Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Αντίγραφο του έργου “Salvator Mundi” του 16ου αιώνα από το εργαστήριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο μετράει περίπου 510 χρόνια ζωής και θεωρείται ως ένα από τα πιο πιστά αντίγραφα του γνωστού έργου, βρίσκεται πλεόν στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας, αφού είχε κλαπεί από μουσείο της Νάπολης.

Αν και παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο δημιουργός του συγκεκριμένου αντίτυπου του “Salvator Mundi”, θεωρείται πως δημιουργήθηκε στα τέλη του 1510 από κάποιον βοηθό του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου.

Το έργο ανήκει στο Μουσείο του San Domenico Maggiore στην Νάπολη, το οποίο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την ταυτότητα του πραγματικού καλλιτέχνη. Η πιο βάσιμη θεωρία δίνει τα εύσημα στον μαθητή του Leonardo, Girolamo Alibrandi.

Ο πίνακας πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε στην Ρώμη πριν μεταφερθεί στην Νάπολη από τον Giovanni Antonio Muscettola, έναν απεσταλμένο και σύμβουλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Καρόλου του Ε’.

 

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, c.1500, oil on walnut, Getty Images (Wikipedia).

 

Η αστυνομία βρήκε τον πίνακα κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος στη Strada Provinciale delle Brecce στη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, 36 ετών, εντοπίστηκε και συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε ακριβώς είχε κλαπεί ο καλά διατηρημένος πίνακας. Ωστόσο, το μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι το έργο είχε επιστραφεί από δανεισμό του σε μία έκθεση στην ιταλική πρωτεύουσα, στις αρχές του Ιανουάριου του 2020.

Το πρωτότυπο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πωλήθηκε το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s της Νέας Υόρκης. Προτού αναγνωρισθεί ως το αυθεντικό έργο, είχε πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 45 αγγλικές λίρες, τη δεκαετία του 1950.

culturenow.gr

You May Also Like

Ταινία για τους Ramones επιδιώκει η χήρα του Johny

Στην αποκάλυψη ότι έχει στα χέρια της προσφορές για την παραγωγή βιογραφικής ταινίας για ...

Ο Ανδρέας Καραγιάν διαβάζει τις «Ανήθικες Ιστορίες» του

H Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ παρουσιάζουν το βιβλίο του ...

6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Στην εξέδρα της Παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 21 ...

73ο Φεστιβάλ Βενετίας : Ένας Παράδεισος για το Χρυσό Λιοντάρι

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Μέρα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό σήμερα, με το διάσημο ηθοποιό, ...

Παρουσίαση βιβλίου | «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής»

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο Πάργα στον Στρόβολο το νέο βιβλίο της ...

Ενός λεπτού φωνή – βιντεοσκοπημένα μηνύματα για την Κύπρο

«Ενός Λεπτού Φωνή» τιτλοφορείται η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μέσω της οποίας περισσότερες ...

X