“Explore the Collections” – Ένας νέος τρόπος αλληλεπίδρασης με τα μοναδικά εκθέματα του Mουσείου V&A

To Μουσείο Victoria and Albert (V&A) του Λονδίνου δίνει τώρα, μέσα από μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, πρόσβαση σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια από τα συναρπαστικά αντικείμενα των συλλογών του.

Το V&A είναι το μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, design και γλυπτικής στον κόσμο και στεγάζει μια μόνιμη συλλογή πάνω από 2.27 εκατομμυρίων εκθεμάτων. Η συλλογή του εκτείνεται σε 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Οι συλλογές κεραμικών, γυαλιού, υφασμάτων, κοστουμιών, αργύρου, σιδηρουργίας, κοσμημάτων, επίπλων, μεσαιωνικών αντικειμένων, γλυπτικής, εκτυπώσεων και χαρακτικών, σχεδίων και φωτογραφιών είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο. Το μουσείο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή μετα-κλασικής γλυπτικής στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εκτός Ιταλίας συλλογή ιταλικών αναγεννησιακών αντικειμένων. Οι συλλογές της Ανατολικής Ασίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεραμική και τη μεταλλουργία.

 

 

Η νέα πλατφόρμα “Explore the Collections” προσφέρει έναν επαναστατικό νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου. Χρήστες απ’ όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να αναζητήσουν, να προβάλουν στις οθόνες τους και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα και τα έργα τέχνης του V&A.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του, παρόλο που η πανδημία κρατά ακόμα τις πόρτες του κλειστές. Στην πρωτοποριακή νέα πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει στοιχεία, ιστορίες, εικόνες και περιεχόμενο σχετικά με τις συλλογές. Ο χρήστης γίνεται μέρος μιας συμμετοχικής εμπειρίας μαθαίνοντας ιστορίες γύρω από τα κομμάτια καθώς το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν, ενώ λαμβάνει επίσης και προτάσεις για επιμελημένες «διαδρομές» εντός των συλλογών.

«Η νέα πλατφόρμα έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή που ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με τα μουσεία και τις συλλογές τους έχει αλλάξει δραματικά – ειδικά κατά το τελευταίο έτος της παγκόσμιας πανδημίας», λέει ο Tim Reeve, αναπληρωτής διευθυντής του V&A.

«Η πλατφόρμα “Explore the Collections” είναι μία από τις σημαντικότερες ψηφιακές πρωτοβουλίες του μουσείου μέχρι σήμερα και υποστηρίζει το όραμα του V&A να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του και να επεκτείνει το κοινό του».

Περιηγηθείτε στους θησαυρούς του V&A εδώ.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σώζει ζωές η γραφιστική τέχνη;

Αν η γραφιστική μπορεί να σώσει ζωές, είναι εξίσου ικανή να σκοτώσει. Αυτό είναι ...

Αυτά είναι τα έργα από την Αμμόχωστο που δεν ταυτοποίηθηκαν

Διακόσια δεκαεννιά έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο από Τουρκοκύπριους μετά το 1974 περιλαμβάνονται στην ...

100 φωτογραφίες από γυναίκες καλλιτέχνιδες στο MoMA

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA) ανακοίνωσε πως δέχτηκε μία δωρεά με ...

Στην Aφροαμερικανή φωτογράφο Deana Lawson το βραβείο Hugo Boss 2020

Η αφροαμερικανή Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020 που απονέμεται κάθε δύο ...

One Minute, One Hour, One Month…One Million Years

Το The Island Club παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο One Minute, One Hour, ...

«Cyprus / New Documents»

Ξεχωριστές οπτικές από οκτώ φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που για ένα εξάμηνο εστίασαν στo ...

X