Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Αντίγραφο του έργου “Salvator Mundi” του 16ου αιώνα από το εργαστήριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο μετράει περίπου 510 χρόνια ζωής και θεωρείται ως ένα από τα πιο πιστά αντίγραφα του γνωστού έργου, βρίσκεται πλεόν στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας, αφού είχε κλαπεί από μουσείο της Νάπολης.

Αν και παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο δημιουργός του συγκεκριμένου αντίτυπου του “Salvator Mundi”, θεωρείται πως δημιουργήθηκε στα τέλη του 1510 από κάποιον βοηθό του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου.

Το έργο ανήκει στο Μουσείο του San Domenico Maggiore στην Νάπολη, το οποίο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την ταυτότητα του πραγματικού καλλιτέχνη. Η πιο βάσιμη θεωρία δίνει τα εύσημα στον μαθητή του Leonardo, Girolamo Alibrandi.

Ο πίνακας πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε στην Ρώμη πριν μεταφερθεί στην Νάπολη από τον Giovanni Antonio Muscettola, έναν απεσταλμένο και σύμβουλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Καρόλου του Ε’.

 

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, c.1500, oil on walnut, Getty Images (Wikipedia).

 

Η αστυνομία βρήκε τον πίνακα κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος στη Strada Provinciale delle Brecce στη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, 36 ετών, εντοπίστηκε και συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε ακριβώς είχε κλαπεί ο καλά διατηρημένος πίνακας. Ωστόσο, το μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι το έργο είχε επιστραφεί από δανεισμό του σε μία έκθεση στην ιταλική πρωτεύουσα, στις αρχές του Ιανουάριου του 2020.

Το πρωτότυπο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πωλήθηκε το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s της Νέας Υόρκης. Προτού αναγνωρισθεί ως το αυθεντικό έργο, είχε πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 45 αγγλικές λίρες, τη δεκαετία του 1950.

culturenow.gr

You May Also Like

Έργα τέχνης στο νέο δημαρχείο Λευκωσίας

Ειδική επιτροπή για τα έργα τέχνης που θα κοσμούν το νέο δημαρχείο Λευκωσίας στην ...

Με εγκεφαλικό νοσηλεύεται η Μονσερά Καμπαγιέ

Σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης με εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια ταξιδιού της ...

Ψηφιακή βιβλιοθήκη κυπριακών νομισμάτων

Για πρώτη φορά στο φως έρχεται η ψηφιακή βιβλιοθήκη κυπριακών μεσαιωνικών νομισμάτων της Συλλογής ...

Το μικρό κορίτσι από την Ονδούρα που κλαίει στα σύνορα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo

Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο ενός μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που κλαίει, καθώς η μητέρα ...

Μικρούτσικος, Θηβαίος και Πολυχρονίδη σε συναυλίες

O Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μαριάννα Πολυχρονίδη συναντώνται επί σκηνής και ...

Ριμέικ για την ταινία La Dolce Vita

Το πράσινο φως για ένα ριμέικ της ταινίας La Dolce Vita, του Φεντερίκο Φελίνι, ...

X