GameStop ή οι Ρομπέν των Δασών της Wall Street

To wallstreetbets είναι ένα φόρουμ στο Reddit. Το Reddit είναι ένας αμερικανικός ιστότοπος που συγκεντρώνει (aggregate) ειδήσεις από τον ιστό, όπως απλά link, αναρτήσεις και εικόνες και μετά οι χρήστες ψηφίζουν εάν τους αρέσουν ή όχι. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να υποβάλουν περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, το οποίο οργανώνεται σε φόρα ή κοινότητες που ονομάζονται subreddits και είναι θεματικά. Ένα τέτοιο subreddit είναι και το wallstreetbets, με δύο εκατ. εγγεγραμμένα μέλη, το οποίο εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα: ωθεί τα μέλη του ν’ αγοράζουν συγκεκριμένες μετοχές ώστε να στηρίζουν κατά κάποιον τρόπο εταιρείες -τις οποίες θεωρούν «καλές»- ενάντια στους λύκους της Wall Street που σορτάρουν τις μετοχές τους, κερδίζουν δηλαδή από την πτώση τους. Αγοράζοντας τις μετοχές ανεβάζουν την τιμή τους κι έτσι οι λύκοι χάνουν. Ένα είδος Ρομπέν των Δασών του χρηματιστηρίου δηλαδή.

Η διεθνής ειδησεογραφία δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία στους wallstreetbets πέρα από κάποια άρθρα σε εξειδικευμένα μέσα αλλά πριν από δύο εβδομάδες το γεγονός ότι σώζουν το GameStop έγινε είδηση παντού. Το GameStop είναι μια αλυσίδα λιανικής πώλησης παιχνιδιών που ήταν για μια περίοδο ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς πουλούσε και μεταχειρισμένα παιχνίδια σε πολύ χαμηλές τιμές. Υποκαταστήματα υπήρχαν και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κι έχω ρίξει πολύ ποδαρόδρομο για να βρω το τάδε παιχνίδι στη σούπερ προσφορά για τη μαρίδα στο σπίτι. Όμως τον τελευταίο καιρό το GameStop δεν πήγαινε καθόλου καλά, εν μέρει γιατί πλέον τα παιχνίδια αγοράζονται online και όχι σε δισκάκια και γιατί οι ίδιες οι εταιρείες κάνουν μεγάλες προσφορές online, όπως θα ξέρετε όλοι όσοι είστε γονείς (ή gamers) και με διαβάζετε.

Οι wallstreetbets αποφάσισαν λοιπόν να σώσουν το GameStop. Και το κάλεσμα είχε τέτοια επιτυχία που μέσα σε μερικά 24ωρα η μετοχή εκτοξεύτηκε στα ύψη σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1.600%. Το φαινόμενο GameStop επεκτάθηκε μάλιστα και σε άλλες 50 μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν ασυνήθιστα υψηλή άνοδο, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη τους δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια οι μικροεπενδυτές του wallstreetbets και να χάσουν γύρω στα 20 δις οι λύκοι.

Ήδη αυτήν την εβδομάδα το φαινόμενο αναστράφηκε, ως ήταν αναμενόμενο, γι’ αυτό και πολλοί μιλούσαν για φούσκα. Όμως αξίζει τον κόπο να κάνουμε δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι ότι δημιουργήθηκε μια τάση στο χρηματιστήριο που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο: τα meme stocks που προσελκύουν μια μεγάλη μερίδα μικροεπενδυτών με υποτίθεται «ιδεολογικά κριτήρια». Οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται σε online πλατφόρμες που δεν κρατούν προμήθεια και το σύνθημα δίνεται από φόρα όπως το wallstreetbets. Έτσι εάν επιλέξει τις σωστές μετοχές, μια οργανωμένη κοινότητα μικροεπενδυτών μπορεί να τις κάνει ν’ ανέβουν και να κερδίσει χρήματα μ’ ένα είδος δύναμης που πηγάζει από τη συλλογική βούληση. Το είχαν κάνει ήδη με τις μετοχές της Hertz και της Kodak και μαζί με την  GameStop στήριξαν επίσης την AMC (αλυσίδα κινηματογράφων), τη Nokia και την Blackberry (που είναι σήμερα εταιρεία κυβερνοασφάλειας). Όπως έγραφε και κάποιος στο φόρουμ: «Κρατήστε τις γραμμές. Μην αφήνετε την ελπίδα. Τα μόνα πράγματα που βρίσκονται απέναντί μας είναι: όλα τα hedge fund, όλες οι τράπεζες, η CIA, η κυβέρνηση, όλα τα μίντια εκτός από το Barstool Sports (ένας ενημερωτικός ιστότοπος που συγκεντρώνει blogges, vloggers και podcasters) και σχεδόν όλος ο κόσμος της τεχνολογίας».

Αυτά χθες. Γιατί σήμερα αγοράζουν ασήμι. Και αύριο προφανώς κάτι άλλο γιατί και το ενδιαφέρον τους χάνουν μόλις κερδίσουν και είναι μια καλή ευκαιρία να πουλήσουν, να πάρουν τα κέρδη τους και να «επιτεθούν» σε κάτι άλλο. Με καλό σκοπό. Καλή η επανάσταση αλλά χρηματιστήριο είναι. Και στο τέλος της ημέρας σημασία έχει ποιος έκλεισε με κέρδη.

You May Also Like

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Όχι, να μην παρακολουθούμε τα παιδιά μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Βραχιόλια, ρολόγια, κινητά, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ...

Ο big brother δεν προσέχει μόνο το Ισλαμικό Κράτος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μας ...

Πού είναι ο φορτιστής μου;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Ξεπακετάροντας στις διακοπές ανακάλυψα με τρόμο ότι δεν είχα φορτιστή ...

Άντε, μας χάκαραν πάλι…

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα πρόβλημα στην ασφάλεια του facebook. Τι έγινε ακριβώς; ...

Τρεντάρω ή αντιγράφω;

Ένα από τα τελευταία trend στο TikTok είναι προτεινόμενα βίντεο που έχουν να κάνουν ...

X