Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Αντίγραφο του έργου “Salvator Mundi” του 16ου αιώνα από το εργαστήριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο μετράει περίπου 510 χρόνια ζωής και θεωρείται ως ένα από τα πιο πιστά αντίγραφα του γνωστού έργου, βρίσκεται πλεόν στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας, αφού είχε κλαπεί από μουσείο της Νάπολης.

Αν και παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο δημιουργός του συγκεκριμένου αντίτυπου του “Salvator Mundi”, θεωρείται πως δημιουργήθηκε στα τέλη του 1510 από κάποιον βοηθό του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου.

Το έργο ανήκει στο Μουσείο του San Domenico Maggiore στην Νάπολη, το οποίο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την ταυτότητα του πραγματικού καλλιτέχνη. Η πιο βάσιμη θεωρία δίνει τα εύσημα στον μαθητή του Leonardo, Girolamo Alibrandi.

Ο πίνακας πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε στην Ρώμη πριν μεταφερθεί στην Νάπολη από τον Giovanni Antonio Muscettola, έναν απεσταλμένο και σύμβουλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Καρόλου του Ε’.

 

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, c.1500, oil on walnut, Getty Images (Wikipedia).

 

Η αστυνομία βρήκε τον πίνακα κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος στη Strada Provinciale delle Brecce στη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, 36 ετών, εντοπίστηκε και συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε ακριβώς είχε κλαπεί ο καλά διατηρημένος πίνακας. Ωστόσο, το μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι το έργο είχε επιστραφεί από δανεισμό του σε μία έκθεση στην ιταλική πρωτεύουσα, στις αρχές του Ιανουάριου του 2020.

Το πρωτότυπο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πωλήθηκε το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s της Νέας Υόρκης. Προτού αναγνωρισθεί ως το αυθεντικό έργο, είχε πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 45 αγγλικές λίρες, τη δεκαετία του 1950.

culturenow.gr

You May Also Like

Προκύρηξη διαγωνισμού για εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Kύπρου (ΠΙΤΚ) προκηρύσσει διαγωνισμό για την εικονογράφηση του βιβλίου ...

Redesign Fashion Thematic Exhibition από το Δώστου Chance

Το Δώστου Chance διοργανώνει την εκπαιδευτική και θεματική έκθεση Redesign Fashion Thematic Exhibition, τον ...

Εικόνες από το Κυπριακό Περίπτερο στη Μπιενάλε Βενετίας

Στην Καστέλο 3865, ένα δρόμο πολύ κοντά στην Πύλη των Λεόντων και δίπλα στην Αρσενάλε ...

1ο Διεθνές Poetry Slam στη Λευκωσία

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο και με στόχο ...

Η Μοσούλη του ISIS μέσα από τα σκίτσα μίας εικονογράφου/δημοσιογράφου

Σε ένα τοπίο μέσων ενημέρωσης των tweets, Snaps και Facebook Lives, η Molly Crabapple ...

Ο Μάρτιος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, καλωσορίζει την άνοιξη με μια σειρά εκδηλώσεων για όλα τα γούστα, ...

X