Η εικαστικός και video artist Άννα Φωτιάδου στο Rencontres Internationales Paris/Berlin

Το βίντεο “Sealed Faithful Halls” της βραβευμένης εικαστικού και video artist Άννας Φωτιάδου επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβαλ Rencontres Internationales Paris/Berlin.

Η μόνη κυπριακή συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ αφιερωμένο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές της κινούμενης εικόνας (κινηματογράφος, τέχνη, περφορμανς) που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις και παραστάσεις από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες.

Το πρόγραμμα του Rencontres Internationales “Hybrid Spaces” θα μεταδίδεται ζωντανά και δωρεάν από το Αμφιθέατρο του Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, από τις 23 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

www.art-action.org

Η παρουσίαση του βίντεο “Sealed Faithful Halls” θα γίνει την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου με την παρουσία της καλλιτέχνιδας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

Το “Sealed Faithful Halls” αναφέρεται σε μια σειρά από βίντεο που έχουν καταγράφει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές είτε ως μέρος μελέτης άλλων πρότζεκτ —αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ— είτε ως καταγραφή καταστάσεων, (συν)αισθημάτων και απροσδιόριστων χρονικών στιγμών, για να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μελλοντικό πρότζεκτ. Αυτό το ‘αρχειακό υλικό’ αποτέλεσε την πηγή για να δημιουργηθεί ένα βίντεο τη στιγμή που η διακίνηση ήταν περιορισμένη και επιβλήθηκε ο εγκλεισμός και ως εκ τούτου η επιπλέον βιντεογράφηση. Αντλώντας έμπνευση από τα ορθογώνια περιγράμματα του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο, δημιουργήθηκε μια κινητική αλληγορία εικόνων και ήχων, μια ψευδαίσθηση καταστάσεων, όπου πραγματικοί χώροι μετατρέπονται σε φανταστικούς. Το μουσικό ηχητικό τοπίο δημιουργήθηκε από τον Θεοφάνη Αβραάμ που ζει και εγράζεται στη Σουηδία.

«Ενδιαφέρομαι στο να εκφράζω βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Η τέχνη είναι μια περιπέτεια σε έναν άγνωστο κόσμο, που μπορεί να εξερευνηθεί μόνο από αυτούς που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους.» (Μαρκ Ρόθκο)

 Το βίντεο είχε επιλεγεί και χρηματοδοτηθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ για το “50 Shorts VS Covid-19”, ως μια από τις πενήντα τρίλεπτες ταινίες που δημιούργησαν σκηνοθέτες και εικαστικοί βιντεοκαλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, εξερευνώντας τη ζωή κάτω από συνθήκες του εγκλεισμού και της παγκόσμιας κρίσης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άννα Φωτιάδου είναι Κύπρια διεπιστημονική καλλιτέχνης με ειδίκευση στις εφαρμοσμένες τέχνες και τη σκηνοθεσία βίντεο. Είναι βραβευμένη εικονογράφος και γραφίστρια και έχει εργαστεί στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και art director. Συμμετείχε ως καλλιτέχνης βιντεοτέχνης, art director και σκηνοθέτις σε διάφορα θεατρικά έργα, χορευτικές παραστάσεις και περφόρμανς στην Κύπρο και τη Γερμανία. Είναι συν-σεναριοφράφος της βραβευμένης ταινίας «Παύση» (Κύπρος, Ελλάδα, 2017).

Η Άννα σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Αφαίμαξη» (Κύπρος, ΗΠΑ, 2020), η οποία θα κυκλοφορήσει το 2021 και διερευνά θέματα θηλυκότητας, εγκατάλειψης και εκδίκησης μέσω ενός σύγχρονου επαναπροσδιορισμού του μύθου της Κλυταιμνήστρας.

Η Άννα έχει παρουσιάσει και διακριθεί για το καλιτεχνικό της έργο της —τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις— σε γκαλερί, φεστιβάλ και μπιενάλε σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλια, Ολλανδία, Αυστρία και Μεξικό. Λαμβάνει μέρος σε συλλογικά έργα τέχνης κα με καλλιτέχνες διαφορετικών πρακτικών και επιστημονικών κλάδων. Συνεργάζεται επίσης με ιδιωτικά πανεπιστήμια ως λέκτορας μερικής απασχόλησης σε προγράμματα τεχνών, σχεδιασμού και κινηματογράφου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παρουσίαση εκδόσεων για το περιβάλλον

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου παρουσιάζει δύο νέες εκδόσεις για το περιβάλλον: «Στην Άκρη ...

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Pop Up Festival

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του POP UP Festival στη λεωφ. Μακαρίου ...

Θάνος Ανεστόπουλος σε τέσσερις συναυλίες

Ο Θάνος Ανεστόπουλος [πρώην τραγουδιστής του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα] έρχεται στην Κύπρο για τέσσερις ...

O μονόλογος «Σεβάς Χανούμ» για τέσσερις παραστάσεις στον ΘΟΚ

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος ...

Στην Aφροαμερικανή φωτογράφο Deana Lawson το βραβείο Hugo Boss 2020

Η αφροαμερικανή Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020 που απονέμεται κάθε δύο ...

Έκθεση της Μερόπης Παύλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μερόπης Παύλου με τίτλο «The Absence ...

X