Ονήσιλος: Η νέα τοιχογραφία του Φίκου στη Λευκωσία

Η νέα τοιχογραφία του Φίκου βρίσκεται στη Λευκωσία και είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Ονήσιλου και το ποίημα του Παντελή Μηχανικού “Ονήσιλος” (1974).

Ο Ονήσιλος ήταν ο βασιλιάς που κατάφερε να ενώσει όλα τα βασίλεια της Κύπρου (πλην των Αμαθούσιων) σε μια εξέγερση εναντίον των Περσών (499 π.Χ.). Προδόθηκε, σκοτώθηκε και οι Αμαθούσιοι τον αποκεφάλισαν και κρέμασαν το κεφάλι του σε δημόσια θέα στο κέντρο της πόλης. Αργότερα, το κρανίο του έγινε κυψέλη από ένα σμήνος μελισσών – Μετά από αυτό οι Αμαθούσιοι ζήτησαν χρησμό από μαντείο το οποίο τους προέτρεψε να τον θάψουν με τιμές ήρωα και να του προσφέρουν θυσίες, όπως και έγινε.

 

 

«Βρίσκω αυτό το ποίημα τόσο εντυπωσιακό και συγκινητικό: οι συμβολισμοί, οι εικόνες που δημιουργεί … Λίγους μόλις μήνες μετά την τουρκική εισβολή (1974), ο νεκρός Ονήσιλος – που χρησιμοποιείται ως σύμβολο του αγώνα της Κύπρου για ελευθερία – ξαναζωντανεύει, κοιτάζοντας το κρανίο του, δεν περιπλανιέται “να είναι ή να μην είναι” αλλά “να πολεμήσεις ή να μην πολεμάς”- άξιζε τον κόπο; Είναι ενδιαφέρον ότι ο ποιητής δεν κατηγορεί τους εισβολείς, ούτε τις Μεγάλες Δυνάμεις για αυτήν την τραγωδία, αλλά τον Κυπριακό λαό, ο οποίος, επικεντρώθηκε σε μια καταναλωτική ευημερία, δεν μπόρεσε να υποκλέψει τα μαθήματα της ιστορίας. Όλες οι μέλισσες που έστειλε ο Ονήσιλος “πέθαναν πάνω στο παχύ δέρμα τους”. Βρίσκω αυτήν την αλήθεια τόσο διαχρονική, τόσο οικουμενική. Όποιος – είτε είναι άτομο, ομάδα ή έθνος – αγνοεί τα μαθήματα της ιστορίας, θα έχει δύσκολες στιγμές στο μέλλον. Ο Ονήσιλος ζει ακόμα, στέλνοντας μας τις μέλισσες για να μας υπενθυμίσει αυτήν την αλήθεια. 47 χρόνια από την εισβολή, 47 μέλισσες στην τοιχογραφία. Μπορούμε να ακούσουμε τον βουητό ήχο των φτερών τους;»

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

70η Μπερλινάλε: Εφιαλτικά δράματα μνήμης και εύθραστες οικογενειακές σχέσεις

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Την υποκρισία της βιομηχανίας του κινηματογράφου τόσο στην Αμερική ...

«Μια Εποχή στην Κόλαση» στα ΚΥΠΡΙΑ

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αρθούρου Ρεμπώ, το «Μια εποχή στην κόλαση», έχει ...

Το οφτό κλέφτικο στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ...

Τριήμερο αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ντίνου Κατσουρίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 2011, ...

Τα βραβεία της φετινής Μπερλινάλε

Με το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ να προβάλλεται μεταξύ 10 με 16 Φεβρουαρίου και ...

Ένας άγνωστος αριστουργηματικός πίνακας του Πολ Γκογκέν σε δημοπρασία

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί της Νέας Υόρκης, Jill Newhouse, ο οποίος παρουσιάζει το έργο ...

X