FENGAROS REACTS|Βασίλης Φιλίππου

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ παρουσιάζει τους μουσικούς που συμμετέχουν στο διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιείται από τις 10-31 Ιανουαρίου 2021 καλώντας τους να απαντήσουν σε δύο κοινές ερωτήσεις.

 

Ο Κύπριος συνθέτης Βασίλης Φιλίππου κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ «Sol Aurorae» («Αυγή του ήλιου») τον Ιανουάριο του 2021. Για τον Φίλιππου, ο ήλιος της αυγής είναι μια συνεχής υπενθύμιση ζωτικότητας και διερεύνησης. είναι επαφή και επικοινωνία με τα θεμελιώδη συναισθήματά μας. Τα τραγούδια του Φίλιππου έχουν τις ρίζες τους στον κυπριακό πολιτισμό, τους ήχους και τον λόγο του και επηρεάζονται από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυπριακή διάλεκτος είναι κεντρική σε αυτά τα κομμάτια, δίνοντας και το νόημα στον ήχο και το σχήμα στην έκφρασή του.

Η σύγχρονη τροπική μουσική του Sol Aurorae επικεντρώνεται σε αρχαίες κλίμακες και ρυθμούς συγκεντρωμένους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, των οποίων οι μουσικές παραδόσεις είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφόρων πολιτισμών που συναντήθηκαν και έζησαν μαζί καλλιτεχνικά. Με το Βασίλη στη φωνή, το νέυ και τα κρουστά, τον συνοδεύουν στο βιολί και τη βιόλα ο Μιχάλης Κουλίμης, συμπεριλαμβανομένου του Γιάννη Κούτη στο ούτι και την κιθάρα, και τον Μάριου Μενελάου στο μπάσο.

  • Ο Βασίλης θα συμμετέχει στο Fengaros Reacts την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 21.15
Πώς αντιδράς;
Αρχικά προσπαθώ να αποδέχομαι μια κατάσταση η οποία με φέρνει σε θέση επαναπροσέγγισης και προσαρμογής. Σαν καλλιτέχνης, η μεγαλύτερη αντίδραση στα δεδομένα τα οποία με φέρνουν αντιμέτωπο με δυσκολίες στον δημιουργικό τομέα, είναι η επιμονή. Έτσι και κατά την περίοδο της πανδημίας προσπάθησα ταυτόχρονα να επιμένω στην μελέτη και σύνθεση της μουσικής μου αλλά και να αποδεχτώ την καλλιτεχνική στασιμότητα, με υπομονή.
Τι κρατάς από το 2020 και τι προσμένεις για το 2021;
“Άμαν εν να’ ρτει ο τζιαιρός πο’ν να λευτερωθούμεν, που τούτες τες στενάχωρες τες μέρες που περνούμεν…Τα πράματ’ ο καθ’ενας μας νάκκον εν να φωτίσει, τζι’εν να’ρτει ‘κόμα πκιο κοντά με τη δικήν του φύση.Τα σιελιόνια ήρτασιν πάλε για να μας πούσιν πως η φωλιά εν η αρκή τζι’η ευτυχία εν αρκεί για τζείνους π’ αγαπούσιν.”
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρόταση στήριξης για τον πολιτισμό από ΥΠΠΑΝ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, ...

Old Port Jazz Festival | Τρεις μέρες γεμάτες τζαζ

Τη δική του θέση στον χώρο των διεθνών πολιτιστικών φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο ...

«Έφυγε» ο πρώτος Κύπριος τζαζίστας, Μιχαλάκης Γιασεμίδης

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου ο Μιχαλάκης Γιασεμίδης, ο πρώτος τζαζίστας ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως «Υποσύνολο»

Ένα «συμπυκνωμένο πρόγραμμα» θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το φετινό καλοκαίρι ...

Τραγούδια τσιγγάνων στο Κυπριακό Οινομουσείο

Τραγούδια τσιγγάνων της περιοχής της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα παρουσιάσουν ...

«Ξωτι…κάτι μαγικό» : Ένα παιδικό μιούζικαλ για όλους

Ένα ταξίδι στην Κίνα ήταν η αφορμή για την ανασύνταξη της ομάδας, με στόχο ...

X