Η Κλαύδια Μπαλαμπανίδου ανάμεσα στις «30 Under 30 Women Photographers»

Ο ιστότοπος Artpil ανακοίνωσε την επιλογή του 2021 για τις 30 Γυναίκες φωτογράφους κάτω των 30 χρονών (30 Under 30 Women Photographers). Ανάμεσα τους και η φωτογράφος Κλαύδια Μπαλαμπανίδου που ζει και δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Μιλήσαμε μαζί της για αυτή την τιμητική και την φωτογραφία σήμερα.

 

Πώς προέκυψε αυτή η διάκριση;
Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι μια εκ των 30 γυναικών φωτογράφων κάτω των 30, σύμφωνα με το Artpil. Είναι η 12η χρονιά που πραγματοποιείται το 30 Under 30 Women Photographers, με επιμελητή τον Matthew Hong και σκοπός της διοργάνωσης είναι να στηρίξει τη νέα γενιά γυναικών φωτογράφων, προβάλλοντας το συλλογικό έργο 30 γυναικών φωτογράφων κάτω των 30 ετών, οι οποίες προέρχονται από διάφορα μέρη ανά την υφήλιο και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά είδη φωτογραφίας. Πιστεύω πως ο συγκεκριμένος θεσμός επιχειρεί να αναδείξει τις θεματικές με τις οποίες ασχολούνται σήμερα οι γυναίκες φωτογράφοι και τον τρόπο προσέγγισης τους. Είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει καθώς ο ρόλος της γυναίκας στη φωτογραφία -όχι μόνο-, παραδοσιακά ήταν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό, με την ανδρική οπτική να έχει επιβληθεί και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της γυναίκειας ταυτότητας μας. Είναι αλήθεια πως ορίζουμε την ταυτότητα μας μέσω αυτής, έως ότου το κατανοήσουμε και αποβάλουμε τα κατάλοιπα. Θυμάμαι να σκέφτομαι ως φοιτήτρια πως οι ταινίες καθώς και τα κείμενα περί θεωρίας, φιλοσοφίας και κριτική της τέχνης ήταν ως επί το πλείστον εξεταζόμενα υπό την ανδρική σκοπιά. Με ενοχλούσε να βλέπω αποκλειστικά αυτή την οπτική πραγμάτων και να προσπαθώ να ταυτιστώ μαζί της. Εν τελεί όμως, η τέχνη είναι άφυλη και ο κάθε δημιουργός είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πει την αλήθεια του. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο το φύλο ή η ηλικία όσο η ουσία του έργου.
Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σαν φωτογράφο στην Κύπρο;
Είναι μια δύσκολη ερώτηση αυτή και με τρομάζει σε ένα βαθμό. Όχι μόνο για τους φωτογράφους αλλά για όλους τους καλλιτέχνες εν καιρώ κορωνοϊού, και όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο, είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία. Η προηγούμενη χρονιά μας έμαθε να μην έχουμε τίποτα ως δεδομένο και ότι όλα είναι ρευστά, με αποτέλεσμα ως ένα βαθμό να φοβόμαστε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον ή τουλάχιστον αυτά να είναι συγκρατημένα. Μάθαμε να κάνουμε υπομονή, βρήκαμε είτε προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να είμαστε δημιουργικοί, νιώσαμε κουρασμένοι και αποδεχθήκαμε πως θα βρισκόμαστε σε διαδικασία αναμονής. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν οι μηχανισμοί στήριξης της τέχνης θα μπορέσουν να ανακάμψουν και ελπίζουμε να επαναλειτουργήσουν οι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης, προκυμμένου να λάβει τέλος η κοινωνική και πολιτισμική απομόνωση που βιώνουμε.
Θα ήθελες να μας πεις μερικά λόγια για την εν εξελίξει φωτογραφική ενότητα σου;
Ήμουν από τους τυχερούς καλλιτέχνες του 2020 όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους δημόσια με τη φυσική παρουσία του κοινού. Στα πλαίσια του 2ου προγράμματος φιλοξενίας δημιουργών MAKERsHOUSE του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, και με μέντορα μου την Έλενα Κοτασβήλι, παρουσίασα στο Youth Makerspace στη Λάρνακα, έργα της εν εξελίξει φωτογραφικής ενότητας They Sing a Song Only You Can Hear. Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάστηκε με τη μορφή εγκατάστασης, όπου δημιουργήθηκε ένας διάδρομος εντός του δωματίου και καλούσε τον θεατή να χρησιμοποιήσει το «φως» προκειμένου να δει τις φωτογραφίες. Κάπως έτσι προσπάθησα και εγώ να εξερευνήσω τον εαυτό μου, ρίχνοντας φως στους φόβους μου και μετατρέποντας τους σε δύναμη μου.
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι Sandy Brour στο «Πρόζακ» για τις Πέμπτες του Νιόβρη

Στον υπέροχο χώρο του καφενείου «Πρόζακ» φιλοξενούνται οι Sandy Brour κάθε βράδυ Πέμπτης, για ...

Ποιους θα δούμε στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2017

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Η ...

Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου ...

Παντελής Διαμαντίδης: Η οθόνη ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας

Quickly Photographed and Released Unharmed είναι ο τίτλος μιας σειράς οπτικοακουστικών έργων τέχνης του ...

«Ο Γενικός Γραμματέας» στον ΘΟΚ τον Νοέμβριο

«Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη ανοίγει την Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ για τη θεατρική σεζόν ...

Πικάσο σε… κυπριακό σφυρί, σε δημοπρασία της Cypria

Ενα κεραμικό του Πικάσο που παρήγαγε στο φημισμένο εργαστήρι της Madura περιλαμβάνεται στην επόμενη ...

X