Άντονι Γκόρμλεϊ¨: Υπέρ επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης και επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 ως το 2015, Άντονι Γκόρμλεϊ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό British Archaeology είπε: «Θα χαιρόμουν να επιστραφούν, διότι νομίζω ότι οι τωρινές γκαλερί δεν είναι ένα μέρος που προκαλεί ιδιαίτερη έμπνευση».

Ο κ. Γκόρμλεϊ, δημιουργός μεταξύ άλλων του επιβλητικού χαλύβδινου αγάλματος ύψους 20 μέτρων «Άγγελος του Βορρά» που βρίσκεται σε λόφο του Γκέιτσχεντ στη βόρεια Αγγλία, εμφανίζεται γενικότερα επικριτικός έναντι του Μουσείου.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να βγουν από το υπόγειο» τα υποτιμημένα αριστοτεχνήματα του αφρικανικού πολιτισμού που τα χαρακτηρίζει θύματα «μεταποικιακής φαυλότητας», ότι ο πολιτισμός της βόρειας και νότιας Αμερικής «διαστρεβλώνεται» και ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να απεμπλακεί από την «εμμονή» του με τον κλασικό κόσμο, «ιδίως τη Μεσόγειο».

«Χρειάζεται πλήρη επανοικοδόμηση», σχολιάζει αναφερόμενος στον τρόπο που έχει στηθεί η πλούσια συλλογή του λονδρέζικου Μουσείου.

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αρχιεπίσκοπος για Εθνολογικό Μουσείο: Να φύγουν μέχρι τον Ιούνιο

Συγκρότημα μουσείων περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής επιδιώκει να δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, στο πλαίσιο ...

Πέθανε ο συγγραφέας Άμος Οζ

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ πέθανε απο καρκίνο στην ηλικία των 79 ετών. Ο ...

Τοπικά σχήματα συνδράμουν στην κινητοποίηση για τις κυπριακές ακτές

Τα τοπικά μουσικά σχήματα Monsieur Doumani και Sandy Brour αλλά και μέλη του σχήματος ...

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού σε εικόνες

«ΙCY 357», από την ομάδα aRttitude Στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης της οδού Σαλαμίνας Keep ...

Λευκωσία Loop Festival 2018

Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει για ακόμη μια χρονιά το Λευκωσία Loop Festival, στις 22 ...

16 χιλιάδες λίρες για σπάνια φωτογραφία των Beatles

Θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου Abbey Road, των Beatles. ...

X