Το «παλάτι του Βερολίνου» ζωντανεύει ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Ευρώπη, η ανοικοδόμηση του «παλατιού του Βερολίνου» σε ένα νέο κτίριο μουσείων που ονομάζεται “Humboldt Forum”, ολοκληρώθηκε.

Το 2008, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Φράνκο Στέλλα επελέγη για την ανοικοδόμηση του «παλατιού του Βερολίνου» – κάποτε έδρα των Πρώσων βασιλιάδων – δημιουργώντας ένα νέο κτίριο μουσείων που ονομάζεται “Humboldt Forum”. Τώρα, πάνω από μια δεκαετία αργότερα, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Ευρώπη γιορτάζει την ολοκλήρωσή του. Βρίσκεται σε ένα σημαντικό ιστορικό χώρο στην καρδιά του Βερολίνου, και καταλαμβάνει έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένας χώρος που συγκεντρώνει τις τέχνες και τις επιστήμες σε ένα σύγχρονο διάλογο.

Το αρχικό παλάτι του Βερολίνου εξελίχθηκε από την περίοδο της Αναγέννησης και του δόθηκε ο διάσημος μπαρόκ χαρακτήρας του τον 18ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Andreas Schlüter και τον διάδοχό του John Friedrich Eosander. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και το 1840 ο Friedrich August Stüler πρόσθεσε ένα θόλο στο δυτικό άκρο του. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας το κατέστρεψε εντελώς τη δεκαετία του 1950.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, το παλάτι της δημοκρατίας ήταν άδειο και ερειπωμένο. Στη συνέχεια, το 2003, το Bundestag ψήφισε να το κατεδαφίσει και να ξαναχτίσει το παλάτι του Βερολίνου ως Φόρουμ Humboldt.

Tώρα ολοκληρωμένο, το νέο Φόρουμ Humboldt φιλοξενεί τέσσερις εταίρους: το Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Ίδρυμα πρωσικής πολιτιστικής κληρονομιάς), υπεύθυνο για το Μουσείο Εθνολόγων (Εθνολογικό Μουσείο) και το Μουσείο Für Asiatische Kunst (Ασιατικό Μουσείο Τέχνης) του Staatliche Museen zu Berlin (Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου), το Stadtmuseum Berlin (Μουσείο πόλης του Βερολίνου) και Humboldt-universität zu Berlin (Πανεπιστήμιο Humboldt), σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και τον χειριστή του κτιρίου, το Φόρουμ Stiftung Humboldt (Ίδρυμα Φόρουμ Humboldt).

O Ιταλός αρχιτέκτονας επιδιώκει να συνδυάσει μια σειρά αναγεννησιακών και μπαρόκ αρχών που σχετίζονται με την ιστορία του ανακτόρου, συνδυάζοντάς τα με ένα σύγχρονο όραμα. Σε ολόκληρο το κτίριο υπάρχουν αναφορές στο αρχιτεκτονικό παρελθόν του. Ωστόσο, το νέο παλάτι λειτουργεί επίσης ως ένα υπερσύγχρονο «σπίτι» για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι έξι πύλες του αντιπροσωπεύουν πύλες πόλεων και οι τρεις εσωτερικές αυλές του λειτουργούν σαν πλατείες της πόλης. Ο αρχιτέκτονας το οραματίστηκε σαν μια πόλη με τη μορφή παλατιού και τις έννοιες ανάμεσά τους να επιτρέπουν ένα ισορροπημένο συνδυασμό παλαιού και νέου – το καθένα με το δικό του, μοναδικό λεξιλόγιο μορφών και σχημάτων.

Κατασκευασμένο από ψαμμίτη, το παλάτι του Φόρουμ Humboldt είναι ορθογώνιο, κρατά πιστά την αρχιτεκτονική του μπαρόκ ενώ οι προσθήκες των νέων κτιρίων προς το ποτάμι επιτρέπουν τη δημιουργία νέων χώρων. Ο ανακατασκευασμένος εντυπωσιακός θόλος του 19ου αιώνα, ύψους 70 μέτρων, βρίσκεται πάνω από τη δυτική είσοδο. Οι τρεις αυλές ακολουθούν ένα αναγεννησιακό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι χώροι όπως εκκλησίες και πλατείες, συχνά κιονοστοιχίες και με μεγάλη είσοδο, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως χώροι για παραστάσεις ή τελετές. Είναι σχεδιασμένα εν μέρει στο μοντέρνο στιλ, και επίσης με έντονη αναφορά στο αρχικό μπαρόκ παλάτι και θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες εκδηλώσεις.

Εκτός από τις εκθέσεις, τις παραστάσεις και τους χώρους εκδηλώσεων, θα υπάρχει και το εργαστήριο Ηumboldt και άλλα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά προγράμματα σε πέντε ορόφους. Τα πρώτα τμήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό θα είναι το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ακολουθούμενο από το πρώτο μέρος του Εθνολογικού Μουσείου και του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στον δεύτερο και τρίτο όροφο της δυτικής πτέρυγας, και στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, στα τέλη του καλοκαιριού 2021.

elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Κυπριακή Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Mies van der Rohe Award 2019

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει τα πέντε (5) έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο ...

Κύπρια αρχιτέκτονας ανάμεσα στους νικητές του “Europe 40 Under 40” 2019

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Αστικών Σπουδών και το Chicago Athenaeum ανακοίνωσαν τους νικητές ...

FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art ...

Nurture Nature: Ένα δημόσιο έργο τέχνης από την Kelly Anna στην Paddington Square

Η Kelly Anna δημιουργεί μία τοιχογραφία που ντύνει το νέο εργοτάξιο του Renzo Piano ...

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης του Παν. Κύπρου

Σε στάση εργασίας κατέβηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου ...

Το Μουσείο Τέχνης Currier με υπογραφή Φρανκ Λόιντ Ράιτ ενώνεται με ένα μοναδικό βικτωριανό σπίτι

Tο Μουσείο Τέχνης Currier, ένα εκλεκτό μουσείο τέχνης στο Μάντσεστερ του Νιού Χάμσαϊρ, στις ...

X