Η μεταμόρφωση της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων σε έναν «εξαιρετικό κήπο»

Η πιο διάσημη λεωφόρος της Γαλλίας, η λεωφόρος των Ηλυσίων πεδίων, η αλλιώς Avenue des Champs-Élysées θα μεταμορφωθεί σε ένα μέρος ανοιχτό, με περισσότερο πράσινο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους, ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό για τη λεωφόρο που οι Παριζιάνοι αγαπούν να μισούν αφού είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη στον κόσμο γεμάτο καφέ, εστιατόρια, ακριβά καταστήματα και πολυκαταστήματα, στο οποίο δεν πατάνε πια.

Ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια ενώνονται σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της λεωφόρου που έχει 1,9 χιλιόμετρα μήκος και 70 μέτρα πλάτος, ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου για να καταλήξει στην πλατεία Κονκόρντ και το έργο θα στοιχίσει περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Το «λίφτινγκ» της ιστορικής λεωφόρου που πήρε το όνομά της από τα Ηλύσια Πεδία τα οποία αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων, θα γίνει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το σχέδιο είναι να γίνει ένας «εξαιρετικός κήπος» και ένας εξίσου αλησμόνητος περίπατος για ντόπιους και επισκέπτες. Η επιτροπή κατοίκων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια ήταν ο πιο σοβαρός μοχλός πίεσης προς τη δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί στην πολύβουη λεωφόρο και διαμαρτυρόταν έντονα υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει τη λαμπρότητά της τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο το περίφημο σχέδιο αποκατάστασης εγκρίθηκε και το αρχιτεκτονικό γραφείο  PCA-Stream έχει πρόθεση να βελτιστοποιήσει τις λωρίδες κυκλοφορίας για τους πεζούς, να προσθέσει περισσότερο πράσινο για να βελτιώσει τις συνθήκες του αέρα και να μειώσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά το ήμισυ. Η ανακαίνιση της πλευράς προς την πλατεία Place de la Concorde θα προηγηθεί για να είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2024 ενώ το υπόλοιπο έργο θα ολοκληρωθεί το 2030.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων πεδίων σχεδιάστηκε από τον André Le Nôtre, έναν κηπουρό του Λουδοβίκου 14ου, το 1667. Το 1709, μετονομάστηκε σε Champs-Élysées, σε Ηλύσια Πεδία και είναι ο τόπος που έχει συνδεθεί με τους μεγάλους εορτασμούς της πόλης και της χώρας, όπως η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, ή η απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς το 1944. Είναι το μέρος στο οποίο τερματίζουν και οι ποδηλάτες του Tour de France στα τέλη του καλοκαιριού.
elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

«Με δύναμη από την Κηφισιά» από το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την ...

Nicosia Beer Fest 2018: το πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 δημοσιογραφική διάσκεψη για το Φεστιβάλ Μπίρας που θα ...

Η μεσαιωνική ιστορία των Βίκινγκς μέσα από ένα γυάλινο πάτωμα καταστήματος στο Δουβλίνο

Kατάστημα στο Δουβλίνο δίνει την ευκαιρία στους πελάτες του να ανακαλύψουν την ιστορία των ...

Η Νέα Υόρκη του ’70 και ’80 μέσα από τον φακό του Rudy Burckhardt

Στον φημισμένο φωτογράφο Rudy Burckhardt άρεσε να «χαζολογεί» και η έκθεση φωτογραφιών της Νέας ...

H Πάφος στις διαδρομές Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Ρομαντικής Ευρώπης

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής  Περιφέρειας Πάφου(ΕΤΑΠ) χαιρετίζει την θετική εξέλιξη να συμπεριληφθεί ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 17η

Γράφει η Ελένη Ξένου/Δημοσιογράφος “Θα πεθάνει πολύς κόσμος”. Βιταμίνη σί, τζίντζερ και ρίγανη. Και ...

X