Ο υπέροχος, παιχνιδιάρης «άγνωστος» σκύλος του Μανέ βγαίνει σε δημοπρασία.

Ένα έργο του Εντουάρ Μανέ του μεγάλου ζωγράφου του ιμπρεσιονισμού που κανένας δεν είχε δει μέχρι σήμερα, βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε το κατοικίδιο ζώο το 1879, ως δώρο για τη Marguerite Lathuille, κόρη ενός πανδοχέα του Παρισιού και της οποίας η οικογένεια κατέχει τον πίνακα εδώ και 140 χρόνια. Ο σκύλος, ένα γκριφόν που φέρνει το όνομα Minnay αναμένεται να κάνει «σουξέ» στη δημοπρασία και έχει εκτιμηθεί ότι θα πωληθεί για τουλάχιστον 248.000 ευρώ. Τα τελευταία 140 χρόνια, το έργο παρέμεινε στην οικογένεια Lathuille, η οποία αρνήθηκε προηγούμενες προσφορές να το πουλήσει.

Ο ειδικός τέχνης Frédérick Chanoit είπε ότι ο πίνακας, με διαστάσεις 32,5 εκατοστά έως 24,5 εκατοστά, είχε κατασκευαστεί σε 20 λεπτά και είναι ένα παράδειγμα της τεχνικής ικανότητας του Μανέ.

 

 

«Δεν είναι ένας πίνακας αριστουργηματικός, αλλά είναι μια θαυμάσια ερμηνεία της ικανότητας του Μανέ. Μια υπέροχη συμφωνία με τούφες και πινελιές που δείχνουν την ιδιοφυΐα του», είπε ο Chanoit. «Είναι διαφορετικό από τα κλασικά του έργα, αλλά δείχνει την τεχνική του ικανότητα ως ζωγράφου. Το γεγονός ότι έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ με ελάχιστα μέσα κατάφερε να παράξει αυτήν την εικόνα ενός μικρού σκύλου, που μοιάζει με μια μπάλα γούνας αλλά γεμάτη κίνηση με ζωντανά μάτια είναι εξαιρετικό».

Ο Chanoit είπε ότι ο πίνακας είχε καταγραφεί ως έργο του Μανέ, αλλά δεν είχε εκτεθεί ποτέ δημόσια από τότε που κατασκευάστηκε. Μάλιστα ήρθαν στο φως επιστολές από το 1920, όταν ένας έμπορος τέχνης ήθελε να αγοράσει το έργο από την ιδιοκτήτρια του μικρού σκύλου, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Πέρασε απευθείας στα παιδιά της, αλλά μέχρι τώρα δεν ήθελαν να το πουλήσουν.

Ο πατέρας της ιδιοκτήτριας ήταν ο Gauthier Lathuille, ιδιοκτήτης ενός καμπαρέ και αργότερα εστιατορίου που εμφανίστηκε σε άλλους πίνακες του Μανέ, όπως το Chez le Père Lathuille. Ο Μανέ ήταν συχνός επισκέπτης του εστιατορίου Lathuille στην Avenue de Clichy στην περιοχή Batignolles, μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής στους ιμπρεσιονιστές.

Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

You May Also Like

Έκθεση του ζωγράφου Νικόλα Αντωνίου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Νικόλα ...

Διαδικτυακή Πλατφόρμα interart.cy

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρης Οικονόμου παρουσιάζει τη διαδικτυακή πλατφόρμα interart.cy. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ...

Παγκύπρια έκθεση τέχνης «Life» για καλό σκοπό

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, σε συνεργασία με το Space Art for Charity, σας προσκαλούν με ιδιαίτερη ...

Ολοκληρώθηκε το Winter Fine Arts Sale από την Cypria

Το Fine Arts Sale της Cypria διεξήχθη το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου πίσω από ...

Open Call για την Έκθεση #recalling

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αλμύρα στην Πάφο η δημιουργική έκθεση #recalling, ...

Μιχάλης Αρφαράς, σύγχρονος

«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους Κύπριους χαράκτες», λέει ο Μιχάλης Αρφαράς, καθώς συζητάμε ...

X