Η Νέα Υόρκη του ’70 και ’80 μέσα από τον φακό του Rudy Burckhardt

Στον φημισμένο φωτογράφο Rudy Burckhardt άρεσε να «χαζολογεί» και η έκθεση φωτογραφιών της Νέας Υόρκης των δεκαετιών 1970 και 1980 που φιλοξενεί η γκαλερί Tibor de Nagy στο Μανχάταν αναδεικνύει ακριβώς αυτό.

 

© Rudy Burckhardt

 

Ας σημειωθεί ότι οι 25 φωτογραφίες της έκθεσης «Rudy Burckhardt: New York Hello! Photographs and Films from the 1970s and 1980s» τραβήχτηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης μεταξύ 1975 και 1986 από έναν μικροσκοπικό ανθρωπάκο, ο οποίος από το 1974 ήταν μέλος του κλαμπ των «άνω των 60 (χρονών)». Και, το πιο σημαντικό, τραβήχτηκαν μετά από μια παύση που κράτησε πάνω από μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας έγινε πατέρας (1964), δίδαξε ζωγραφική και κινηματογραφική σκηνοθεσία στο University of Pennsylvania (1967-1975) και φωτογράφιζε έργα τέχνης για γκαλερί (συμπεριλαμβανομένης της γκαλερί Leo Castelli).

Όταν επέστρεψε στη φωτογραφία, είχε πίσω του σημαντικό έργο: μεταξύ άλλων, τρεις συνεργασίες με τον ποιητή και κριτικό χορού Edwin Denby και τα λευκώματα «New York, N. Why?» (1940), «An Afternoon in Astoria» (1940) και «A Walk Through Astoria and Other Places in Queens» (1943). Επιπλέον, είχε τραβήξει εμβληματικές φωτογραφίες των κτηρίων της Νέας Υόρκης, πεζών στους δρόμους, καλλιτεχνών (μεταξύ 1935 και1960) και είχε κάνει πολλές ταινίες.

 

© Rudy Burckhardt

 

Ξαναπιάνοντας τον φακό και βγαίνοντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης την περίοδο την οποία καλύπτει η έκθεση, ο Burckhardt στέκεται στην είσοδο του μετρό ή σε πεζοδρόμια στο Μανχάταν. Είτε στο τέλος της κυλιόμενης σκάλας που οδηγεί στην πλατφόρμα του μετρό, στον σταθμό 53rd Street και 5th Avenue (σε απόσταση αναπνοής από το ΜοΜΑ) είτε στα φαρδιά πεζοδρόμια, φωτογραφίζοντας κόσμο που είναι πιο ψηλά από τον ίδιο ή που έρχεται κατά πάνω του. Είναι άφοβος και κανείς δεν μοιάζει να ενοχλείται από κάποιον που κρατά μια φωτογραφική μηχανή και πατά το κλικ. Το ότι ήταν τόσο ανοιχτός στον κόσμο, διαφοροποιεί τη φωτογραφική τέχνη του από αυτή των εμβληματικών Walker Evans, Garry Winogrand και Robert Frank που ήταν ιδιαίτερα διακριτικοί (ο πρώτος συνήθιζε να την έχει μέσα από το παλτό του, με τον φακό μόλις να ξεπροβάλει ανάμεσα από δύο κουμπιά που είχε ξεκούμπωτα).

Η απομόνωση και η αποξένωση είναι θέματα που απουσιάζουν από τις φωτογραφίες του Burckhardt. Πάνω του ασκούσαν έλξη σκηνές όπως μια μητέρα που κρατά το παιδί της καθώς περνά στο απέναντι πεζοδρόμιο ή ένα ζευγάρι που κάπου πηγαίνει. Συχνά φωτογράφιζε έγχρωμους, που έδειχναν εμπιστοσύνη σε έναν μεγαλύτερης ηλικίας Λευκό που τραβούσε φωτογραφία τους.

 

© Rudy Burckhardt

 

Η έκθεση στην γκαλερί Tibor de Nagy ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου και μπορούμε να κάνουμε μια μικρή εικονική επίσκεψη εκεί, στον σύνδεσμο https://www.tibordenagy.com/exhibitions/rudy-burckhardt4?view=slider

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Τ/κ Ουμίτ Ινατσί εκθέτει στη γενέτειρα του Πάφο

Ο Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης Ουμίτ Ινατσί μετά από δέκα χρόνια, εκθέτει και πάλι στις ελεύθερες ...

Ο Τζάκσον Πόλοκ μέσα από τα 24 κορυφαία έργα του

Σαν σήμερα πεθαίνει, στα 44 του χρόνια, ο σπουδαίος Αμερικανός ζωγράφος, πρωτοπόρος του αφηρημένου ...

Victoria Coeln | Φωτιστικές παρεμβάσεις στην Κύπρο

Σε τρεις χώρους – ορόσημα στην Κύπρο θα παρέμβει φωτιστικά η διακεκριμένη καλλιτέχνης Victoria ...

FANEROMENI21: «Βασίλης Τσιτσάνης – Χάραμα»

Με την μουσικοχορευτική παράσταση «Βασίλης Τσιτσάνης – Χάραμα» από τη μουσική ομάδα Ρεμπέτικη ΦαΤριας, ...

Athens Photo World: Εντυπωσιακές εκθέσεις και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Το Athens Photo World (APW) είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά πράγματα της Αθήνας, ...

X