Μαρίσα Σατσιά

Ποιά είσαι;

Είμαι ένα ανήσυχο και ανθρώπινο ον το οποίο ζει στην Κύπρο του σήμερα (!). Είμαι η Μαρίσα, είμαι Medical Artist και εξερευνώ πτυχές του ανθρώπινου σώματος μέσα από διαλόγους μεταξύ τεχνολογίας, επιστήμης, εικαστικών τεχνών και της ακαδημαϊκής έρευνας. Είμαι επίσης και πρόσφατη απόφοιτη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στον κλάδο της Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης όπου έχω αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δημιουργικές βιομηχανίες και την Μουσειολογία.

Τι κάνεις;

Στην καλλιτεχνική μου πρακτική ξοδεύω πολλές ώρες στην οπτική έρευνα, παρατηρώντας το ανθρώπινο σώμα, μικροσκοπικά και μακροσκοπικά, μέσα από βιοτεχνολογίες και ιατρικές τεχνικές απεικονίσεις του σώματος. Δημιουργώ έργα με ποικίλα υλικά και τεχνικές όπως κολλαγραφίες, κέρινα γλυπτά, ψηφιακές εικονογραφήσεις, τρισδιάστατα μοντέλα, κεντήματα και κεραμικά γλυπτά. Δεν έχω κάποιο υλικό ή τεχνική που προτιμώ ιδιαίτερα, αφού το κάθε υλικό με βοηθά στις εξερευνήσεις μου με διαφορετικούς τρόπους.

Συνήθως συνδυάζω την καλλιτεχνική μου πρακτική με την διεπιστημονική έρευνα όσον αφορά το πάντρεμα των εικαστικών τεχνών, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ερευνώντας τα σημεία διασταύρωσης (intersection) των κλάδων αυτών. Το τελευταίο διάστημα η έρευνά μου εστιάζεται στην βιοπολιτική και στα παραδείγματα πολύ επιστημονικών εικαστικών έργων που ασχολούνται με το bioart και ἐχουν σκοπό να αμφισβητήσουν δομές βιοδύναμης (biopower).

Κάθε μέρα στο εργαστήριο είναι διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον και την περιμένω με ανυπομονησία! Ο ρόλος του Medical Artist είναι αρκετά πολυδιάστατος – τη μια μέρα μπορεί να σου ζητηθεί ένα έργο που θα έχει εκπαιδευτικό σκοπό και θα απευθύνεται σε φοιτητές ιατρικής, την επόμενη, ένα έργο το οποίο θα απευθύνεται στο γενικό κοινό για σκοπούς ευαισθητοποίησης όσον αφορά μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση.

Τι θέλεις;

Θα ήθελα οι καλλιτέχνες να αντιμετωπίζονται σαν τους υπόλοιπους επαγγελματίες ἀλλων κλάδων, και η δουλειά μας να εκτιμάται και να θεωρείται σαν “πραγματική” δουλειά! Θα ήθελα επίσης μέσα από τη δουλειά μου να εμπλακώ με επαγγελματίες από άλλους κλάδους όπως την ιατρική, τις βιοϊατρικές επιστήμες, την τεχνητή νοημοσύνη κτλ, αφού πιστεύω ακράδαντα πως η διεπιστημονικότητα μπορεί να δημιουργήσει μια μορφή καινοτομίας η οποία θα βοηθήσει στην λύση οικουμενικών σύγχρονων προβλημάτων.

 

Sternum/Thorax, Digital anatomical line drawing illustration of the sternum and part of the thorax, 2021. © Marisa Satsia

 

In rouleaux, ceramic installation of red blood cells stacks, enamel glazed porcelain and glazed earthenware clay, 2014-2017. © Marisa Satsia

 

Know thyself (γνῶθι σαὐτόν), anatomical embroidery of a cross section of the head, 2017. © Marisa Satsia

 

What the f**k, AI generated human anatomy using StyleGAN2, 2020. © Marisa Satsia

 

Marisa Satsia Instagram

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ελένη Μούζουρου

8.8.2010 Τι κάνεις; Εδώ και μερικούς μήνες ζώ και δουλεύω στο Βερολίνο Τι έχεις ...

Κωνσταντίνος Άλφας

Για τον Κωνσταντίνο Άλφα, υπέρ πάντων η τέχνη Τι κάνεις; Μέσα από την τέχνη ...

Χρίστος Αβραάμ

10.10.2010 Τι κάνεις; Δημιουργώ. Πού βρίσκεσαι; Στο ατελιέ μου, στη Λαϊκή Γειτονιά. Πρόκειται για ...

Χαλλουμιστέριο

Οι Χαλλουμιστέριο ήταν η μπάντα του φετινού καλοκαιριού Ποιοι είστε; Είμαστε οι Γαβριήλ Κάουρος ...

Kurtulus Altayli

Ποιος είσαι; Είμαι ο Kurtulus Altayli, 24 χρονών, ηθοποιός. Γεννήθηκα το 1994 στη βόρεια ...

Άντρεα Χατζηνικόλα

Η Άντρεα Χατζηνικόλα ενώνει ασύμμετρες γραμμές δημιουργώντας μοναδικά κομμάτια ένδυσης Τι κάνεις; Έχω δημιουργήσει ...

X