Επίστολή της ηθοποιού Πόπης Αβρααμ προς τον ΠτΔ

Η ηθοποιός Πόπη Αβράαμ απεθύνει ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με την έννοια του πολιτισμού.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε παλαιότερο σημείωμα μου απευθύνθηκα σε σας και την κυβέρνησή σας με ένα φιλολογικό ερώτημα: Γνωρίζετε τί σημαίνει πολιτισμός;

Τότε, βεβαίως, δεν μπορούσα να φανταστώ το χάος που μπορούσε να σας χωρίζει εσάς και την κυβέρνησή σας απ’ αυτή τη μικρή λέξη. Πολιτισμός!

Τότε είχα κατά νου, τη διαχείρισή σας, εν μέσω πανδημίας, έναντι των καλλιτεχνών και των ανθρώπων των γραμμάτων, την υποτίμησή σας απέναντί μας ως να ήμασταν ενοχλητική, αμελητέα μειονότητα ελάχιστων κουνόσιυλλων και κκιλίντζιρων ανθρώπων που βαριούνται να δουλέψουν και μοναδική τους έννοια είναι να προβάλλονται για να τυγχάνουν δημοσιότητας, ενίοτε κάμνοντας τα παλλούτζια τους χρυσά. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η αντίληψη που έχουν και πλείστοι συμπολίτες μας για μας;

Γιατί αυτό αφέθηκε να καλλιεργηθεί από την πολιτεία εν μέσω των χρόνων. Ούτε ότι σπουδάζουμε ή εξαντλούμαστε στις πρόβες, ότι θέλουμε άλλες τόσες ώρες μελέτης και εξάσκησης στο σπίτι, ότι μας διακατέχει η αγωνία αν το επόμενο τρίμηνο θα βρούμε δουλειά.

Τότε, είχα κατά νου την απίστευτη διαφθορά που ολοένα και επιβεβαιώνεται, την διαπλοκή που μας αφήνει όλους ενεούς. Γιατί κύριε Πρόεδρε, μπορεί να λέτε ότι το θέμα έληξε, και τελεία και παύλα, αλλά ο κόσμος, εμείς όλοι, δεν πειστήκαμε. Και δεν πειστήκαμε γιατί; Γιατί οι πλείστοι εξ ημών γνωρίζουμε! Τίποτα δεν μένει κρυφό, γιατί πάντα η δυσωδία απλώνεται και μας φράζει τα ρουθούνια. Ξέρουμε κύριε Πρόεδρε!

Ομολογώ όμως πως διαρκώς μας εκπλήσσετε. Και εσείς και η κυβέρνηση σας. Έχετε μεγάλη γκάμα αυταρχισμού και απαξίωσης. Η ηθική σας και η δημοκρατικότητά σας έχει πιάσει πάτο. Από τον τρόπο που απευθύνεστε στους δημοσιογράφους μέχρι τα αυστηρού ύφους διατάγματά σας. Από τις ενέργειες τής κ. Γιολίτη μέχρι τον τρόπο που εσείς χειριστήκατε και εμποδίσατε την απάντηση της σε δημοσιογράφο. Από τα απροκάλυπτα ψεύδη σας έναντι στοιχείων που έβγαλε στη φόρα ¨δημοσιογράφος¨, όπως αποκαλούσατε τον Αντρέα Παράσχο, μέχρι τη συγκάλυψη του θέματος με τις διαπλοκές σας.

Και τώρα, η αχρείαστη και αδιανόητη άσκηση βίας απέναντι σε ανθρώπους που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, αλλά που είχαν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Γιατί δεν στάλθηκαν οι ίδιοι αστυνομικοί όταν στη Στασικράτους έτρωγαν, έπιναν και χόρευαν εκατοντάδες πολίτες μπροστά από στημένους πάγκους, σε μαγαζιά που ανήκουν συμπωματικά σε αξιωματούχους; Γιατί δεν στέλνονται στα mall και τα σουπερμάρκετ όπου υπάρχει το αδιαχώρητο; Γιατί δεν στάλθηκαν στη διαδήλωση που έγινε παλιότερα στη Λεμεσό με εξτρεμιστικά στοιχεία;

Μήπως γιατί εκεί δεν κινδύνευε ή δεν κινδυνεύει και δεν αμφισβητείται το σάπιο κατεστημένο σας;

Κύριε Πρόεδρε και η κυβέρνησή σας, για να επανέλθω στο ερώτημα του προηγούμενου σημειώματος μου θέλω να μου επιτρέψετε να απαντήσω στο τι είναι πολιτισμός γιατί φαίνεται πως δεν ξέρετε ούτε εσείς ούτε και η κυβέρνηση σας, με πρωταγωνίστρια την υπό την προστασία σας υπουργό δικαιοσύνης.

Πολιτισμός σημαίνει να δέχομαι την αντίθετη άποψη.

Πολιτισμός σημαίνει να υπερασπίζομαι την αντίθετη άποψη.

Πολιτισμός σημαίνει να στηρίζω την αντίθετη άποψη. Να δέχομαι τη διαμαρτυρία. Να την αφουγκράζομαι.

Πολιτισμός σημαίνει πολιτική ισότητα, σημαίνει αλληλεγγύη, σημαίνει δημοκρατία. Κι εσείς κύριε πρόεδρε και η κυβέρνηση σας, με πρωταγωνίστρια την υπουργό δικαιοσύνης, καταλύσατε τη δημοκρατία. Εφαρμόσατε πρακτικές ολοκληρωτικών, φασιστικών πολιτευμάτων. Γι’ αυτό εκτός από ανήθικοι και διαφθορείς γίνατε και εξαιρετικά επικίνδυνοι. Γι’ αυτό μη μας λέτε κουνώντας το δάκτυλο: Τελεία και παύλα. Την τελεία και την παύλα θα την βάλει ο λαός. Εσείς απλώς παραιτηθείτε !!!

*Η Πόπη Αβραάμ είναι ηθοποιός.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Oι 12 επιτοίχιοι τάπητες που σχεδίασε ο Ραφαήλ στο Καπέλα Σιστίνα

Το να προσθέσεις κάποιο έργο, όσο μεγαλόπνοο και να είναι τούτο, πλάι στις αριστουργηματικές ...

MetAMORphrasis στο Καϊμακλί στις 26 Απριλίου

ΜetAMORphrasis* είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου η Gaia ...

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016

Η Κύπρος γιορτάζει για άλλη μια χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, με εκδηλώσεις σε ...

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων ...

ΕΞΩΣΤΗΣ | Κασσάνδρα

Μουσική: Michael Jarrell Σκηνοθεσία: Herve Loichemol Μουσική διεύθυνση: Jean Deroyer Στον ρόλο της Κασσάνδρας ...

X