Επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο θα μελετήσει την ιστορία απόκτησης των εκθεμάτων του

Επιμελητήρια αρχαιοτήτων, με αποστολή να μελετήσει την ιστορία απόκτησης των εκατομμυρίων εκθεμάτων του, προσέλαβε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, σύμφωνα με το μηνιαίο καλλιτεχνικό περιοδικό The Art Newspaper.

Η Ίζομπελ ΜακΝτόναλντ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λόγω των lockdown κατά του κορωνοϊού έχει τεθεί εξ αρχής υπό αναστολή εργασίας και στην ουσία δεν έχει αρχίσει την εργασία της. Η πρόσληψη έγινε εν μέσω εντεινόμενων αιτημάτων για επανεξέταση είτε της νομιμότητας είτε της ηθικότητας του τρόπου απόκτησης διαφόρων πολιτιστικών θησαυρών του μουσείου, με πρώτιστα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει στο The Art Newspaper ότι «δεν είναι σκοπός αυτού του ρόλου να εξετάσει τις συγκεκριμένες ιστορίες διαφιλονικούμενων αντικειμένων», αν και η μελέτη «θα καλύπτει τομείς της συλλογής, που περιλαμβάνουν διαφιλονικούμενα αντικείμενα». Δεν υπάρχει πάντως καμία υπόνοια ότι ο ρόλος συνδέεται με πιθανή εξέταση του διαρκούς αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ή την επιστροφή άλλων εκθεμάτων σε χώρες που τα διεκδικούν. Όπως τονίζεται, η νέα θέση εργασίας προβλέπει την εξέταση «γενικότερων θεμάτων» που συνδέονται με παρελθούσες αποκτήσεις εκθεμάτων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το αντικείμενο του νέου ρόλου σημαίνει πως είναι πιθανό ότι «ζητήματα όπως ο ρόλος του δουλεμπορίου και της αυτοκρατορίας θα σχετίζονται με κάποια από την έρευνα που θα γίνει». Η ίδια πρόσθεσε: «Πρωταρχικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια υψηλού επιπέδου ανάλυση της ιστορίας της συλλογής. Θα κοιτάξει τα ευρύτερα μοτίβα του πώς διαφορετικά είδη αντικειμένων από διαφορετικά μέρη του κόσμου εισήχθησαν στη συλλογή και θα τα τοποθετήσει σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο».

Τμήμα των πορισμάτων των μελετών της νέας εφόρου αναμένεται να δημοσιευθεί.

Φωτογραφία: © Courtesy the Trustees of the British Museum

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Oι κάδοι και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι της Νέας Υόρκης γέμισαν λουλούδια

Tο «Lewis Miller Design», κατάφερε να μετατρέψει τη δυσοσμία των κάδων στους δρόμους της ...

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Παράλληλου Προγράμματός του συνδιοργανώνει με ...

Κυπριακή συμμετοχή στην έκθεση Βιβλίου της Λειψίας

Στο φόρουμ «Μικρές γλώσσες, Μεγάλες λογοτεχνίες» της Έκθεσης Βιβλίου της Λειψίας συμμετείχε και φέτος ...

Δράση συμπαράστασης στις Pussy Riot, στη Λευκωσία

Οι χαρακτηριστικές χρωματιστές κουκούλες των Pussy Riot έκαναν χθες την εμφάνισή τους στα αγάλματα του ...

Έκθεση για τα σταμπωτά μαντήλια στο Λεβέντειο Μουσείο

«Τα σταμπωτά μαντήλια και ο τελευταίος μαντηλάρης» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται ...

54ο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι | Η Ευρώπη μπροστά στη ξενοφοβία και την απουσία του πατέρα

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία ...

X