Επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο θα μελετήσει την ιστορία απόκτησης των εκθεμάτων του

Επιμελητήρια αρχαιοτήτων, με αποστολή να μελετήσει την ιστορία απόκτησης των εκατομμυρίων εκθεμάτων του, προσέλαβε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, σύμφωνα με το μηνιαίο καλλιτεχνικό περιοδικό The Art Newspaper.

Η Ίζομπελ ΜακΝτόναλντ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λόγω των lockdown κατά του κορωνοϊού έχει τεθεί εξ αρχής υπό αναστολή εργασίας και στην ουσία δεν έχει αρχίσει την εργασία της. Η πρόσληψη έγινε εν μέσω εντεινόμενων αιτημάτων για επανεξέταση είτε της νομιμότητας είτε της ηθικότητας του τρόπου απόκτησης διαφόρων πολιτιστικών θησαυρών του μουσείου, με πρώτιστα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει στο The Art Newspaper ότι «δεν είναι σκοπός αυτού του ρόλου να εξετάσει τις συγκεκριμένες ιστορίες διαφιλονικούμενων αντικειμένων», αν και η μελέτη «θα καλύπτει τομείς της συλλογής, που περιλαμβάνουν διαφιλονικούμενα αντικείμενα». Δεν υπάρχει πάντως καμία υπόνοια ότι ο ρόλος συνδέεται με πιθανή εξέταση του διαρκούς αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ή την επιστροφή άλλων εκθεμάτων σε χώρες που τα διεκδικούν. Όπως τονίζεται, η νέα θέση εργασίας προβλέπει την εξέταση «γενικότερων θεμάτων» που συνδέονται με παρελθούσες αποκτήσεις εκθεμάτων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το αντικείμενο του νέου ρόλου σημαίνει πως είναι πιθανό ότι «ζητήματα όπως ο ρόλος του δουλεμπορίου και της αυτοκρατορίας θα σχετίζονται με κάποια από την έρευνα που θα γίνει». Η ίδια πρόσθεσε: «Πρωταρχικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια υψηλού επιπέδου ανάλυση της ιστορίας της συλλογής. Θα κοιτάξει τα ευρύτερα μοτίβα του πώς διαφορετικά είδη αντικειμένων από διαφορετικά μέρη του κόσμου εισήχθησαν στη συλλογή και θα τα τοποθετήσει σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο».

Τμήμα των πορισμάτων των μελετών της νέας εφόρου αναμένεται να δημοσιευθεί.

Φωτογραφία: © Courtesy the Trustees of the British Museum

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Χορευτικές Γέφυρες» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπριων και Ισραηλινών χορευτών και χορογράφων στήνονται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο ...

Art Deal by Kapatays στις 21 και 22 Μαρτίου

Η νέα έκδοση του Art Deal By Kapatays πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή ...

Maniera Cypria μέχρι τις 12 Αυγούστου

Η πλούσια ιστορία της Κύπρου αποτελεί το σκηνικό για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του νησιού, ...

Μπιενάλε Λάρνακας: τελετή βράβευσης

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 σην Δημοτική πινακοθήκη Λάρνακας παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας Αντρέα ...

Πέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά

Την τελευταία της πνοή άφησε, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, σε ηλικία 89 ...

Πρώτος σε διεθνή διαγωνισμό ο Γιάννος Σαββίδης

Την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου κιθαρίστα της μέταλ ...

X