Έκθεση “Αναζητώντας Ρίζες” στο NiMAC

To NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση Αναζητώντας Ρίζες, σε επιμέλεια Ιουλίτας Τουμαζή.

Καλλιτέχνες: Παναγιώτης Ανδρέου, Ed Compson, Serena Maria Dicks, Λίζυ Ιωαννίδου & Αλεξάνδρα Κρστιτς, Χριστιάνα Ιωάννου, Νεφέλη Κεντώνη, Ελένη Κινδύνη, Dize Kükrer, Μαριέττα Μαυροκορδάτου, Ελένη Οδυσσέως, Κατερίνα Παΐση, Νικολέτα Παπαξενοφώντος, ∆έσποινα Πετρίδου, Ιωάννα Σίνκλαιρ, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Ελένη Χανδριώτου και Νατάσα Χαραλάµπους.

 

 

Η έκθεση “Αναζητώντας Ρίζες” συγκεντρώνει δεκαοκτώ καλλιτέχνες που γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, οι οποίοι εξερευνούν την έννοια της διαμόρφωσης ταυτότητας, εν μέσω μιας κρίσης ταυτότητας που επικρατεί τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από ανοικτή πρόσκληση, διερευνούν, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, τον ρόλο των πολιτιστικών ριζών, της παράδοσης και της κληρονομιάς στην ανάπτυξη και τη διαχείριση της ταυτότητας, τον τρόπο που η γλώσσα δομεί την κάθε εξατομικευμένη υπόσταση και τον βαθμό στον οποίο η «κυπριακότητα», ή το ανήκειν σε μια πολιτισμική/εθνική ταυτότητα, επηρεάζει τον αυτοπροσδιορισμό μας.

Υιοθετώντας την έννοια των «ριζωμάτων», των Gilles Deleuze και Félix Guattari, η έκθεση δεν επιχειρεί να ανιχνεύσει τον μίτο διεξόδου από τον ατέρμονο λαβύρινθο των σύγχρονων ταυτοτήτων, αλλά ακολουθεί τις ρίζες που εναποτέθηκαν από τα διάφορα εικαστικά έργα, τα οποία συνδιαλέγονται διαρκώς μεταξύ τους, υποδεικνύοντας κάποια από τα στοιχεία που οι καλλιτέχνες κατανοούν ως καίρια συστατικά του εαυτού τους.

Προσφεύγοντας σε ποικίλα θεωρητικά πλαίσια για τη διερεύνηση της ταυτότητας όπως, μεταξύ άλλων, την υπαρξιακή φιλοσοφία, τις τρίτου κύματος φεμινιστικές θεωρίες, τις μετα-αποικιακές και μετα-στρουκτουραλιστικές προσεγγίσεις, η έκθεση “Αναζητώντας Ρίζες” εξετάζει το θέμα υπό το πρίσμα ενός πολυδιάστατου κριτικού φακού και με τη χρήση διαφορετικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η κεραμική, η χαρακτική, η τέχνη του βίντεο, οι εγκαταστάσεις, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η φωτογραφία και η περφόρμανς.

Παρόλο που είναι αδύνατο να εντοπίσουμε και να πλάσουμε μία και μοναδική πολιτιστική ταυτότητα, η προσπάθεια να τη διερευνήσουμε έχει αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά που, ως παιδιά/εγγόνια μιας μεταμοντέρνας εποχής, μοιράζονται ανησυχίες οι οποίες διασυνδέονται με τη διάλυση των ψευδαισθήσεων από τις μεγάλες αφηγήσεις του παρελθόντος, ενώ ενστερνίζονται μία αποσπασματική κοσμοθεωρία και κατά συνέπεια μία αποσπασματική, μη-γραμμική και μη-μοναδική άποψη της υποκειμενικότητας. Η κρίση ταυτότητας είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο έντονη σε ένα μετααποικιακό χώρο, όπως η Κύπρος, που πάλεψε ιστορικά με διαφιλονικούμενες αφηγήσεις και μύθους σε σχέση με την πολιτιστική και εθνική της ταυτότητα. Ως εκ τούτου, η έκθεση “Αναζητώντας Ρίζες” είναι μια προσπάθεια εξερεύνησης των ποικίλων τρόπων με τους οποίους οι νέοι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν τα καίρια χαρακτηριστικά του ανήκειν.

 

 

Διάρκεια: 2 – 27 Μαρτίου 2021

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο / 10 π.μ. – 9 μ.μ.

NiMAC
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]
Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία | T: 22797400 | Ε: info@nimac.org.cy
www.nimac.org.cy | https://www.facebook.com/NiMACnicosia | instagram.com/nimac_cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ήχος από κόκκαλα που σπάνε» στις Αποθήκες ΘΟΚ

Δύο ανήλικα παιδιά που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται ραγδαία είναι οι πρωταγωνιστές ...

Εικαστική εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης για πρώτη φορά στη Δήλο

Για πρώτη φορά η Δήλος, κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ...

Ο θείος μου, Πολ Γεωργίου

«Καιρός να αρχίσουμε τη γνωριμία», είχε γράψει ο Γιώργος Σκοτεινός αμέσως μετά τον θάνατο ...

Dance Waves Festival: 12 & 13 Δεκεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Επαναπρογραμματίσαμε και ετοιμαζόμαστε να αποκαλύψουμε 7 έργα Κύπριων χορογράφων στο Egomio Black Box Theatre. ...

Θετική εξέλιξη για έργα τέχνης στο κτήριο του ΘΟΚ

Την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου του ...

«Το theYard.Residency είναι ένας ζωντανός θεσμός»

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ προγραμματίζει για 11η χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency. ...

X