Ο υπέροχος, παιχνιδιάρης «άγνωστος» σκύλος του Μανέ βγαίνει σε δημοπρασία.

Ένα έργο του Εντουάρ Μανέ του μεγάλου ζωγράφου του ιμπρεσιονισμού που κανένας δεν είχε δει μέχρι σήμερα, βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε το κατοικίδιο ζώο το 1879, ως δώρο για τη Marguerite Lathuille, κόρη ενός πανδοχέα του Παρισιού και της οποίας η οικογένεια κατέχει τον πίνακα εδώ και 140 χρόνια. Ο σκύλος, ένα γκριφόν που φέρνει το όνομα Minnay αναμένεται να κάνει «σουξέ» στη δημοπρασία και έχει εκτιμηθεί ότι θα πωληθεί για τουλάχιστον 248.000 ευρώ. Τα τελευταία 140 χρόνια, το έργο παρέμεινε στην οικογένεια Lathuille, η οποία αρνήθηκε προηγούμενες προσφορές να το πουλήσει.

Ο ειδικός τέχνης Frédérick Chanoit είπε ότι ο πίνακας, με διαστάσεις 32,5 εκατοστά έως 24,5 εκατοστά, είχε κατασκευαστεί σε 20 λεπτά και είναι ένα παράδειγμα της τεχνικής ικανότητας του Μανέ.

 

 

«Δεν είναι ένας πίνακας αριστουργηματικός, αλλά είναι μια θαυμάσια ερμηνεία της ικανότητας του Μανέ. Μια υπέροχη συμφωνία με τούφες και πινελιές που δείχνουν την ιδιοφυΐα του», είπε ο Chanoit. «Είναι διαφορετικό από τα κλασικά του έργα, αλλά δείχνει την τεχνική του ικανότητα ως ζωγράφου. Το γεγονός ότι έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ με ελάχιστα μέσα κατάφερε να παράξει αυτήν την εικόνα ενός μικρού σκύλου, που μοιάζει με μια μπάλα γούνας αλλά γεμάτη κίνηση με ζωντανά μάτια είναι εξαιρετικό».

Ο Chanoit είπε ότι ο πίνακας είχε καταγραφεί ως έργο του Μανέ, αλλά δεν είχε εκτεθεί ποτέ δημόσια από τότε που κατασκευάστηκε. Μάλιστα ήρθαν στο φως επιστολές από το 1920, όταν ένας έμπορος τέχνης ήθελε να αγοράσει το έργο από την ιδιοκτήτρια του μικρού σκύλου, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Πέρασε απευθείας στα παιδιά της, αλλά μέχρι τώρα δεν ήθελαν να το πουλήσουν.

Ο πατέρας της ιδιοκτήτριας ήταν ο Gauthier Lathuille, ιδιοκτήτης ενός καμπαρέ και αργότερα εστιατορίου που εμφανίστηκε σε άλλους πίνακες του Μανέ, όπως το Chez le Père Lathuille. Ο Μανέ ήταν συχνός επισκέπτης του εστιατορίου Lathuille στην Avenue de Clichy στην περιοχή Batignolles, μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής στους ιμπρεσιονιστές.

Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

You May Also Like

Έργα της Erica Eyres στο Korai Project Space

Fascinated Witness είναι ο τίτλος της έκθεσης της Erica Eyres που εγκαινιάζεται στο Korai ...

Έκθεση του εικαστικού Χρίστου Χατζηστυλιανού στην Αθήνα

Ο κύπριος εικαστικός Χρίστος Χατζηστυλιανού παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ” Πέντε Παρερμηνείες” στην ...

Ζωντανή τέχνη 46 χρόνια μετά στο Blue Bungalow του Πολ Γεωργίου

Στο τέρμα του τμήματος της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων που ανοίκτηκε την Πέμπτη 8 ...

Σημείωση στα σκουπίδια

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκαν οι νικητές των φωτογραφικών βραβείων LensCulture, που επιβραβεύουν φωτογράφους οι ...

Mountaintop: λόγος για την περφόρμανς του PASHIAS

Γράφει η Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης Η σημαντικότητα της τέχνης αποκτά μια επιπρόσθετη διάσταση ...

Zanele Muholi στην Tate Modern: Δεν είναι τέχνη, είναι εικαστικός ακτιβισμός.

London Strolling καινούριου χρόνου με τη μεγάλη αναδρομική έκθεση μίας από τις πιο δυναμικές ...

X