«Το theYard.Residency είναι ένας ζωντανός θεσμός»

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του theYard.Residency, Κωνσταντίνα Πήτερ, μίλησε στο «Π» για την 11η έκδοση του θεσμού, που φέτος προγραμματίζεται κάτω από τη θεματική «Tracking now», επιδιώκοντας να στηρίξει αξιόλογους καλλιτέχνες και τις ιδέες τους.

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ προγραμματίζει για 11η χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency. Η φετινή διοργάνωση και οι προτάσεις κινούνται κάτω από τη θεματική «Tracing Now». Με αφορμή την υποβολή προτάσεων που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, στις 20 Ιανουαρίου η production manager και η υπεύθυνη επικοινωνίας για το theYard.Residency, Κωνσταντίνα Πήτερ, απαντά στις δικές μας ερωτήσεις, σχετικά με τον θεσμό αυτό.

Από πού εμπνευστήκατε για τη θεματική του theYard.Residency.21, με τίτλο «Tracing Now»;

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ αφουγκράζεται την τρέχουσα κατάσταση που προκύπτει από την πανδημία, αλλά και πως η πολιτεία την αντιμετωπίζει, πως η κοινωνία επηρεάζεται και τον συνεχή αναβρασμό σε όσα ακούμε και βιώνουμε. Η θεματική «Tracing Now» ήρθε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΜΙΤΟΣ, Έλενα Αγαθοκλέους, μέσα σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε θετικά στην αναβολή. Συμβαίνουν γύρω μας τόσα, εμείς πως διαπραγματευόμαστε το παρόν;

Ποιοί είναι οι στόχοι σας σαν διοργανωτές του θεσμού αυτού;

To καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις με κύριο πεδίο το θέατρο, την performance και τις παραστατικές τέχνες – προτάσεις που μπορούν να επικοινωνήσουν με το κοινό και να προτείνουν αισθητικά ολοκληρωμένες ιδέες.

Βασικός στόχος του theYard.Residency.21 είναι να παραμείνει μια ελεύθερη καλλιτεχνική πλατφόρμα, που να λειτουργεί σε ετήσια βάση στην πόλη της Λεμεσού, και να συνεχίσει να υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστατικών τεχνών. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες και οργανισμοί που επιλέγονται, είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αλλά και να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους.

Έχει την αναμενόμενη απήχηση ο θεσμός αυτός, τόσο εκ μέρους του κοινού όσο και των δημιουργών;

Το theYard.Residency είναι ένας ζωντανός θεσμός, που ξεκίνησε το 2011 ως μια συνάντηση καλλιτεχνών και εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό φιλοξενίας. Το 2020 γιορτάσαμε το 10 χρόνια του προγράμματος και με αυτή την ευκαιρία είπαμε να μελετήσουμε και εμείς πόσος κόσμος πέρασε από το Ξυδάδικο. Με μεγάλη χαρά θα σου αναφέρω εδώ ότι μέχρι το 2019 φιλοξενήσαμε 317 παραστάσεις, προσφέραμε στέγη για 1,978 καλλιτέχνες και μας επισκέφθηκαν 13,273 θεατές. Προσπαθούμε κάθε χρόνο ανάλογα με τις δυνατότητες μας – και πολλές φορές πέρα των δυνατοτήτων μας – να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καλλιτεχνών αλλά και στο να κτίσουμε μια κοινότητα γύρω από το πρόγραμμα. Νομίζω ότι κάθε χρόνο αυτό εξελίσσεται και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή των τελικών προτάσεων;

Για την φετινή χρονιά, όπως αναφέρουμε στο Ανοικτό Κάλεσμα, προτεραιότητα θα δοθεί στις προτάσεις με σύγχρονη προσέγγιση και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική ιδέα, τις συλλογικές δουλειές και την παραστατική φόρμα. Με ποιο τρόπο αφηγούμαστε, ποιά είναι η μεθοδολογία, τα εργαλεία, η παραστατική γλώσσα. Η σημερινή περίοδος είναι τόσο αβέβαιη, ωστόσο η δομή ή η αποδόμηση στις τέχνες πρέπει να μπορεί να συναντήσει το κοινό της.

Με το πρόγραμμα φιλοξενίας του, το ΜΙΤΟΣ θέλει να στηρίξει νέους καλλιτέχνες με νέες ιδέες που έχουν ανάγκη την ομπρέλα μιας πλατφόρμας, όπως επίσης πιο έμπειρους καλλιτέχνες που θα μοιραστούν την εμπειρία τους, αλλά και συμμετοχές από το εξωτερικό – που θα συμβάλουν στον γενικό προβληματισμό επεκτείνοντας τα όρια του διαλόγου γύρω από πρακτικές των παραστατικών τεχνών και της θεωρίας.

