Υγιές το 2021

Αν το 2020 ήταν ο Τζόφρεϊ Μπαράθιον τότε υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες το 2021 να είναι ο Ράμσεϊ Μπόλτον και ζήτω που καήκαμε. Το είδα στον τοίχο του εξαίρετου art director Δημήτρη Φωτόπουλου, και το εκτίμησα. Γιατί πολλές ελπίδες βάλαμε στον νεαρό αυτό χρόνο που μόλις μπήκε και να το προσέξουμε μήπως προσγειωθούμε απότομα. (Τώρα αν δεν ξέρετε ποιος είναι ποιος από τους παραπάνω ήρωες του Game of Thrones έχουμε αρκετή καραντίνα ακόμα μπροστά μας για να πιάσετε τη σειρά από τον πρώτο κύκλο, να την τελειώσετε, πιθανόν να διαβάσετε και τα βιβλία για να δείτε τις διαφορές.)

Ούτε προβλέψεις ούτε καζαμία μπορεί να έχουμε για φέτος αφού δεν ξέρουμε καν πώς θα είναι η χρονιά που έρχεται, πολλώ δε μάλλον να κάνω την Πυθία για τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς που μας περιμένουν στο επόμενο διάστημα. Σκέφτομαι μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να πάνε πάρα πολλά πράγματα πίσω γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί ύφεση και πόσα καινούργια iPhone να έχουμε φέτος αν δεν υπάρχει κάποιος να τα αγοράσει; Γιατί γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι σημασία δεν έχει η πρόοδος της τεχνολογίας αλλά το αν μπορούν να δημιουργηθούν προϊόντα που να πουλάνε.

Όμως η πανδημία άλλαξε κατά πολύ τις αγοραστικές μας συνήθειες. Ολόκληροι τομείς κατανάλωσης μεταμορφώθηκαν, για παράδειγμα η μόδα. Τι φορέσαμε το 2020; Πιτζάμες και παντόφλες. Να σας δώσω και ένα άλλο προσωπικό παράδειγμα; Τα ασύρματα ακουστικά ήταν απαγορευμένα στο σπίτι μας, δεν υπήρχε κανένας λόγος να φορτώνουμε το κορμί μας με λίγη ακτινοβολία ακόμα, ειδικά η νεολαία που ξυπνάει και κοιμάται με το WiFi ανοιχτό αλλά και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας γύρω της (για να μην πω και για τον φούρνο μικροκυμάτων και γίνω υπερβολική). Μετά την πανδημία ο καθένας απέκτησε τα δικά του και μάλιστα για τα Χριστούγεννα κάποιοι πέρασαν και σε ανώτερο επίπεδο με noise cancelling. Γιατί πώς να τα βγάλεις πέρα σε ένα σπίτι όταν όλοι είναι πάνω από έναν υπολογιστή ή ένα φορητό μηχάνημα θέλουν δεν θέλουν; Εγώ πάλι ανακάλυψα ότι ωραία τα μαθήματα πιλάτες μέσω zoom αλλά άμα δεν έχεις τα ακουστικά στα αφτιά σου δουλειά δεν γίνεται.

Όμως το ζουμί δεν είναι στα ακουστικά αλλά στο μάθημα μέσω zoom και αυτό είναι μία «τάση» που μόνο τα πάνω της έχει να πάρει τους επόμενους μήνες: τηλεμαθήματα, τηλεργασία, τηλεψώνια, τηλεδιασκέδαση έχουμε πολλά ακόμα να δούμε, πολλές υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουμε και πιθανώς και ν’ αγοράσουμε.

Η άλλη μεγάλη «τάση» είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα όσα θα προσφέρει στην επιστήμη. Για μια γρήγορη και με απλά λόγια επισκόπηση του πώς μας βοήθησε με την Covid-19 ακούστε τη δημοσιογράφο και ειδική επί της ΤΝ (ή ΑΙ στα αγγλικά) στα «Λόγια της Καραντίνας», το podcast που έφτιαξα από το σπίτι (bit.ly/3hDBWAF).

Οι εφαρμογές για το «έξυπνο σπίτι» επίσης θα συνεχίσουν ν’ αναπτύσσονται (ακούστε κι εδώ: bit.ly/2MjGNez). Αφού τα σπίτια τα τακτοποιήσαμε, τα καθαρίσαμε, τα βάψαμε και τους αλλάξαμε έπιπλα, όλο και περισσότεροι θα αγοράζουμε και έξυπνες λάμπες.

Και τέλος μια τεχνολογία που έχει ήδη πάρει μπρος και παρόλο που η φόρα της μπορεί ν’ ανακοπεί και να καθυστερήσει κάπως είναι η «αυτόνομη οδήγηση» και τα αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους.

Η πανδημία έσπρωξε την τεχνολογία προς τα εκεί που ήθελε. Δύσκολα θα δούμε πολύ καινούργια πράγματα αλλά θ’ ανθήσουν άλλα που τα είχαμε και δεν τα εκτιμούσαμε. Οτιδήποτε μας φέρνει πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, στο σχολείο, στον τόπο δουλειάς, όπως η επαυξημένη ή η εικονική πραγματικότητα έχουν περιθώριο να δουν μια ανάπτυξη που δεν την περίμεναν.

Και όλα αυτά με τα social να παίρνουν φωτιά όπως και οι υπηρεσίες streaming. Καλώς ήρθατε στον μετα-καραντίνα κόσμο. Χρόνια Πολλά και υγιές το 2021.

You May Also Like

Μια βροχερή Κυριακή

Έχω απλώσει τα ρούχα και είμαι στην κουζίνα για το γνωστό βραδινό μάζεμα. Ακούω ...

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 472 ψήφους ένα ψήφισμα με το ...

Τα ψέματα του facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αν πιστέψουμε όσα διαβάζουμε στο facebook, τότε η ...

Ψηφιακή κατάθλιψη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για πολλούς ένας ...

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα

Αυτό που ξεκίνησε στην Αυστραλία πριν από δέκα μέρες μου ‘χει χαλάσει τον ύπνο. ...

Από τον καουμπόη του Marlboro στους Instagram Influencers

Την περασμένη εβδομάδα στην πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας κυριάρχησε ...

X