Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών είναι κάτι συνηθισμένο αλλά η συνεργασία ενός εικαστικού με 60.000 μέλισσες δεν είναι κάτι που συναντά κανείς κάθε μέρα.

 

 

Κι όμως, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, αμέτρητα υμενόπτερα έντομα βοήθησαν (εν αγνοία τους) τον Σλοβάκο καλλιτέχνη Τόμας Λιμπερτίνι στην τελευταία του δημιουργία, την προτομή της αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο γλύπτης και εικαστικός που ζει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, άφησε 60.000 εργάτριες μέλισσες να δημιουργήσουν ένα σύστημα κερηθρών γύρω από το λεπτό πλαίσιο της προτομής που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, γεμίζοντας τα κενά.

 

 

Ο Λιμπερτίνι εργάστηκε πάνω στο πρότζεκτ «Αιωνιότητα» για περισσότερο από δύο χρόνια, διαλέγοντας ως πρώτη ύλη το κερί μελισσών με την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των εντόμων. «Με ενδιέφερε να δουλέψω με κερί, επειδή η ιδέα του εφήμερου μου είναι πολύ ελκυστική. Τα πάντα είναι φευγαλέα. Κάποια πράγματα παραμένουν για λίγο παραπάνω από άλλα, αλλά τελικά εξαφανίζονται τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ένα από αυτά τα τραγικά αντικείμενα είναι και το κερί.»

Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Τέχνης Kunsthal στο Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Οι εφήμεροι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις μέλισσες στην ολοκλήρωση της εφήμερης προτομής. Το γλυπτό τελείωσε στο τέλος του 2020 και στεγάστηκε στην Γκαλερί Rademakers στο Άμστερνταμ, με την αξία του έργου να εκτιμάται στα 38.000 με 46.000 δολάρια.

Το αρχικό σχέδιο βασίζεται σε ένα 3D μοντέλο μια προτομής που είχε δημιουργηθεί στα 1.345 π.Χ. και βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Staatliche.

 

 

LiFO / ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Λίντα ΜακΚάρτνεϋ: Οι φωτογραφίες της στον τόπο που «γεννήθηκαν» οι Beatles

Με την αναδρομική έκθεση “Linda McCartney Retrospective” το Εθνικό Μουσείο του Λίβερπουλ τιμά τη ...

Η Μάσκα

Ο εικαστικός Κυριάκος Θεοχάρους ξεκίνησε να φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένες και μη προστατευτικές μάσκες σε διάφορα ...

Διάλεξη της Τετάρτης | Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια μετά

H επόμενη Διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 με θέμα Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια ...

Παντελής Διαμαντίδης: Η οθόνη ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας

Quickly Photographed and Released Unharmed είναι ο τίτλος μιας σειράς οπτικοακουστικών έργων τέχνης του ...

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και ...

The Record Replay React Show

Μια παρόμοια εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο NiMAC για την έκθεση ...

X