 δολάρια.

Το αρχικό σχέδιο βασίζεται σε ένα 3D μοντέλο μια προτομής που είχε δημιουργηθεί στα 1.345 π.Χ. και βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Staatliche.

 

 

LiFO / ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το «μετά» του κορωνοϊού στην έκθεση regnosis

Μια διαδικτυακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο ...

Οικιακοί βοηθοί και οι παράλληλοι κόσμοι τους

Το πρότζεκτ αντανακλά τη ζωή των γυναικών από την Ασία που μεταναστεύουν στο εξωτερικό ...

Η έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» συνεχίζεται και μέσα στο 2020

Κάθε πρόσωπο και μια ιστορία. Κάθε εικόνα και ένας μεγάλος αγώνας. Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν ...

Περιήγηση στη τσιμεντογραφία* της Πάφου

H Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο ...

Πιερ Ζοζέφ Ρεντουτέ: Ο «Ραφαήλ των λουλουδιών» και ζωγράφος της Μαρίας Αντουανέτας

Δούλευε με αληθινά φυτά, στα οποία έκανε ανατομία κι εκεί οφείλονται οι λεπτεπίλεπτες λεπτομέρειες ...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής – Μπιενάλε Βενετίας 2021

Η έκθεση Αναχώρηση: Κατοικώντας Αποστάσεις θα αποτελέσει την κυπριακή συμμετοχή στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε ...

X