Πολιτισμός στο χείλος του γκρεμού

Ο πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. – Γουίλ Ντυράν

Λόγω της πανδημίας που επικρατεί στον τόπο μας από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων (10/1/2021) ζητούμε όπως τα αρμόδια Υπουργεία επανεξετάσουν και αναθεωρήσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τους πολιτιστικούς φορείς/δημιουργούς, μέτρα τα οποία θα πρέπει να αποσκοπούν αφενός στην προστασία των καλλιτεχνών και αφετέρου στη συνέχιση προαγωγής του πολιτισμού στον τόπο μας από τους πολιτιστικούς φορείς. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό με ότι μέσα έχουμε αλλιώς η πολιτιστική ζωή θα οδηγηθεί στον αργό θάνατό της.

Λόγω των μέτρων η επιβίωση πολλών οργανώσεων-μελών μας έχει καταστεί αδύνατη εφόσον έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον: οι πρόβες των καλλιτεχνών (θεατρικών ομάδων, μουσικών, χορωδιών κ.α.), οι συναυλίες, οι παραστάσεις και γενικά όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις. Θεωρούμε ότι η σχέση της κοινωνίας με τον πολιτισμό θα πρέπει να συνεχιστεί – είναι ανάγκη να συνεχιστεί.

Το Συντονιστικό προτείνει να εξευρεθούν τρόποι συνέχισης της πολιτιστικής ζωής και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, από όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και όλοι οι φορείς, διοργανωτές και διαχειριστές πολιτιστικών δράσεων δεν είναι ανυπέρβλητα. Υπάρχουν τρόποι και το Συντονιστικό θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα αυτό να καταθέσει τις εισηγήσεις του. Τρόποι όπως, να εφαρμοστούν έλεγχοι στην είσοδο των θεάτρων και άλλων πολιτιστικών χώρων, όπως θα αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μειωθεί το ποσοστό της πληρότητας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εργαζόμενοι στο χώρο να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, να βοηθηθούν οικονομικά από τους Δήμους και την κυβέρνηση αυτοί που τολμούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες εκδηλώσεις κ.α.

Ζητούμε να ανοίξει ένας διάλογος με την κυβέρνηση για τα προβλήματα των πολιτιστικών φορέων, των καλλιτεχνών και δημιουργών εξαιτίας της πανδημίας και την κατάθεση εισηγήσεων.

To Συντονιστικό εκπροσωπεί 50 πολιτιστικούς φορείς της Λεμεσού που περιλαμβάνουν οργανισμούς που ασχολούνται με το θέατρο, την μουσική τον χορό, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά και τη φωτογραφία, καθώς και ευρύτερα πολιτιστικά θέματα και στόχος του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, η προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής δημιουργίας και η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Λαοί χωρίς Πολιτισμό και Κουλτούρα είναι λαοί χωρίς μέλλον… Εμείς είμαστε Λαός με Μέλλον!

Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού

You May Also Like

Οι ταινίες της εβδομάδας

The Lone Ranger Σκηνοθεσία: Γκορ Βερμπίνσκι Παίζουν οι: Τζόνι Ντεπ, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Άρμι ...

Oι ταινίες της εβδομάδας 14/02-20/02/14

The Monuments Men Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ Παίζουν οι: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζον Γκούντμαν, Μπιλ Μάρεϊ, ...

Το Σπίτι της Κύπρου ανακοινώνει τα κριτήρια παρουσιάσεων βιβλίων Κυπρίων συγγραφέων

Το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου – Σπίτι της Κύπρου ανακοινώνει τα κριτήρια ...

Αντώνης Κατσαρής: Στη Σαλαμίνα είδα ελπίδα

Γράφουν οι Σωτήρης Παρούτης, Μερόπη Μωυσέως Οσοι έτυχε -από τις χιλιάδες θεατές που γέμισαν ...

Η Γκάνα στην 58η Μπιενάλε Βενετίας

Η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, το πιο διάσημο διεθνές γεγονός τέχνης στον κόσμο, έχει ...

Αναβάλλεται η συναυλία των Duran Duran

Οι Duran Duran επαναπρογραμματίζουν την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή τους περιοδεία, ανάμεσα τους τη συναυλία στην ...

X