Τι ξεχωρίζει τη φετινή διοργάνωση;

Η ανάγκη να βρεθούμε κοντά, να δημιουργήσουμε, να συνομιλήσουμε. Πρακτικά, πέρα από το όσα πρόσφερε το πρόγραμμα – δωρεάν τον χώρο του Ξυδάδικου, την υποδομή, τον εξοπλισμό, αναλαμβάνει μέρος της προώθησης, καλλιτεχνική στήριξη, φροντίζει για οπτικοακουστική κάλυψη, προσφέρει τεχνική υποστήριξη, όπως και παραχωρεί όλα τα έσοδα των εισιτηρίων στους δημιουργούς – για τις δύο συμπαραγωγές μας που κάνουν πρεμιέρα στο theYard.Residency προσφέρουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους στην Λευκωσία. Επιπλέον, φέτος θα υπάρχει συμβουλευτική καλλιτεχνική στήριξη σε όλες τις προτάσεις καθ’ όλη την καλλιτεχνική διαδικασία. Θέλουμε να φέρουμε κοντά στις καλλιτεχνικές προτάσεις που θα επιλεγούν, άτομα που πιστεύουμε θα υποστηρίξουν και θα ολοκληρώσουν το όραμα του/της εκάστοτε δημιουργού/ομάδας.

Είναι η πανδημία μία αφορμή για έμπνευση και δημιουργία;

Πάντα στην ιστορία οι περίοδοι ‘κρίσης’ έφερναν σημαντικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε όλα τα πεδία της τέχνης. Θεωρώ ότι διανύουμε αυτή την κρίση – και όχι μόνο όσο αφορά την πανδημία. Αλλά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω – νομίζω εδώ έρχεται ξανά η θεματική μας «Tracing Now», άρα πως εμείς επιλέγουμε να πορευτούμε, ποια ίχνη θα σχηματίσουμε και πως θα αντιμετωπίζουμε το παρόν.

Ποιός είναι ο ρόλος των τεχνών σε τέτοιες περίεργες μέρες που βιώνουμε;

Νομίζω αυτός που ήταν πάντα – να καλύψει ανάγκες των δημιουργών, αυτό το γιατί και μετά το πώς – να προβληματίσει – να επικοινωνήσει με το κοινό – να δημιουργήσει κόσμους παράλληλους ή κόσμους ‘πραγματικούς’. Ξέρεις όμως, θα αναφέρω και κάτι που προέκυψε αυτή την περίοδο ως απάντηση. Μετά την δράση «95 stops_ Mapping the space between us», της Έλενας Αγαθοκλέους σε συνεργασία με την Nurtane Κaragil για το φεστιβάλ Buffer Fringe, που λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε ζωντανά στο διαδίκτυο σε ένα μαραθώνιο 6 ωρών, είχα ακούσει από διαφορετικά άτομα «πολλά ωραίο το project σας, εκάμετε μου παρέα». Μπορεί και αυτός να είναι ο ρόλος της τέχνης σήμερα, να επαναφέρει κάποια συντροφικότητα και να δημιουργεί αυτές τις μικρές κοινότητες.

 

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, ώρα 23:59.

Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το Έντυπο Συμμετοχής το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.mitos.org.cy στην ανακοίνωση Aνοικτό Kάλεσμα theYard.Residency.21 και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο theYard.Residency@mitos.org.cy, με τίτλο αίτηση συμμετοχής στο theYard.Residency.21.

Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, να αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYard.Residency.21, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από πενταμελή επιτροπή και απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020. Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο theYard.Residency@mitos.org.cy.

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Ο Κώστας Καυκαρίδης παρουσιάζει τα «Αριστοφανικά»

Ανοίγει ξανά τις πόρτες της ύστερα από μεγάλη απουσία η γκαλερί «Αμοργός», για να ...

Πίνακας του Καραβάτζιο θα πωλείτο για μόλις 1.500 ευρώ

Έναν χαμένο πίνακα που πιστεύεται ότι ανήκει στον ζωγράφο Καραβάτζιο δηλώνει ότι εντόπισε κριτικός ...

Νέα ατομική έκθεση του Νίκου Κουρούσιη

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη. ...

H Βiblioteca Reale στο Τορίνο φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών του 16ου αιώνα

Εργα διάσημων δημιουργών του 16ου αιώνα φιλοξενούνται ως τα μέσα Ιουλίου στην Biblioteca Reale του ...

Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός | Το έργο του εμβληματικού ζωγράφου

Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, σε ...

«Aλana» zine

Το zine Aλana δημιουργήθηκε από τέσσερις νέους Κύπριους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Young Leaders ...

X