ΒΙΒΛΙΟΚριτική|”Τρεις σκάλες ιστορία” του Σταύρου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τάκης Χατζηγεωργίου

Το βιβλίο αυτό με εμπότισε με το αναγκαίο υπόστρωμα λύπης . Εννοώ την ανάγκη , την υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία μας να έχουμε συνεχώς και αδιάλειπτα μέσα μας αυτό το αίσθημα της αθεράπευτης πληγής . Μιας πληγής που όσο κι αν περάσουν τα έτη , οι δεκαετίες , όσο και άν δέσει απο το χρόνο , πάντα γνωρίζουμε πως είναι εκεί και πως με το πρώτο άγγιγμα , με το πρώτο φως της μέρας αναγνωρίζουμε ξανά την παρουσία του. Στο σώμα και στην ψυχή μας. Στο σώμα και στην ψυχή αυτού που ονομάζομαι Πατρίδα. Και εγώ που διατείνομαι συχνά πως Πατρίδα κάθε σκεπτόμενου Ανθρώπου πρέπει να ειναι το Μέλλον, το  Μελλον ως χώρος  γεωγραφικός , σκέφτομαι ταυτόχρονα πως το μέλλον ποτέ δεν είναι ανεξάρτητο από το παρελθόν. Στο βιβλιο ´´τρεις σκάλες ιστορία ´´ του Σταύρου Χριστοδούλου , καταγράφεται επακριβώς αυτό που λέω. Πιο σωστά εγγράφεται αυτό ακριβώς που κάθε Κύπριος νιώθει στο πετσί του.

Δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση βιβλίων, ούτε ανήκω σε εκείνους που μπορούν να γράψουν μια θεμελιωμένη κριτικη. Δικός μου στόχος είναι να πώ , πόσο αξίζει να διεξέλθει κανείς αυτό το έργο . Έργο ενός Κύπριου δημιουργού με δυνατότητες στη γραφή τέτοιες που τον καθιστούν ένα από τους λίγους μαστόρους του λόγου.

Οι τρεις σκάλες ιστορία είναι μια καταγραφή των βασάνων μιας νέας γυναίκας του τόπου μας, μέσα από τα οποία περνά σχεδόν όλος ο πόνος της Κυπρου όπως μας σημάδεψε όλους από το 1974 ως σήμερα .

Δεν θέλω απλώς να διαβάσετε αυτό το έργο. Θέλω να το διαβάσουν οι νέοι της Κύπρου. Θέλω να το διαβάσουν τα παιδιά μας. Θέλω αυτή η λύπη στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή να αποτελεί συνεχές εφαλτήριο, συνεχές αγγελτήριο των υποχρεώσεων μας απέναντι στο Μέλλον και στο παρελθον μας .

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του βιασμού μιας δεκαοκτάχρονης απο ενα Τούρκο στρατιώτη το καλοκαίρι του 1974.

Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό. Ειναι η ανάγκη όπως η μνήμη αγγίζει και θωπεύει αν μπορώ να το πω έτσι όλα τα κακά που μας βρήκαν .

Προσωπικά ευχαριστώ τον Σταύρο Χριστοδούλου γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αγγίξω ξανά και με νέο τρόπο , με νέα ματιά  ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

You May Also Like

«Φωνές από Χώμα» της Κωνστάντιας Σωτηρίου

Παρουσιάστηκε την Κυριακή στην Δημοτική Βιβλιοθήκη ‘Χριστόδουλος Γαλατόπουλος’ στην Πάφο  το βιβλίο της Κωνσταντίας ...

Παρουσίαση βιβλίου «ΓΕΝΑΙΤΖΙΕΣ» της Άρτεμις Ευαγόρου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Γεναίτζιες» το οποίο υπογράφει η Άρτεμις Ευαγόρου, στην κυπριακή ...

Έκθεση για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στις ΗΠΑ

«Βασικά, η λογοτεχνία δεν είναι άλλο παρά ξυλουργική» είχε πει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ...

Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο “Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου” ...

Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά!

Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά! Ίρβιν Γιάλομ – Εκδόσεις Άγρα Ο ...

«Τα σκυλιά δεν γαβγίζουν στη Γαλλιά-Γλυπτική» της Άρτεμης Χρυσοστομίδου

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γεωργίου Χαρούμενα ποιήματα και σύντομα κείμενα θεωρίας της τέχνης, συνθέτουν το ...

X