Πολιτισμός στο χείλος του γκρεμού

Ο πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. – Γουίλ Ντυράν

Λόγω της πανδημίας που επικρατεί στον τόπο μας από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων (10/1/2021) ζητούμε όπως τα αρμόδια Υπουργεία επανεξετάσουν και αναθεωρήσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τους πολιτιστικούς φορείς/δημιουργούς, μέτρα τα οποία θα πρέπει να αποσκοπούν αφενός στην προστασία των καλλιτεχνών και αφετέρου στη συνέχιση προαγωγής του πολιτισμού στον τόπο μας από τους πολιτιστικούς φορείς. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό με ότι μέσα έχουμε αλλιώς η πολιτιστική ζωή θα οδηγηθεί στον αργό θάνατό της.

Λόγω των μέτρων η επιβίωση πολλών οργανώσεων-μελών μας έχει καταστεί αδύνατη εφόσον έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον: οι πρόβες των καλλιτεχνών (θεατρικών ομάδων, μουσικών, χορωδιών κ.α.), οι συναυλίες, οι παραστάσεις και γενικά όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις. Θεωρούμε ότι η σχέση της κοινωνίας με τον πολιτισμό θα πρέπει να συνεχιστεί – είναι ανάγκη να συνεχιστεί.

Το Συντονιστικό προτείνει να εξευρεθούν τρόποι συνέχισης της πολιτιστικής ζωής και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, από όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και όλοι οι φορείς, διοργανωτές και διαχειριστές πολιτιστικών δράσεων δεν είναι ανυπέρβλητα. Υπάρχουν τρόποι και το Συντονιστικό θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα αυτό να καταθέσει τις εισηγήσεις του. Τρόποι όπως, να εφαρμοστούν έλεγχοι στην είσοδο των θεάτρων και άλλων πολιτιστικών χώρων, όπως θα αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μειωθεί το ποσοστό της πληρότητας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εργαζόμενοι στο χώρο να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, να βοηθηθούν οικονομικά από τους Δήμους και την κυβέρνηση αυτοί που τολμούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες εκδηλώσεις κ.α.

Ζητούμε να ανοίξει ένας διάλογος με την κυβέρνηση για τα προβλήματα των πολιτιστικών φορέων, των καλλιτεχνών και δημιουργών εξαιτίας της πανδημίας και την κατάθεση εισηγήσεων.

To Συντονιστικό εκπροσωπεί 50 πολιτιστικούς φορείς της Λεμεσού που περιλαμβάνουν οργανισμούς που ασχολούνται με το θέατρο, την μουσική τον χορό, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά και τη φωτογραφία, καθώς και ευρύτερα πολιτιστικά θέματα και στόχος του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, η προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής δημιουργίας και η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Λαοί χωρίς Πολιτισμό και Κουλτούρα είναι λαοί χωρίς μέλλον… Εμείς είμαστε Λαός με Μέλλον!

Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού

You May Also Like

O διάσημος γραφίστας David Tartakover στην Κύπρο

O παγκοσμίου φήμης Ισραηλινός γραφίστας Νταβίντ Ταρτακόβερ βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για μια ...

Βιβλιοθήκη Λεμεσού: ξεκινά η μετακόμιση

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Τον Μάιο 2018 ξεκινά η επιχείρηση επιστροφής των χιλιάδων τόμων ...

Μουσικό Φεστιβάλ Λευκωσίας 2012

Όταν ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» διοργάνωσε πριν από έναν χρόνο ημερίδα για το ...

«Μια Νέα Μέρα στην Κύπρο»: τοπική νεανική ορμή στα καλύτερά της

Την 21η Δεκεμβρίου 2013, οι μη κερδοσκοπικές κολεκτίβες Xorko, Ξαρκής και The Cyprus Dossier ...

Οι «αυτόχειρες» του Γκόρμλεϊ στις οροφές του Σάο Πάολο

Ακολουθώντας την έκθεση -και τον πανικό που σκόρπισε- στη Νέα Υόρκη, ο εικαστικός Άντονι ...

Η αφίσα του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού φέρνει και φέτος τον Αύγουστο μερικά από τα καλύτερα ...

X