Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών είναι κάτι συνηθισμένο αλλά η συνεργασία ενός εικαστικού με 60.000 μέλισσες δεν είναι κάτι που συναντά κανείς κάθε μέρα.

 

 

Κι όμως, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, αμέτρητα υμενόπτερα έντομα βοήθησαν (εν αγνοία τους) τον Σλοβάκο καλλιτέχνη Τόμας Λιμπερτίνι στην τελευταία του δημιουργία, την προτομή της αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο γλύπτης και εικαστικός που ζει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, άφησε 60.000 εργάτριες μέλισσες να δημιουργήσουν ένα σύστημα κερηθρών γύρω από το λεπτό πλαίσιο της προτομής που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, γεμίζοντας τα κενά.

 

 

Ο Λιμπερτίνι εργάστηκε πάνω στο πρότζεκτ «Αιωνιότητα» για περισσότερο από δύο χρόνια, διαλέγοντας ως πρώτη ύλη το κερί μελισσών με την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των εντόμων. «Με ενδιέφερε να δουλέψω με κερί, επειδή η ιδέα του εφήμερου μου είναι πολύ ελκυστική. Τα πάντα είναι φευγαλέα. Κάποια πράγματα παραμένουν για λίγο παραπάνω από άλλα, αλλά τελικά εξαφανίζονται τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ένα από αυτά τα τραγικά αντικείμενα είναι και το κερί.»

Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Τέχνης Kunsthal στο Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Οι εφήμεροι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις μέλισσες στην ολοκλήρωση της εφήμερης προτομής. Το γλυπτό τελείωσε στο τέλος του 2020 και στεγάστηκε στην Γκαλερί Rademakers στο Άμστερνταμ, με την αξία του έργου να εκτιμάται στα 38.000 με 46.000 δολάρια.

Το αρχικό σχέδιο βασίζεται σε ένα 3D μοντέλο μια προτομής που είχε δημιουργηθεί στα 1.345 π.Χ. και βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Staatliche.

 

 

LiFO / ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Στα πέρατα της γης» από τη Σοφία Γεωργίου

Εικόνες που κράτησε στη φωτογραφική της μηχανή από τα ταξίδια της σε όλο τον ...

Λίγα λουλούδια, αν θέλεις, στείλε μου…

«Να θυμάσαι πως το χειμώνα εκεί,                  ...

«Όψεις-σπουδή στο φευγαλέο» στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει ομαδική έκθεση των μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου ...

Έκθεση φωτογραφίας Μιχάλη Κούλουμου

Τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Μιχαήλ Κούλουμου με τίτλο «Από την Πάφο στα Ιεροσόλυμα. ...

Μουσικά Φεστιβάλ: O Derek Ridgers ανοίγει το φωτογραφικό του αρχείο

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο του Glastonbury, ο φωτογράφος Derek Ridgers ανοίγει το ...

X