Ολοκληρώθηκε το Winter Fine Arts Sale από την Cypria

Το Fine Arts Sale της Cypria διεξήχθη το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου πίσω από κλειστές πόρτες στο Οίκημα της Cypria στη Λευκωσία. Εξαιτίας της πανδημίας η δημοπρασία διεξήχθη μέσω live streaming από την διεθνή πλατφόρμα δημοπρασιών έργων τέχνης www.invaluable.com

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 4 συλλέκτες κτυπούσαν τον Μυστικό Δείπνο του Merab Guramovich Abramishvili (1957-2006). Μετά από 12 κτυπήματα η τιμή του Μυστικού Δείπνου εκτοξεύτηκε στις €67.000 πετυχαίνοντας την 2η υψηλότερη τιμή δημοπράτησης έργου του Abramishvili παγκοσμίως και αποφέροντας στον οίκο περίπου €44.000 ευρώ πέραν της αρχικής του εκτίμησης για €23.000.

Η πώληση του Μυστικού Δείπνου, στην ομιχλώδη επιφάνεια του οποίου λαμβάνει χώρα μια πανθεϊστική συνάντηση, έθεσε νέο ρεκόρ διεθνώς για τις τιμές των έργων του σπουδαίου Γεωργιανού της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής εποχής ενώ ψηλές τιμές πέτυχαν στην δημοπρασία της Cypria και τα άλλα δύο έργα του Abramishvili. Συγκεκριμένα, ο ‘Αγγελος Γαβριήλ μετά από 15 κτυπήματα έφτασε σχεδόν τις €34.000 ενώ μετά από 9 κτυπήματα το Χερουβείμ άγγιξε τις €19.500. Και τα τρία έργα του Abramishvili πωλήθηκαν σε ξένους συλλέκτες αποφέροντας συνολικά πέραν των €120.000 ευρώ.

Σπουδαία θέση στο Winter Sale της Cypria κατέκτησε και ο Ελληνοκύπριος Ιερέας του Γεώργιου Πολ Γεωργίου. Το έργο, ένα από τα σπανιότερα ευρήματα της συλλογής της Cypria, συγκέντρωσε 15 κτυπήματα τριπλασιάζοντας σχεδόν την αρχική του εκτίμηση για €12.000 και αποφέροντας στον Οίκο το τελικό ποσό των €42.500.

Ο Ελληνοκύπριος Ιερέας με τις εντυπωσιακές διαστάσεις που παραπέμπουν σε βιτρό αρχαίου ναού και την οξυκόρυφη φιγούρα του ιερέα, πωλήθηκε επίσης σε ξένο συλλέκτη αλλάζοντας χέρια μετά από επτά σχεδόν δεκαετίες κατά τις οποίες βρισκόταν στη συλλογή του Taylor Garrison Belcher ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Κύπρο.

Ανάμεσα στα έργα που πωλήθηκαν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, το υπέροχο λάδι του Βρετανού Ρένου Λοϊζου Γυμνά σε Κόκκινο που απέφερε γύρω στις €3.000 ενώ ο μοναδικός Άγγελος ΙΙ , ακρυλικό σε καμβά και ξύλο, της Κύπριας μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου πωλήθηκε στην τιμή των €2.186.

Ευρώπη και Ταύρος, ένα εξαιρετικό μπρούντζινο γλυπτό του Γιώργου Κυριάκου πωλήθηκε για €4.250 ενώ πρώτη έκδοση του Da Da Dali, με σχέδιο από μελάνι που αναπαριστά τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντζα, υπογεγραμμένη από τον Salvador Dali πωλήθηκε για €3.886.

Το Άτιτλο του σημαντικού Ελλαδίτη ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη απέφερε λίγο πάνω από €2.000 ενώ η Ρεβέκα στο Πηγάδι του Στας Παράσκου και το Χαλαρώνοντας του σημαντικού Κύπριου Ανδρέα Νικολάου πωλήθηκαν εντός της τιμής εκτίμησης αποφέροντας αντίστοιχα τα ποσά των €1.578 και €1.214. Τα Κρίνα του Ανδρέα Κάραγιαν πωλήθηκε για το ποσό των €2.185.

Το Ελληνικό Αρχοντικό, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί του Νικόλαου Γύζη πωλήθηκε για €1.214 ενώ το Γυμνό με το κεφάλι προς τα κάτω Ι, σχέδιο με κόκκινο κραγιόνι σε χαρτί, του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη απέφερε το ποσό των €1.457. Το Κορίτσι του Γιάννη Μόραλη, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί, πωλήθηκε για €3.643 πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή ανάμεσα στα σχέδια με μολύβι.

Μυστικός Δείπνος – Merab Guramovich Abramishvili

«Η πανδημία έχει αλλάξει τα πράγματα στην αγορά έργων τέχνης με αποτέλεσμα οι όποιες αναστολές από μέρους των συλλεκτών σχετικά με τις online αγορές έργων τέχνης να κάμπτονται ολοένα και περισσότερο. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης είναι να κλέβουν πλέον την παράσταση σε μια δημοπρασία οι διαδικτυακοί πλειοδότες.», αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οίκου.

Το Fine Arts Sale της Cypria δημοπρατεί έργα σημαντικών Κυπρίων, Ελλαδιτών και λοιπών Ευρωπαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα και τεχνοτροπίες αποδίδοντας στη συλλογή του Οίκου μια ετερογένεια η οποία αντικατοπρίζεται με πολύ θετικό πρόσημο στις πωλήσεις έργων τέχνης που αποκτούν νέους ιδιοκτήτες.

Οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο περιλαμβάνουν προμήθειες και ΦΠΑ.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι ανηρτημένα στον ιστότοπο της Cypria: www.cypriaauctions.com

Η Cypria δέχεται ήδη εκθέματα για την επόμενη δημοπρασία που θα διεξαχθεί τον Μάϊο του 2021.

You May Also Like

Σύνδεσμος Φυτώριο|Δημόσια Τοποθέτηση για Έκτακτο Μέτρο Στήριξης Αγοράς Έργων Τέχνης

Θέμα: Έκτακτο Μέτρο Στήριξης Αγοράς Έργων Τέχνης για εμπλουτισμό της Κρατικής Συλλογής Σας κοινοποιούμε ...

Fanny Eaton: Πώς μια Tζαμαϊκανή οικιακή βοηθός πέρασε στην ιστορία της τέχνης

Η Fanny Eaton ήταν μιγάς, εργαζόμενη και μητέρα δέκα παιδιών αλλά η ομορφιά της, ...

“Me and my Friends (part 1)” στο Korai Project Space

Το Korai Project Space παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο”Me and my Friends (part 1)”, ...

Ο Damien Hirst με 10000 έργα σε πλατφόρμα NFT

Ντεμπούτο έκανε νέα ψηφιακή πλατφόρμα αγοράς έργων τέχνης με στόχο να είναι πιο ενεργητικά ...

Συζήτηση/εργαστήριο: Hand and Head walking

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ., το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας και η εικαστικός Κυριακή ...

OPEN CALL | Έκθεση με θέμα τα ενδημικά βότανα

Η GALLERY 11 προσκαλεί καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο, σε ομαδική έκθεση με θέμα ...

X