“Explore the Collections” – Ένας νέος τρόπος αλληλεπίδρασης με τα μοναδικά εκθέματα του Mουσείου V&A

To Μουσείο Victoria and Albert (V&A) του Λονδίνου δίνει τώρα, μέσα από μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, πρόσβαση σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια από τα συναρπαστικά αντικείμενα των συλλογών του.

Το V&A είναι το μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, design και γλυπτικής στον κόσμο και στεγάζει μια μόνιμη συλλογή πάνω από 2.27 εκατομμυρίων εκθεμάτων. Η συλλογή του εκτείνεται σε 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Οι συλλογές κεραμικών, γυαλιού, υφασμάτων, κοστουμιών, αργύρου, σιδηρουργίας, κοσμημάτων, επίπλων, μεσαιωνικών αντικειμένων, γλυπτικής, εκτυπώσεων και χαρακτικών, σχεδίων και φωτογραφιών είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο. Το μουσείο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή μετα-κλασικής γλυπτικής στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εκτός Ιταλίας συλλογή ιταλικών αναγεννησιακών αντικειμένων. Οι συλλογές της Ανατολικής Ασίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεραμική και τη μεταλλουργία.

 

 

Η νέα πλατφόρμα “Explore the Collections” προσφέρει έναν επαναστατικό νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου. Χρήστες απ’ όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να αναζητήσουν, να προβάλουν στις οθόνες τους και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα και τα έργα τέχνης του V&A.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του, παρόλο που η πανδημία κρατά ακόμα τις πόρτες του κλειστές. Στην πρωτοποριακή νέα πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει στοιχεία, ιστορίες, εικόνες και περιεχόμενο σχετικά με τις συλλογές. Ο χρήστης γίνεται μέρος μιας συμμετοχικής εμπειρίας μαθαίνοντας ιστορίες γύρω από τα κομμάτια καθώς το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν, ενώ λαμβάνει επίσης και προτάσεις για επιμελημένες «διαδρομές» εντός των συλλογών.

«Η νέα πλατφόρμα έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή που ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με τα μουσεία και τις συλλογές τους έχει αλλάξει δραματικά – ειδικά κατά το τελευταίο έτος της παγκόσμιας πανδημίας», λέει ο Tim Reeve, αναπληρωτής διευθυντής του V&A.

«Η πλατφόρμα “Explore the Collections” είναι μία από τις σημαντικότερες ψηφιακές πρωτοβουλίες του μουσείου μέχρι σήμερα και υποστηρίζει το όραμα του V&A να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του και να επεκτείνει το κοινό του».

Περιηγηθείτε στους θησαυρούς του V&A εδώ.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Macro Art Photography Awards: O αδιόρατος μικρόκοσμος των κήπων

Tα φτερά μιας πεταλούδας, η σπειροειδής μορφή του φυτού Passiflora και ο κορμός ενός ...

ΕΚΑΤΕ: Αναφορικά με τις εξελίξεις για τον καθηγητή Γιώργο Γαβριήλ

Την υποστήριξη του εκφράζει το ΕΚΑΤΕ προς τον καλλιτέχνη Γιώργο Γαβριήλ. Απαράδεκτη η στάση ...

Έκθεση για τον Δάντη στο Museo d’Arte della Città di Ravenna

Την προσοχή στη ζωή του Δάντη μετά την εξορία του από τη Φλωρεντία στρέφει ...

Παρίσι: Ακυρώθηκε η FIAC

Δεν θα γίνει τελικά η 47η διοργάνωση της Foire Internationale d’Arte Contemporain που είχε ...

Νέα ατομική έκθεση του Νίκου Κουρούσιη

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη. ...

Τι γίνεται φέτος με το Art Basel;

To Art Basel είναι η σημαντικότερη φουάρ τέχνης. Γίνεται κάθε Ιούνιο στη Βασιλεία της ...

X