Το σίριαλ του Parler

Στις 11 Ιανουαρίου, η Amazon κατέβασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Parler από τους σέρβερ της. Ήταν η κορωνίδα στα όσα είχαν μεσολαβήσει από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 του μήνα.

Για να πάρουμε μια ιδέα τι είναι το Parler και τι ρόλο έπαιξε στα γεγονότα, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου έγραφα στις σελίδες των διεθνών θεμάτων του «Πολίτη»:

«Στο διαδίκτυο, επικράτησε ένα σχέδιο οργανωμένο με τη μέγιστη φροντίδα. Το Buzzfeed αποκάλυψε ότι τα επεισόδια της Τετάρτης δεν ήταν ‘αυθόρμητα’ αλλά προετοιμάζονταν στρατηγικά. Παρόλο που το TheDonald κυριάρχησε, και σε άλλες γωνιές του ακροδεξιού διαδικτύου, όπως στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Parler το ‘ντου’ στο Καπιτώλιο ήταν κοινό μυστικό. ‘Αυτές οι μχχχ να μην φέρνουμε τα όπλα μας στην Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσουν. Εδώ είναι Αμερική. Γχχχ την Ουάσινγκτον. Φέρτε τα γχχ όπλα σας’, μπορούσε κανείς να διαβάσει και να δει τα 5000 likes από κάτω.»

Το Parler εμφανιζόταν ως καταφύγιο όσων είχαν «εκδιωχθεί» κυρίως από το twitter, παρόλο που ο ίδιος ο Τραμπ δεν είχε λογαριασμό. Το μέσο έγινε ο παράδεισος για ακροδεξιούς εξτρεμιστές και οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Και όχι μόνο τους φιλοξενούσε αλλά και βάθυνε το χάσμα μ’ εκείνους που πιστεύουν ακόμα ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν. Στις 8 Ιανουαρίου όταν ο Πρόεδρος εκδιώχθηκε κι αυτός από το twitter, έγινε μια μεγάλη μετακίνηση προς το Parler. Την ώρα που το έκλεισε η Amazon είχε πλέον 12 εκατ. χρήστες. Και παρόλο που είναι πολύ μικρότερο από το twitter που έχει 330 εκατ. χρήστες είναι ένα φόρουμ φανατικών. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν οργανώσεις όπως η QAnon, που πιστεύει στην παγκόσμια συνωμοσία των Εβραίων που δολοφονούν χριστιανούς για να χρησιμοποιήσουν το αίμα για τις τελετές τους, η Boogaloo που ετοιμάζεται για τον δεύτερο Εμφύλιο Πόλεμο και η Atomwaffen Division που χρησιμοποιεί hashtag όπως το #HitlerWasRight και πολλές άλλες. Ένας από τους λόγους που τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο είναι ότι οι όροι χρήσης είναι ιδιαίτερα ελαστικοί: απαγορεύεται η εγκληματική δραστηριότητα καθώς και τα spam και bots, όλα τα άλλα είναι ανοιχτά. Και όταν δεν απαγορεύσεις τη ρητορική μίσους, ρατσισμού, αντισημιτισμού… τότε την έχεις σιωπηλά επιτρέψει.

Το Parler ξεκίνησε το 2018 και στα δύο χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να συγκεντρώσει λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρήστες. Ο χώρος είχε και άλλους «γαμπρούς» όπως το Gab που συγκέντρωνε τα «άκρα της Ακροδεξιάς» αλλά το Parler κατάφερε να ξεχωρίσει χάρη σε influencers με πάρα πολλούς ακολούθους όπως ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ. Αλλά και γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι του Fox News έσπρωχναν τους θεατές τους προς το Parler.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας του Parler παραμένει άγνωστο. Ο δημοφιλής ακροδεξιός πολιτικός σχολιαστής Νταν Μπονγκίνο, συγγραφέας ενός βιβλίου για το «βαθύ κράτος» των Δημοκρατικών, έχει δηλώσει ότι ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος και μια μικρή ομάδα στενών φίλων και εργαζομένων. Ένας από τους γνωστούς είναι ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μέρσερ, ο οποίος χρηματοδότησε και την καμπάνια του Νάιτζελ Φάρατζ για το Brexit, το Breitbart News αλλά και την Cambridge Analytica.

Τι θα γίνει τώρα; Πριν φάει πόρτα από την Amazon, ούτε το Google Play ούτε το Apple Store φιλοξενούσαν πλέον την εφαρμογή για κινητές συσκευές. Το Parler μήνυσε την Amazon και πλέον μετακόμισε στην Epik όπου την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διατηρεί μόνο μία σελίδα: «σύντομα κοντά σας». Το μεγάλο στοίχημα είναι εάν η δημοσιότητα που πήρε τον τελευταίο καιρό θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά και κομβικό σημείο θα είναι το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ φτιάξει λογαριασμό σε αυτό ή όχι.

Ανεξάρτητα όμως από το μέλλον του ίδιου του Parler, το μιντιακό οικοσύστημα της παράνοιας μεγαλώνει ανησυχητικά από μέρα σε μέρα.

You May Also Like

Προσοχή, προσοχή!

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τίτλος: Αττεντιον, Αττεντιον, Αττεντιον, Επιβεβαιώστε την ταυτότητα σας ...

Έξυπνα τατουάζ για όλους

Tατουάζ βλέπουμε συνέχεια. Kυκλοφορούν ελεύθερα σε μπράτσα, λαιμούς, πλάτες, πόδια… παντού. Kαι πόσες φορές ...

Τεχνολογία για λίγους

@valia_kaimaki Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανακοίνωση της εξαγοράς της εφαρμογής whatsapp από το facebook ...

Τα apps δεν χρειάζονται μαμά

Αν είστε μία από τις τυχερές που δουλεύουν στην Apple ή στο facebook, αγαπάτε ...

Το άγχος του εθισμού

Διάβαζα μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την εξάρτηση από το διαδίκτυο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ...

Το καλάθι της Google

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω μείνει με τα μάτια γουρλωμένα, το σαγόνι πεσμένο και ...

X