Αρχιτεκτονική 2021: Χώροι αναμονής με κοινωνική αποστασιοποίηση στο Τορόντο

Στο Τορόντο, οι Χειμερινοί Σταθμοί (Winter Stations) σχεδιάστηκαν βάσει της κοινωνικής απομόνωσης και τι σημαίνει αυτή για τον καθένα και την καθεμία μας, έπειτα από τη νέα συνθήκη εγκλεισμού που έφερε ο COVID-19.

Για το φετινό διαγωνισμό σχεδιασμού χώρων αναμονής – στάσεων, ζητήθηκε οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων να περιλαμβάνουν και τη νέα συνθήκη απομόνωσης, που φέρει η πανδημία. Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων, πήραν παράταση εξαιτίας του COVID-19.

 

© canadianarchitect

 

Στο έβδομο έτος “ζωής” της διοργάνωσης, οι Winter Stations προσκαλούν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές/σχεδιάστριες να δημιουργήσουν “επιλογές παραπλανήσεων” κοντά στην θάλασσα, ώστε οι κάτοικοι να έχουν την δυνατότητα απολαύσουν την περιοχή της παραλίας ακόμα και κατά τη διάρκεια των μακρών και συνάμα σκληρών χειμώνων του Καναδά.

Κάποια από τα σχέδια, τα οποία διακρίθηκαν στον διαγωνισμό για το ετήσιο πρόγραμμα σχεδιασμού χειμερινών σταθμών του Τορόντο ήταν ένα ιδιαίτερο ροζ τόξο, ένα τεράστιο κοχύλι, ένας φορτιστής υπολογιστή και κατασκευές από δενδρύλλια.

 

© canadianarchitect

© canadianarchitect

 

“Οι νικηφόρες εγκαταστάσεις ανταποκρίθηκαν στο θέμα του “καταφυγίου”, το οποίο κάλεσε τους σχεδιαστές να προβληματιστούν για την συνεχιζόμενη πανδημία και να εξετάσουν τι σημαίνει καταφύγιο για τον καθένα μας: ένα καταφύγιο, ένα μέρος άνεσης και ασφάλειας, χώρος απομόνωσης”, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Από τους σχεδιαστές και τις σχεδιάστριες, ζητήθηκε ακόμα να σχεδιάσουν βάσει των προβλέψεων τους και των προσωπικών τους εκτιμήσεων, για ένα ακόμα πιο απομονωμένο “τοπίο” σε σχέση με αυτό που βιώσαμε το χρόνο που μας πέρασε.

 

© canadianarchitect

© canadianarchitect

 

Η κατασκευή των χειμερινών σταθμών 2021 έχει σημειώσει καθυστέρηση λόγω επαρχιακών αποκλεισμών εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα κατασκευαστούν μόλις αρθούν οι περιορισμοί.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι ζωγράφοι και τα «λευκά» έργα τέχνης

Snow Falling in the Lane – Edvard Munch Hunters in the Snow – Pieter ...

Helene Kröller-Müller: Μία από τις πρώτες γυναίκες συλλέκτριες στον κόσμο

Η Helene Kröller-Müller που το όνομά της είναι συνδεδεμένο με ένα από τα ωραιότερα ...

Εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή

Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία ...

Πεντέμισι ώρες «ξενάγησης» στο Μουσείο Ερμιτάζ

Μια ματιά σε 45 αίθουσες, 588 έργα τέχνης -έργα Ρέμπραντ, Ρούμπενς και Καραβάτζο, ανάμεσα ...

Έργα της Μαρίας Χατζηττοφή στην γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Μαρίας Χατζηττοφή με τίτλο ...

Επερχόμενες Δράσεις ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις επιβεβαιωμένες επερχόμενες δράσεις του για το 2021, ...

X